BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Δασμό φέρνει η Κομισιόν 50% σε σιτάρι και καλαμπόκι από Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσημα την Παρασκευή 22 Μαρτίου την επιβολή δασμών στις εισαγωγές σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και καλαμποκιού από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας και του συμμάχου της και να «κατευνάσει» όσους διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για φθηνές εισαγωγές.

OO5JEHIJPNKZVGE5OJ2UQIGV2I

667
2

Δασμό 50% σε καλαμπόκι σιτάρι, ηλίανθο από Ρωσία φέρνει η Κομισιόν

Βέβαια, η αριθμητική των αποφάσεων αυτών, δείχνει πως οι δασμοί στα ρωσικά σιτηρά, αφορούν ένα τονάζ που δεν ξεπερνά κατά πολύ τους 4 εκατ. τόνους. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν δεν προτίθεται να ρυθμίσει τις αντίστοιχες εισαγωγές από την Ουκρανία, σε μια κίνηση που θα είχε σαφώς μεγαλύτερη επίδραση στις τάσεις των τιμών.

Οι νέοι δασμοί είναι σχεδιασμένοι να είναι αρκετά υψηλοί ώστε να αποθαρρύνουν τις εισαγωγές. Ανάλογα με το συγκεκριμένο προϊόν, θα αυξηθούν είτε σε 95 ευρώ ανά τόνο, είτε σε κατ' αξίαν δασμό 50%. Επιπλέον, η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε καμία από τις ποσοστώσεις που απορρέουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου για πρώτες ύλες που έχουν καλύτερη δασμολογική μεταχείριση.

Η επιβολή τελωνειακών δασμών στα αγροτικά προϊόντα από Ρωσία και Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις «δεν θα επηρεάσει τη διαμετακόμιση ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων σιτηρών σε τρίτες χώρες μέσω της ΕΕ»

Η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ – τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών – για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Καθώς η Ρωσία εξήγαγε στην ΕΕ τέτοια προϊόντα αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2023, αυτοί οι δασμοί της ΕΕ θα κόψουν μια άλλη σημαντική πηγή κέρδους για τη ρωσική οικονομία και, κατ’ επέκταση, τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο μέτρο αυτό, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής. Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Η σημερινή πρόταση είναι ένα απαραίτητο βήμα: τα ρωσικά και τα λευκορωσικά σιτηρά και προϊόντα που σχετίζονται με σιτηρά μπόρεσαν μέχρι τώρα να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ με χαμηλούς ή καθόλου δασμούς και είδαμε αυτές τις εισαγωγές να αυξάνονται σημαντικά το 2023. Οι προτεινόμενοι απαγορευτικοί δασμοί θα κάνουν τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων να είναι εμπορικά μη βιώσιμες, αποτρέποντας επίσης πιθανές μελλοντικές αυξήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την αγορά τροφίμων της ΕΕ. Θα βοηθήσει επίσης να σταματήσει η ρωσική πρακτική της παράνομης εξαγωγής κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-03-2024 11:58Γιώργος

Βάλτε και στην Τουρκία δασμούς εκεί ξεκινάει το κακό

Απάντηση

22-03-2024 13:42Γιωργος

Γιατί δεν βάζετε στην Ουκρανία δασμούς ; Μας κοροϊδεύεται ; Από αυτούς υποφέρει όλη η Ευρώπη μαρκάρει να μην αφήσει ο Πούτιν ούτε ένα στρέμμα από την Ουκρανία ο θάνατος σου η ζωή μου έγινε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία