BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Υπερτερεί στα αυτοφυή φυτά η Ελλάδα

Πλεονέκτημα αποτελεί για την Ελλάδα ο πλούτος των φυτών της, ο οποίος μένει αναξιοποίητος. Αυτό τονίστηκε στις 5 Μάη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Ντάτσιαν Τσιόλος.

Υπερτερεί στα αυτοφυή φυτά η Ελλάδα

7
0

Συγκεκριμένα, περίπου 6.600 είναι τα αυτοφυή φυτά της Ελλάδας, αντιπροσωπεύοντας το 50 % αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, τα 700 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Δεδομένου του αριθμού των ενδημικών φυτών σε σχέση με το γεωγραφικό της μέγεθος, η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, ενώ, για παράδειγμα, από την άλλη στη Βρετανία ευδοκιμούν μόλις 800 είδη.

Από τα 6.600 αυτοφυή φυτά της Ελλάδας τα 1.600 είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Ωστόσο, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών παραμένει 5 φορές μικρότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας τονίστηκε στη διάρκεια επίσκεψης των 28 υπουργών Γεωργίας στην πρότυπη ελληνική εταιρεία μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Apivita, η οποία πραγμσατοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 6 Μάη στο Ζάππειο με κεντρικό θέμα «Πώς θα μετατραπεί η γεωργική ποικιλομορφία της Ευρώπης σε στρατηγικό πλεονέκτημα».

«Επιλέξαμε σαν κεντρικό θέμα του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που κρύβει μια ακόμη ευρωπαϊκή παραγωγική διαδικασία, αυτή που στηρίζεται στα αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ΕΕ, και φυσικά στην μελισσοκομία της», υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία