BACK TO
TOP
Κηπευτικά

Χάνει την πρωιµότητα η πατάτα Νευροκοπίου

O βροχερός καιρός πάει πίσω τις σπορές µειώνοντας τις ελπίδες για µία συγκοµιδή τον Αύγουστο. Καλό σηµάδι ενόψει της φετινής σοδειάς οι άδειες αποθήκες µετά το «µπαµ» στη ζήτηση το Μάρτιο.

Οψι_ιση_παραγωγης_τουλαχιστον

Λεωνίδας Λιάμης

94
0

Οψίµιση παραγωγής τουλάχιστον 15-20 ηµερών, που µπορεί να φτάσει και τον µήνα, θα εµφανίσει, όπως όλα δείχνουν, η φετινή καλλιεργητική σεζόν για την πατάτα Νευροκοπίου.

Το ανεπιθύµητο σενάριο, όσο ο καιρός παραµένει άστατος, έρχεται όλο και πιο κοντά στο να επιβεβαιωθεί, ανησυχώντας τους παραγωγούς της περιοχής, καθώς θέτει επ’ αµφιβόλω τη συνήθως πρώιµη παρουσία του προϊόντος στην αγορά, που τους εξασφαλίζει καλύτερη τιµή. Υπό κανονικές συνθήκες η διαδικασία της φύτευσης, αν όχι για όλους, σίγουρα για την πλειονότητα, τούτη την περίοδο θα είχε ολοκληρωθεί. Φέτος ωστόσο ο βροχερός καιρός τα έχει κάνει «µούσκεµα» και πολλοί παραγωγοί δεν έχουν σπείρει ούτε τα µισά χωράφια τους. «Μπαίνουµε κουτσά – στραβά και σπέρνουµε, αλλά ειδικά στα κόκκινα χώµατα, τα χωράφια είναι πολύ βαριά και δεν µπορεί να γίνει φύτευση, γιατί πάνω που πάνε να στεγνώσουν λίγο, ξαναβρέχει και µας πάει ξανά πίσω», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Σάββας Σαββίδης. «Πέρσι στις 3 Απριλίου είχα τελειώσει τις φυτεύσεις, ενώ φέτος είµαστε ήδη στις 21 Απριλίου και από τα 120 στρέµµατα που προγραµµατίζουµε να καλλιεργήσουµε, έχουν σπαρθεί µόνο τα 50 στρέµµατα» επισήµανε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας πως «πρακτικά αυτό σηµαίνει πως φέτος η παραγωγή θα είναι όψιµη σίγουρα ένα εικοσαήµερο, ενώ για πολλούς από τους µεγάλους παραγωγούς που έχουν πολλά στρέµµατα, πιθανώς θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τον ένα µήνα». Κίνδυνος να χαθεί η καλλιεργητική σεζόν, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τίθεται, απλώς θα υπάρξει πρόβληµα για εκείνους που ήλπιζαν πως θα µπορέσουν να βγουν στην αγορά µε προϊόν πρώιµοι προκειµένου να αξιοποιήσουν τις υψηλότερες τιµές που συνεπάγεται αυτή η πρακτική. Αυτή τη στιγµή στις αποθήκες των παραγωγών του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου δεν έχουν µείνει καθόλου αποθέµατα από την περυσινή παραγωγή, καθώς έπειτα από µια καλή, από άποψη απορρόφησης χειµερινής σεζόν, που είχε οδηγήσει σε µια κοιλιά το Φεβρουάριο κάπου στις πρώτες ηµέρες του Μαρτίου, όταν άρχισε να φαίνεται το µέγεθος του προβλήµατος µε τον κορωνοϊό, έγινε ένα «µπαµ» στη ζήτηση και έφυγαν όσο ποσότητες είχαν αποµείνει. «Το ό,τι έχουν αδειάσει οι σκάλες (σ. σ. αποθηκευτικοί χώροι) είναι ένα καλό σηµάδι ενόψει της φετινής σοδειάς, καθώς προοιωνίζεται πως ό,τι προϊόν βγαίνει από τους παραγωγούς θα απορροφάται από την αγορά» εκτίµησε ο κ. Σαββίδης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία