BACK TO
TOP

Πατάτα

20190530_192900

Σε  δυσμενή  θέση  εξαιτίας  της υστέρησης  των  εξαγωγών,  της  κατακόρυφης  μείωσης  της  κατανάλωσης  λόγω  της αναστολής λειτουργίας ξενοδοχείων και υπηρεσιών εστίασης και φυσικά των πιέσεων που δέχονται εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενης πατάτας - κυρίως από την Αίγυπτό που έχουν κατακλύσει την εγχώρια αγορά – εστιάζει ο Αγροτικός Σύλλογος Λακκόπετρας στη Δυτική Αχαΐα, ζητώντας μέτρα στήριξης της καλλιέργειας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  

25-32_3

Τις εκτιµήσεις ότι η εαρινή συγκοµιδή πατάτας θα δηµιουργούσε συνθήκες υπερπροσφοράς του προϊόντος, ως αποτέλεσµα µιας καλής διετίας για την καλλιέργεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, ήρθε να ανατρέψει η κρίση του κορωνοϊού. Σήµερα και σε µία αγορά που επιστρέφει µαζικά στην κατανάλωση πατάτας ως ένα από τα σύµβολα της παλιάς καλής διατροφής, η διάθεση των 100.000 τόνων της φετινής εγχώριας εαρινής παραγωγής αναµένεται να είναι δυναµική.

maxresdefault_33

Επανέρχεται δυναμικά το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της εαρινής πατάτας, μετά την καλή διετία που έχει διαγράψει η αγορά του προϊόντος διεθνώς αλλά και στη χώρα μας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή και να έχουν μεγαλώσει κάπως τα αποθέματα.

potatoprod

Αγοράζουν εισροές χωρίς ΦΠΑ, έχουν αποδόσεις που φτάνουν τους 6 τόνους το στρέµµα, πωλούν µε συµβόλαια, δανείζονται µε 3%, καλλιεργούν µόνο πιστοποιηµένο σπόρο πρώτης γενιάς και δεν πληρώνουν ασφάλιστρα εφόσον το επιθυµούν.

32223766236_76904a9457_o

∆εν έχει αποτυπωθεί στην τιµή παραγωγού η δυναµική της πατάτας στις αγορές της Αν. Ευρώπης, χώρες µε προβλήµατα ξηρασίας στην παραγωγή τους και στις οποίες το ελληνικό προϊόν εξάγεται, µε αποτέλεσµα οι τιµές παραγωγού να προσεγγίζουν τα δεδοµένα των ετών πίσω από την περίοδο 2018/19.

36_4

Η µέση απόδοση πατάτας στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 34.900 κιλά ανά εκτάριο, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση 14% σε σύγκριση µε πέρυσι, που υπολογίστηκε στα 30.600 κιλά ανά εκτάριο και κάτω από τον µέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (33.800 κιλά). Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση για την παρακολούθηση των γεωργικών πόρων, MARS, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την µεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση µε την προηγούµενη σεζόν καταγραφεί στη Γερµανία, µε ποσοστό 26%, αφού από τα 35.400 κιλά έφτασε τα 44.700 κιλά.

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία