BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με 24 το σκληρό ο Καραγιώργος, με 25 η Μέλισσα, ως 26 μύλοι

Επιβεβαιώνονται καθημερινά οι προβλέψεις για «χαμηλή πτήση» στις τιμές των σιτηρών που κινούνται ακόμα και κάτω από τα μισά των αντίστοιχων περυσινών, παρά τα υψηλά κόστη παραγωγής της περασμένης καλλιεργητικής περιόδου.

sitari_site01

9657
25

Με 0,24 το σκληρό ο  Καραγιώργος, με 0,25  η Μέλισσα, μέχρι 0,26  οι μύλοι, με 0,14 κριθάρι στο εμπόριο

Τιμή 24 λεπτά το κιλό για τα σκληρά σιτάρια πρώτης ποιότητας και 23 για τα δεύτερης, προσφέρουν οι επιχειρήσεις ΑΦΟΙ Καραγιώργου, ενώ για τα κριθάρια η τιμή της ίδιας εμπορικής επιχείρησης είναι 14 λεπτά το κιλό. Λίγο παραπάνω, στα 25 λεπτά, αγοράζει η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα τα «ελεύθερα» σκληρά σιτάρια που δεν καλύπτονται από τις συμφωνίες της συμβολαιακής καλλιέργειας, με τα συμβόλαια εκεί ως γνωστόν να έχουν κλειστεί στην περιοχή των 35 λεπτών τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη δεδομένη συγκυρία, μόνο μικρότεροι μύλοι πληρώνουν 26 λεπτά για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου, ενώ αναμένεται το ιδιωτικό εμπόριο και οι μεσίτες που διαχειρίζονται και τους κρίσιμους όγκους να προσαρμοστούν άμεσα στη γραμμή των μεγάλων εμπόρων του θεσσαλικού κάμπου.

Στο μεταξύ, το εμπόριο στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στη Φότζια, φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής, διατηρώντας τις τιμές της νέας σοδειάς στα 335 ευρώ ο τόνος στη νέα λίστα που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη λίστα τιµών της Φότζια για τη νέα σοδειά τοποθέτησε τις τιµές 10 ευρώ χαµηλότερα από την τελευταία περσινής σοδειάς. Οι τιμές αυτές διατηρήθηκαν αμετάβλητες στη δεύτερη λίστα τιμών. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 330-335 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος. 

Η συγκράτηση των τιμών στη λίστα Φότζια, έρχεται να ενισχύσει την υπόθεση που θέλει την αγορά να βρίσκεται κοντά στα χαμηλά που επιτρέπουν τα θεμελιώδη, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια διόρθωσης, που εντοπίζονται, στον αλωνισμό του Καναδά το προσεχές Φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, κοντά στο 10 με 15% υπολογίζουν τα περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης στις ευρωπαϊκές τιμές σκληρού σίτου οι αναλυτές του γαλλικού χρηματιστηρίου εμπορευμάτων Euronext, συνυπολογίζοντας από τη μια τις χαμηλές ποιότητες που χαρακτηρίζουν τις φετινές παραγωγές σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ από την άλλη προεξοφλούν μια μεγάλη σοδειά σε ΗΠΑ και Καναδά που δεν αφήνει περιθώρια αντιστροφής της τάσης.

Με άλλα λόγια, έως ότου υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις για την προσφορά της τρέχουσας, νέας εμπορικής περιόδου, φαίνεται πως η μεταβλητότητα των τιμών θα είναι μικρότερη από αυτό που είχαν συνηθίσει οι αγορές την προηγούμενη διετία.

Σχόλια (25)
Προσθήκη σχολίου

21-07-2023 23:40ΜΗΤΣΟΣ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΕ 24 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΙΛΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ.......ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ 39 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ 45 ΛΕΠΤΑ....ΤΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ?

Απάντηση

11-07-2023 01:06Armando

DEN SYMFEREI NA SPARIS STARIA DEN EXEI LEFTA KATHOLOY OYTE EXEI AYTO PRAGMA MELON.LEFTA EXOYN TA GOYROUNIA LIGO KAI TA KOTO POYLA PIO POLI GIA TA ABGA TOYS OLI TRWNE KAI MWRA PEDIA MIKRA KAI GEROS MEGALOS ATHTROPOS.MHN KOYRAZESTE ALO KAI SYNEXIA KLETE THN MIRA SAS KAKIA.DOYLIA THELI POLI KAI DUNAMI MESA SOY OXI TEBELIDES STA KAFENIA.AN DEN BGENETE NIKIASTE TA SE OSOYS TA ZHTAME KAI DEN MAS YA DINETE APO ZILIA MONO

Απάντηση

07-07-2023 13:45agrotis

Πηγαινε παρτο απο τη Φοτζια 0.33 βλακα

Απάντηση

07-07-2023 10:18Αγροτης

Εμπόριο: Τηλέφωνα συννενόηση και χατζηλικομα εκεί που πρέπει & φέρνουμε τις τιμες στα μέτρα μας. Επιστρατεύουν τον Καναδα όπου από Αλμπέρτα για λιμάνι είναι 2500 χιλιόμετρα & μεταφόρτωση σε καράβι το οποίο πρέπει να έχει προδιαγραφές τροφίμων & για 6 μήνες να μην φόρτωσε κάτι άλλο. Τρέλα κοστολογια & όμως σου λένε ο Καναδάς συμπιέζει τις τιμές. Ας φάει ο ελληνικός λαός σταράκι από Ουκρανία του χρόνου....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-07-2023 10:18Αγροτης

Εμπόριο: Τηλέφωνα συννενόηση και χατζηλικομα εκεί που πρέπει & φέρνουμε τις τιμες στα μέτρα μας. Επιστρατεύουν τον Καναδα όπου από Αλμπέρτα για λιμάνι είναι 2500 χιλιόμετρα & μεταφόρτωση σε καράβι το οποίο πρέπει να έχει προδιαγραφές τροφίμων & για 6 μήνες να μην φόρτωσε κάτι άλλο. Τρέλα κοστολογια & όμως σου λένε ο Καναδάς συμπιέζει τις τιμές. Ας φάει ο ελληνικός λαός σταράκι από Ουκρανία του χρόνου....

Απάντηση

07-07-2023 02:34Makis0708

Δε θέλω να σας απογοητεψω αλλά όσοι περιμένετε να ανέβει το σκληρό στα 30 λεπτά ή και παραπάνω απλά είστε εκτός πραγματικότητας....τα 25 σεντς φέτος με το ζόρι θα τα πάρετε γιατί απλά θέλουν να σας καλύψουν τα έξοδα και να μην καταστραφεί ρε τελείως..,.από Σεπτέμβριο ξανά στα 20 λεπτά θα πέσει όπως πριν την πανδημία...

Απάντηση

07-07-2023 01:21Ψηλός

Η Ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία οδηγείται μεθοδικά και βάση σχεδιασμού σε πλήρη αφανισμό. Που είναι το κράτος να παρέμβει και να διασφαλίσει ένα βιώσιμο πλαίσιο τιμών για τους αγρότες;

Απάντηση

06-07-2023 22:41Ανώνυμος

Για να καταλάβετε την κατάντια της αγροτιάς ας μου εξηγήσει κάποιος ποιον ακριβώς ρόλο παίζει ο μεσίτης;;;

Απάντηση

06-07-2023 22:32Τρελος

Με τα δεδομένα αυτά του χρόνου δεν θα υπάρχει τίποτα Μπαγλαμάδες έ μπαγλαμάδες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-07-2023 22:22Χρηματιστής-Αγροτης

Και που να δεις τι θα γίνει με τα βαμβάκια. Η υποτονική ζήτηση σε νήμα θα συμπιέσει τις τιμές του βαμβακιού και είναι πολυ πιθανών φέτος να δούμε παράλογες ποιοτικές απαιτήσεις από τους αγοραστές που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην διάθεση και στην αγορά . Δεδομένου ότι η αγορά του βαμβακόσπορου είναι στα τάρταρα θα υπάρξει δυσκολία στο φιξαρισμα τιμών.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία