BACK TO
TOP
Πατάτα

Σε κίνδυνο βάζουν οι διακινητές την καλλιέργεια πατάτας στη Νάξο

Σήµα κινδύνου ακόµα και για την ύπαρξη της πατατοκαλλιέργειας στη Νάξο, εκπέµπει η φετινή χρονιά και ο τρόπος µε τον οποίο εξελίσσεται η αγορά, βάσει της πολιτικής των ντόπιων διακινητών, σε ένα προϊόν το οποίο χαίρει µεγάλης εκτίµησης από τους καταναλωτές πανελλαδικά.

πατατοκαλλιεργεια

Γιάννης Πανάγος

10
1

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους πατατοπαραγωγούς του νησιού να παραλαµβάνουν τα πρώτα τιµολόγια για το προϊόν που παρέδωσαν φέτος στους παραλήπτες του προϊόντος και να µην πιστεύουν στα µάτια τους. Το ρεπορτάζ λέει ότι µετά την αρχική αφαίρεση των ξένων υλών, οι ιδιωτικές µονάδες τυποποίησης που δραστηριοποιούνται στο νησί, προβαίνουν και σε δεύτερη αφαίρεση βάρους της τάξεως του 15% (επί του καθαρού παραδοτέου)  για να κάνουν επ’ αυτού την πράξη µε τελική τιµή παραγωγού τα 25 λεπτά.

Να σηµειωθεί ότι η τιµή της πατάτας στη Νάξο του προηγούµενα χρόνια ξεπερνούσε τα 60 λεπτά το κιλό, κι αυτό χωρίς να γίνεται αυτή η αφαίρεση στο βάρος των φορτίων που παραδίδονταν.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση των παραγωγών που δυσικολεύονται να κατανοήσουν την τακτική εκ µέρους των αγοραστών του προϊόντος, όταν µάλιστα είναι η δεδοµένη η ζήτηση για την πατάτα Νάξου στη µεγάλη αγορά της Αθήνας και η τιµή που αναγράφεται στους πάγκους µε τη µαναβική των σούπερ µάρκετ δεν δικαιολογεί αυτή την αντιµετώπιση, δηλαδή την εκµετάλλευση των παραγωγών. 

Καλλιεργητής µε τον οποίο συνοµίλησε η Agrenda εκφράζει την απογοήτευσή του για την περιφρόνηση που δείχνουν στο προϊόν οι «παράγοντες» του χώρου, συµπεριλαµβανοµένης, όπως λέει και της τοπικής τοπικής Ένωσης. Η τελευταία, λέγεται, επιχειρεί να κλείσει µέσα από τη φετινή διαχείριση της πατάτας κάποια από τα µεγάλα οικονοµικά ανοίγµατα που έχει κάνει µε επενδύσεις σε άλλα πεδία. 

Διαβάστε επίσης:

Έτσι οι πληροφορίες θέλουν και την τοπική ΕΑΣ να µην απέχει πολύ από την τακτική των ιδιωτών εµπόρων-συσκευαστών, οι οποίοι καταφέρνουν µε την τιµολογιακή τους πολιτική να συµψηφίζουν τα εκκαθαριστικά τιµολόγια προς τους παραγωγούς µε τις χρεώσεις που εν τω µεταξύ τους έχουν κάνει για  πατατόσπορο και αγροτικά εφόδια. Υπάρχουν µάλιστα παραγωγοί, που στο τέλος βγαίνουν χρεώστες.  

Ούτε την τύχη  της Μεσσηνίας;

Να αναφερθεί εδώ ότι η πατάτα της Νάξου δεν έχει περιληφθεί µέχρι στιγµής στο σχεδιασµό του υπουργείου για την ειδική ενίσχυση των πατατοκαλλιεργητών λόγω κορωνοϊού. Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει µετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Μάκη Βορίδη µε εκπροσώπους καλλιεργητών από την Αχαΐα, την Ηλεία και τη Μεσσηνία, στη διάρκεια της οποίας δόθηκε και η σχετική υπόσχεση. (βλεπε φύλο Agredna 8-9 Αυγούστου). Μόνο µετά από επικοινωνία µε καλλιεργητές της Νάξου ο κ. Βορίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο να επανεξετάσει το θέµα.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 14 Αυγούστου.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-08-2020 20:54Σάββας Ξανθοπουλος

Εμείς τι να πούμε στο Νευροκόπι που πουλάμε 20 λεπτά κάθε χρονο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία