BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με δασμό 95 ευρώ ο τόνος το μπλόκο της ΕΕ στα ρωσικά σιτηρά

Το κλείσιμο στοιχημάτων υπέρ μιας περαιτέρω πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σιτηρών επιτάχυναν οι διαρροές που θέλουν τις Βρυξέλλες να εισάγουν δασμό 95 ευρώ στις εισαγωγές δημητριακών από την Ρωσία και τη Λευκορωσία, σε μια απόφαση που λόγω μεγεθών, φαίνεται πως θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις φυσικές αγορές.

dasmo-95-euro-tonos-mploko-rwsika-sithra

Πέτρος Γκόγκος

544
0

Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει τις επόμενες ημέρες δασμό 95 ευρώ ανά τόνο στα δημητριακά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανέφεραν οι FT επικαλούμενοι πηγές κοντά στον Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, , προσθέτοντας ότι δασμοί 50% θα επιβληθούν επίσης σε ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν δεν προτίθεται να ρυθμίσει τις αντίστοιχες εισαγωγές από την Ουκρανία, σε μια κίνηση που θα είχε σαφώς μεγαλύτερη επίδραση στις τάσεις των τιμών.

Η αριθμητική των αποφάσεων αυτών, δείχνει πως οι δασμοί στα ρωσικά σιτηρά, αφορούν ένα τονάζ που δεν ξεπερνά κατά πολύ τους 4 εκατ. τόνους.

Πρόκειται για ένα ανεπαίσθητο 1,3% επί του συνόλου της ευρωπαϊκής παραγωγής σιτηρών, με το μπλοκ να αποτελεί άλλωστε καθαρό εξαγωγέα. Η πορεία που ακολούθησαν οι αγορές το προηγούμενο διάστημα και που ακόμα ακολουθούν, δείχνει πως πράγματι τα ρωσικά σιτηρά πέτυχαν ένα δυνατό πλήγμα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας να έχουν επικρατήσει κατά κράτος στους περισσότερους διεθνείς διαγωνισμούς.

Ωστόσο οι δασμοί εισαγωγής εντός του μπλοκ, μπορούν να αξιολογηθούν ως μια κίνηση εντυπωσιασμού, ενόψει ευρωεκλογών αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανατρέψουν την συνθήκη στις διεθνείς αγορές.

Κάτι τέτοιο δείχνει και η αλλαγή στάσης του επίτροπου Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει προηγουμένως τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών στην Πολωνία «αμελητέες», πριν αλλάξει πλεύση την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πατρίδα του Πολωνία, λέγοντας: «όταν η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, πρέπει να αντιδράσουμε».

Οι χρηματιστηριακές αγορές, που τουλάχιστον στο πεδίο των σιτηρών, φαίνεται να λειτουργούν με αυτοματισμούς, έρχονται να επικυρώσουν τον περιορισμένο αντίκτυπο που έχει η «φήμη» περί εισαγωγής δασμών στα ρωσικά σιτηρά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Παρίσι, ένα 24ωρο μετά την κυκλοφορία της είδησης, να παραμένουν στα χαμηλά του εύρους, με τον Μάριο του 2024 να βρίσκεται στα 198 ευρώ ο τόνος για τα μαλακά σιτάρια, καταφέρνοντας να ανακτήσει μόνο για λίγο τα 200 ευρώ. Φυσικά, ακόμα μικρότερος αναμένεται ο αντίκτυπος στις αγορές σκληρού σίτου της Ευρώπης λόγω και της περιορισμένης ρωσικής προσφοράς, με τις τιμές για CIF στη Μεσόγειο, να έχουν πιάσει χαμηλά πέριξ των 300 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία