BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Πριμ από πρασίνισμα, συνδεδεμένη ζητούν οι παραγωγοί ηλίανθου

Να συμπεριληφθεί και ο ηλίανθος στο Eco-scheme που αφορά στο πρόγραμμα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, ζητούν συλλογικοί φορείς του Έβρου, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Agronews και της Agrenda.

44_pin_12_2

Λεωνίδας Λιάμης

2215
0

Με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΑΣΔ Ορεστιάδας «Η Ένωση», η ΕΑΣ Διδυμοτείχου και ο ΑΣΚΓΕ «Σουφλιώτικα Κελάρια», επισημαίνουν πως το αίτημά τους είναι συμβατό με τους στόχους της νέας ΚΑΠ, δεδομένου ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που καλύπτει τους ειδικούς στόχους του οικολογικού σχήματος, χωρίς να αυξάνει το κόστος παραγωγής και εκφράζουν την έκπληξή τους για την απουσία της από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Τα τρία συνεργατικά σχήματα επισημαίνουν ακόμη πως «η σκέψη για συνδεδεμένη ενίσχυση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, επιβάλλεται να εξεταστεί» και θυμίζουν πως στην περιοχή του ακριτικού Έβρου, τα 10 τελευταία χρόνια ο ηλίανθος αποτελεί βασική επιλογή των παραγωγών και καλύπτει σταθερά ετησίως περί τα 300.000 στρέμματα.

Στη σχετική επιστολή των οργανώσεων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μελετώντας την έκθεση για το στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ( ΣΣ ΚΓΠ), διαπιστώσαμε με έκπληξη, ότι μία καλλιέργεια, ο ηλίανθος, δεν στηρίζεται και δεν προωθείται, όπως άλλες αροτραίες καλλιέργειες.

Στο νομό Έβρου, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, η καλλιέργεια ηλίανθου καταλαμβάνει σταθερά, περίπου 300.000 στρέμματα σε ετήσια βάση. Αποτελεί βασική επιλογή καλλιέργειας για τη περιοχή μας, γιατί συγκεντρώνει ορισμένα πλεονεκτήματα:

-Είναι κατά κύριο λόγο ξηρική καλλιέργεια, αξιοποιεί εδάφη μη αρδευόμενα, χαμηλής γονιμότητας.

-Είναι καλλιέργεια με χαμηλές εισροές φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

-Ενδείκνυται για αμειψισπορά στο σχήμα: χειμερινά σιτηρά-ηλίανθος χειμερινά σιτηρά και χρησιμοποιείται από τους αγρότες της περιοχής μας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

-Είναι ιδανική εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας σε μη αρδευόμενες εκτάσεις, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

-Αποτελεί εξαίρετο μελισσοκομικό φυτό και συνδυάζει κλάδους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.

-Χρησιμοποιείται για παραγωγή λαδιού, σημαντικό στοιχείο για τη διατροφή του ανθρώπου, στα πλαίσια της επισιτιστικής κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ζητούμε να συμπεριληφθεί ο ηλίανθος στο Eco-scheme(31)

- Πρόγραμμα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων: Π1-31.1-Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών.

Η καλλιέργεια του ηλίανθου καλύπτει τους σχετικούς ειδικούς στόχους του παραπάνω eco-scheme, χωρίς να αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Η σκέψη για συνδεδεμένη ενίσχυση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, επιβάλλεται να εξεταστεί.

Είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο, να λαμβάνεται υπόψη για το σχεδιασμό των προγραμμάτων του στρατηγικού σχεδίου, η θέση της ακριτικής και παραμεθόριας περιοχής του Νομού Έβρου.

Οι Πρόεδροι

Κουμπρίδης Λάμπρος,

Καμπρούδης Αξιώτης,

Λάζαρος Κιτσικίδης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία