Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κτηνοτροφικά Φυτά

Ζωηρεύει το τριφύλλι μετά τις εξελίξεις στο αιγοπρόβειο γάλα

Ξεκινάει να τσιμπάει η τιμή φτάνοντας τα 14 λεπτά, μετά από 18 μήνες συνεχούς πτώσης που πέταξε εκτός κλάδου πολλούς ετεροεπαγγελματίες

3-Trifylli

Λεωνίδας Λιάμης

536
0

Σηµάδια σταδιακής ανάκαµψης καταγράφει η τιµή του τριφυλλιού της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας του νοµού Σερρών, φτάνοντας, ήδη, στα 13-14 λεπτά το κιλό, ενώ ζωηρό παρουσιάζεται, επίσης, το ενδιαφέρον τόσο για τα δεύτερης ποιότητας, όσο και για τα περσινά αποθέµατα για τα οποία η αγορά πληρώνει πλέον έως και 8 λεπτά το κιλό.

Το µίνι… ράλι ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεµβρίου και πυροδοτήθηκε από τις αυξήσεις των τιµών που άρχισαν να προσφέρουν οι γαλατάδες στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, δίδοντας τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να στραφούν σε αγορές µηδικής για να ταΐσουν τα ζώα τους καλύτερα και να ανεβάσουν τις αποδόσεις τους.

«Υπάρχει µια ενθαρρυντική κινητικότητα τις τελευταίες εβδοµάδες. Η αγορά έχει αναθερµανθεί για το τριφύλλι και η τιµή του ξεκόλλησε από τα τάρταρα όπου βρισκόταν τους τελευταίους πάνω από 18 µήνες» είπε στην Agrenda ο παραγωγός Κώστας Μαναβούδης από το Σκούταρι των Σερρών, του νοµού που θεωρείται το µεγαλύτερο -και κυρίως το πλέον εξειδικευµένο- παραγωγικό κέντρο της καλλιέργειας στη χώρα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο αφετηρία της ανόδου ήταν τα 8-9 λεπτά το κιλό, για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού και τα περίπου 5-6 λεπτά για τα λίγο υποβαθµισµένα και τα περσινά. «Φαίνεται πως η άνοδος θα έχει και συνέχεια, κρίνοντας κανείς από τη ζήτηση που υπάρχει από όλη την επικράτεια, ωστόσο κανείς δεν µπορεί να προβλέψει που θα φτάσει η τιµή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός.

Την ανοδική τάση που καταγράφει εµπορικά το προϊόν επιβεβαιώνει κι ο ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, αλλά και καλλιεργητής, µε περισσότερα από 400 στρέµµατα τριφυλλιού. «Βλέπουµε πως η τιµή έχει αρχίσει και τσιµπάει. Ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεµβρίου από τα 8-9 λεπτά το κιλό, που ήταν για µεγάλο διάστηµα η τιµή για το ποιοτικό τριφύλλια και µέσα σε δύο εβδοµάδες έπιασε τα 12 λεπτά το κιλό, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε λίγο ακόµη και σήµερα παίζει στα 14 λεπτά το κιλό», εξηγεί ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο, όπως τονίζουν και οι δύο παραγωγοί, είναι το γεγονός ότι η ζήτηση είναι εξίσου σηµαντική και για τριφύλλια υποδεέστερης ποιότητας, όπως επίσης και για τα περσινά, για τα οποία η τιµή είναι στα 8-9 λεπτά, δίδοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να απελευθερώσουν τις αποθήκες τους για τη φετινή παραγωγή.

«Άρχισαν να τα σηκώνουν πλέον και αυτά οι έµποροι, µε τιµές που έως πρόσφατα πλήρωναν την πρώτη κατηγορία τριφυλλιού», επισηµαίνει ο κ. Μαναβούδης, ενώ για «σκούπισµα των αποθηκών» έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου. Το ενδιαφέρον για αγορές προέρχεται από πολλές περιοχές της χώρας, όπως οι γειτονικοί νοµοί της Ξάνθης, της Ροδόπης και της ∆ράµας, αλλά και άλλα παραδοσιακά κτηνοτροφικά κέντρα όπως η Ελασσόνα, η Άρτα, η Αµφιλοχία, καθώς επίσης και νησιά όπως η Μυτιλήνη και η Θάσος.

«Το ευχάριστο είναι πως άρχισε να ανεβαίνει η τιµή στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, γιατί οι κτηνοτρόφοι θα κυνηγήσουν να αυξήσουν τον όγκο της γαλακτοπαραγωγής τους και την ποιότητα και αυτό θα οδηγήσει και σε αγορές ποιοτικών ζωοτροφών», εξηγεί ο κ. Μαναβούδης και τονίζει πως µέσα από αυτόν τον κύκλο θα κινηθεί και χρήµα στην αγορά.

Ένας ακόµη λόγος που φαίνεται να έχει ευνοήσει την ανάκαµψη τιµών στο τριφύλλι αυτή την περίοδο, σύµφωνα µε τον κ. ∆ιαµαντόπουλο έχει να κάνει µε το ό,τι αρκετά στρέµµατα καλλιέργειας, κυρίως παραγωγών µε ετεροαπασχόληση ή σε περιοχές χωρίς παράδοση στο τριφύλλι, που µπήκαν στο αντικείµενο κατά βάση για την επιδότηση, ξηλώθηκαν και οι ποσότητες που βγαίνουν φέτος στην αγορά είναι µικρότερες.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Beer & Brunch
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία