Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ντομάτα

Για να ξεχωρίσει η ελληνική ντομάτα πρέπει να κρατήσει… το κοτσάνι

Μια ρηξικέλευθη πρόταση που µπορεί να δώσει λύση στο µεγάλο πρόβληµα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών επιτραπέζιας ντοµάτας, εισηγούνται αυτό τον καιρό στις αρµόδιες αρχές, παραγωγοί και στελέχη της αγοράς µε βαθιά γνώση του θέµατος.

better_boy_tomato_plant_494_detail

188
1

Η πρόταση είναι απλή και έχει ως εξής: Για λόγους φυτοϋγείας να απογορευθούν οι εισαγωγές ντοµάτας µε κοτσάνι και την ίδια στιγµή, να υπάρξει γραµµή που να λέει ότι η εγχωρίως παραγόµενη ντοµάτα φαίνεται από το κοτσάνι. Είναι µια απλή και ξεκάθαρη τακτική, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις εγχώριες ντοµάτες να ξεχωρίζουν από τις εισαγόµενες και το αντίστροφο. Σηµειωτέον ότι πτυχή αυτής της τακτικής εφαρµόζεται ήδη στα πορτοκάλια, όπου απαγορεύεται στα προς εξαγωγή προϊόντα της χώρας µας να φέρουν αυτό το πράσινο κοτσάνι.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εγχώρια παραγωγή ντοµάτας βρίσκεται αυτό τον καιρό σε τραγική θέση, κυρίως εξαιτίας της εκτεταµένης ζηµιάς που γίνεται από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών και νωρίτερα της Tuta Absoluta. Οι πληροφορίες θέλουν εισαγωγές ντοµάτας στην Ελλάδα να προσεγγίζουν το 80% της κατανάλωσης που γίνεται στη χώρα και να προέρχεται κυρίως από χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία και η Τουρκία. Τις εισαγωγές από την Τουρκία έχει διευκολύνει και το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει υποτιµηθεί 30% από την αρχή του έτους (ένα ευρώ ισούται µε 9,2 λίρες) κάτι που καθιστά το προϊόν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στη χώρα µας.

Το πράσινο κοτσάνι στις ντοµάτες που παράγονται στη χώρα και η ταυτόχρονη απαγόρευσή του στις εισαγόµενες και ειδικά των Τρίτων Χωρών, θα µπορούσε να δώσει µια ανάσα στους Έλληνες παραγωγούς και τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ξέρουν τι ντοµάτα τρώνε.

Άλλωστε, χώρες όπως η Σερβία, όταν βγαίνει σε παραγωγή η ελληνική υπαίθρια ντοµάτα, ανεβάζει τους δασµούς για να φράξει ο δρόµος στις εξαγωγές της χώρας µας. Επιπλέον, η Τουρκία έχει αυξήσει κατά πολύ τον τελευταίο καιρό τους ελέγχους φυτοϋγείας στις εισαγωγές.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό  «Top 50 Ελληνικά Τυριά».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-10-2020 00:02Κωνσταντίνος Γ.

Αυτά δεν ειναι τίποτα περισσότερο από καραγκιοζιλικια με μόνο στόχο να κρύψουν κάτω από το χαλί την χρονιζουσα παθογενη και μη-ανταγωνιστικη παραγωγή ντομάτας στην Ελλάδα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία