Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ντομάτα

Η βιομηχανική ντομάτα ζητά αναμόρφωση του καταναλωτικού προφίλ

Υπό πίεση τελεί ο κλάδος της βιοµηχανικής ντοµάτας στη χώρα µας, γεγονός το οποίο υποχρέωσε πριν από λίγο καιρό τον  Όµιλο Νοµικού να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας µιας από τις καλά οργανωµένες µονάδες παραγωγής ντοµατοπελτέ που διέθετε στην περιοχή της Κωπαΐδας.

ffff_AGROTICA-2020-NOMIKOS-NTOMATOPARAGOGOS

Γιάννης Πανάγος

88
0

Η εν λόγω απόφαση έρχεται ως αποτέλεσµα της συρρίκνωσης της καλλιέργειας βιοµηχανικής τοµάτας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια µετρούσε λιγότερα από 30.000 στρέµµατα. Οι διαδοχικές ζηµιές της καλλιέργειας ως αποτέλεσµα των δυσµενών καιρικών συνθηκών, ειδικά την περίοδο της συγκοµιδής, και οι ιδιαίτερα χαµηλές αποδόσεις της τελευταίας χρονιάς, αποτέλεσαν τη χαριστική βολή στις προσπάθειες της εν λόγω βιοµηχανίας να γυρίσει το κλίµα στα χωριά και να πείσει τους αγρότες να καλλιεργήσουν το προϊόν.

Να οργανωθεί σε νέα βάση

Όπως δηλώνει αποκλειστικά στην Agrenda και στις Μεγάλες Καλλιέργειες, o ∆ηµήτρης Νοµικός, διευθύνων σύµβουλος του Οµίλου, η βιοµηχανία κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να οργανώσει την καλλιέργεια σε νέα βάση, να παράσχει έγκαιρα στους καλλιεργητές τα κατάλληλα εφόδια για τη δουλειά τους και να εξασφαλίσει σ’ αυτούς την καλύτερη δυνατή τιµή µε βάση τα περιθώρια που είχε στο δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Οι προσπάθειες δεν απέδωσαν τους αναµενόµενους καρπούς, µιας και η καλλιέργεια είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και ο στόχος για βελτίωση των αποδόσεων, κυρίως δε της ποιότητας των παραδόσεων, πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται, προς απογοήτευση τόσο των παραγωγών, όσο και της βιοµηχανίας.

Σηµειωτέον ότι για τη νέα χρονιά ο Όµιλος Νοµικού έχει ανακοινώσει από νωρίς σηµαντική διαφοροποίηση των προσφερόµενων τιµών παραγωγού. Η κλίµακα τιµών, που ανακοινώθηκε και φθάνει τα 92 λεπτά το κιλό για τις εισκοµίσεις πρώτης ποιότητας, επιδοτεί κατά κάποιο τρόπο τους παραγωγούς να κινηθούν πιο µεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγµή και η ίδια η βιοµηχανία µετακινείται σε λύσεις παραγωγής, οι οποίες προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, φεύγοντας από τις απλές λύσεις του... παρεξηγηµένου σε κάποιο βαθµό ντοµατοπελτέ. Οι νέες εκδοχές της κοµµένης π.χ. ντοµάτας που ζητάει όλο και πιο πολύ πλέον η αγορά, προϋποθέτουν συγκεκριµένα χαρακτηριστικά πρώτης ύλης, η προσέγγιση των οποίων προϋποθέτει συστηµατική φροντίδα της καλλιέργειας και χρήση των κατάλληλων εισροών.

Την ίδια στιγµή, ο κλάδος της βιοµηχανικής ντοµάτας µε πρώτη τη µεταποιητική βιοµηχανία καλείται να δώσει έναν µεγάλο αγώνα στο επίπεδο της επικοινωνίας, προκειµένου να πείσει την κοινή γνώµη τόσο για τα χαρακτηριστικά υγιεινής διατροφής που διαθέτει η ντοµάτα, όσο και για το µοντέλο βιωσιµότητας που υιοθετείται συστηµατικά πλεόν σε όλο το φάσµα της παραγωγής του προϊόντος.      

Κώδικα Ηθικής υιοθέτησε ο Νότος της Ιταλίας στη βιοµηχανική τοµάτα

Την υιοθέτηση ενός κοινού κώδικα ηθικής αποφάσισε στο πρόσφατο διοικητικό συµβούλιο ο κλάδος της βιοµηχανικής τοµάτας στον ιταλικό Νότο, Pomodoro da Industria Bacino Centro Sud Italia. Πρόκειται για πρωτοβουλία που στόχο έχει την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος στον κλάδο. Αυτό το εργαλείο θεωρείται αρκετά σηµαντικό, σύµφωνα µε την Ένωση Κονσερβοποιών της χώρας ANICAV, καθώς µε αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται η φήµη και η ανάπτυξη του κλάδου. «Είµαστε πεπεισµένοι ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να βασίζουν την απόφασή τους µόνο από τις χαµηλές τιµές», ανέφερε ο Giovanni De Angelis, πρόεδρος της ANICAV.  «Πρέπει να στοχεύσουµε στην εκπαίδευση των καταναλωτών που είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν µία µεγαλύτερη τιµή για να στηρίξουν τα προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον», συµπλήρωσε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία