BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Πλάτες σε εκκοκκιστές από τη Βάθη για τις τιμές στο σύσπορο βαμβάκι

Μακριά από κάθε δυνατότητα βελτίωσης των διαπραγματευτικών συνθηκών μεταξύ βαμβακοκαλλιεργητών και εκκοκκιστών, έτσι ώστε να τύχει μιας καλύτερης υποδοχής φέτος από τα εκκοκκιστήρια το ποιοτικό βαμβάκι, έμεινε, καθώς φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία παραγωγών από τη Θεσσαλία.

2a_cotton_3

Γιάννης Πανάγος

76
0

Της αντιπροσωπείας ηγούνταν γνωστά στελέχη της Πανελλαδικής των Μπλόκων, από την πλευρά των οποίων τέθηκε μετ’ επιτάσεως η ανάγκη βελτίωσης των όρων υπό τους οποίους γίνονται οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια, έτσι ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια η ποιότητα του σύσπορου και να απολαμβάνει ανάλογης τιμής. Τονίσθηκε μάλιστα ότι το θέμα της υγρασίας για το οποίο κάνουν δειλά πλέον συζήτηση οι εκκοκκιστές δεν αρκεί και ότι θα πρέπει να επανέρθει το καθεστώς του «κυτίου», έτσι ώστε να ξέρει ο παραγωγός τι βαμβάκι παραδίδει, με ποια ακριβώς χαρακηριστικά (μήκος ίνας, makronair, λευκότητα κ.λ.π.), έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί ανάλογα την τιμή του.

Απέναντι σε όλα αυτά, που καθίστανται πλέον όχι λεπτομέρειες αλλά η ουσία του θέματος, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι το υπουργείο κάνει άμεσα ενέργειες ώστε στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου να αναγράφεται η τιμή παραλαβής του συσπόρου βάμβακος. Είναι σαφές ότι η τιμή την οποία επικαλείται ο υφυπουργός δεν έχει καμιά σημασία, από τη στιγμή που αυτή κινείται κάτω, ακόμα και από την αντιστοιχία με την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή της μπάλας, κάτι που αναγκάζει τους παραγωγούς να οδηγούνται στη λογική των ανοιχτών παραδόσεων.

Σημειωτέον ότι αναφορικά με τον τρόπο αποτίμησης της υγρασίας ο κ. Σκρέκας παρέπεμψε στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), όταν είναι γνωστό ότι στην διεπαγγελματική δεν εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο οι βα βακοκαλλιεργητές, αντίθετα εκεί κάνουν απόλυτο κουμάντο οι εκκοκκιστές και ο σκληρός, όπως έχει αποδειχθεί, πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλης Μάρκου.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης,   αποφάσισαν συγκεντρωθούν εκ νέου το βράδυ της Τρίτης (8.30μ.μ.) στον Πλατύκαμπο, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται και να εξετάσουν τρόπους αντίδρασης απέναντι στη κατάσταση που διαμορφώνεται.
Στα καλά νέα είναι η μικρή αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της Νέας Υόρκης, -τη Δευτέρα διαμορφώνονταν στα 61,23 σεντς η λίμπρα-, η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει το υψηλής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι και ο κάποιος ανταγωνισμός που αρχίζει να εκδηλώνεται μεταξύ των εκκοκκιστών για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων. Αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να αναλύσουν σε βάθος οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι διαθέτοντες μεγάλες ποσότητες σύσπορου, προκειμένου να «σπάσουν» τις κατευθυντήριες της επίπλαστης διεπαγγελματικής και να διαμορφώσουν ένα κλίμα που λέει ότι το καλό προϊόν πρέπει και να πληρώνεται ανάλογα. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εκκοκκιστές είναι που ζητάνε για τα δικά τους  συμβόλαια με τους κλώστες διεθνώς, τουλάχιστον 5 σεντς ανά λίμπρα, πάνω από την τιμή που κινείται σήμερα το εκκοκκισμένο στα χρηματιστήρια. Γιατί να μην δώσουν με τη σειρά τους 5 λεπτά το κιλό και για το σύσπορο που παραλαμβάνουν από τους παραγωγούς;

H ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Στα πλαίσια του προγραμματισμού δράσης της ΕΟΑΣΝΛ πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη βαμβακοπαραγωγών από τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην Δήμου Πλατυκάμπου.

Την σύσκεψη απασχόλησαν το αίσχος των ανοιχτών τιμών με τις οποίες στην ουσία παραδίδουν και δεν πουλάνε το προϊόν χωρίς να γνωρίζουν πότε, αν και πόσο θα πληρωθούν τον κόπο τους. Οι χαμηλές και εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι τα τελευταία χρόνια και φέτος οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην χρηματιστηριακή τιμή αλλά κυρίως στην εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού. Τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, είναι 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εισοδήματος καθώς εμφανίζονται πολύ περισσότερα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού με συνέπεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Αναδείχτηκε ο ρόλος της διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος στην οποία κουμάντο κάνουν οι εκκοκιστές, δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών, είναι εργαλείο για την μεγαλύτερη κερδοσκοπία τους σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Τονίστηκε ότι οι αγρότες που συμμετέχουν σε αυτή ούτε μας εκπροσωπούν, ούτε εκλέχτηκαν από τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά συναποφασίζουν μαζί με τους εκκοκιστές τους όρους πώλησης του προϊόντος.

Αναδείχτηκε η ευθύνη του υπουργείου που δεν προστατεύει τον κόπο και τον μόχθο των παραγωγών και επιτρέπει αυτή την ασυδοσία στις τιμές.

Αυτό που ζητάνε οι βαμβακοπαραγωγοί είναι να πληρωθούν τον ιδρώτα τους σε τιμή αντίστοιχη της εξαιρετικής ποιότητας του βαμβακιού, τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα για τις ανάγκες τους και τον οικογενειακό προγραμματισμό, εναρμονισμένη και με την χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος.

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να εκμεταλλεύονται τον κόπο μας πουλώντας κοψοχρονιά το προϊόν μας. Μετά από γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση ομόφωνα αποφασίστηκε η διοργάνωση αγωνιστικού συλλαλητηρίου με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και την ίδια μέρα ζητάμε άμεση και κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Βορίδη στον οποίο θα θέσουμε τα αιτήματα για την εμπορία και τιμή του βαμβακιού.

Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής να δώσουν βροντερό παρόν με τα τρακτέρ τους την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στον Κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς. Με την μαζική και αγωνιστική συμμετοχή δεκάδων τρακτέρ να στείλουν προς πάσα κατεύθυνση ξεκάθαρο μήνυμα ότι απαιτούν να πληρωθούν τον ιδρώτα τους και όχι να παραδώσουν το βαμβάκι σε εξευτελιστική τιμή για μια ακόμη χρονιά. Είναι ώρα ευθύνης και απόφασης για τον καθένα.

ΕΟΑΣΝΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ πρώην Δήμου Πλατυκάμπου


Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ έπειτα από την συντάντηση με τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα

Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με μέλη των προεδρείων των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Λάρισας και Καρδίτσας.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Κυβέρνηση συμμερίζεται το δίκαιο αίτημα των παραγωγών να ενσωματώνονται στις τιμές πώλησης τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ελληνικό βαμβάκι και σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διαμορφώσει τον κατάλληλο μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς, ώστε να εξαλειφθούν πιθανές στρεβλώσεις στις τιμές.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε επίσης ότι η ενοποίηση των δυνάμεων των παραγωγών σε μεγάλα συλλογικά σχήματα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν υψηλότερα έσοδα με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ υπό τον Υπουργό κ. Βορίδη ετοιμάζει αυτή την περίοδο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει τη μείωση της φορολογίας για τα συνεργατικά σχήματα σε 10%.

Οι εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών αναφέρθηκαν στη μειωμένη τιμή που έχει φέτος το βαμβάκι και ζήτησαν από την πλευρά του Υπουργείου να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των συντελεστών της αγοράς, προκειμένου η τιμή πώλησης να περιλαμβάνει τόσο τη διεθνή τιμή όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση προωθεί μέτρα που θα οδηγήσουν σε μια σταθερή μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, με επίκεντρο το ενεργειακό και το κόστος άρδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν και πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Μετρήσεις ποιότητας κατά μονάς για καλύτερη τιμή στο σύσπορο βαμβάκι

∆ειλά δείχνουν τα µέχρι τώρα βήµατα για την αποτίµηση της ποιότητας στο βαµβάκι, κάτι που δυσκολεύει τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών και δίνει το δικαίωµα στα εκκοκκιστήρια να αλωνίζουν. Φαίνεται πως η χρονιά εξελίσσεται ιδανικά για τις ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος, γεγονός που κάνει τους αγοραστές του σύσπορου να σπρώχνουν το... κυτίο της ποιότητας στην επόµενη εµπορική περίοδο.

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ώρα που ζητάνε 5 σεντς πάνω από τη διεθνή χρηµατιστηριακή τιµή για το εκκοκκισµένο, αρνούνται να πληρώσουν έστω και σε απόλυτη αντιστοιχία (βάσει τύπου) το σύσπορο βαµβάκι.

Η αποτίµηση της υγρασίας στην τιµή παράδοσης του προϊόντος µοιάζει αδύναµη (1% και αν), ενώ στο περιθώριο µένουν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, όπως, µήκος ίνας, mikronaire, λευκότητα κ.α.

Ο λογαριασµός των εκκοκκιστών  «πατάει» κατά κάποιο τρόπο στις στρεµµατικές αποδόσεις των συστηµατικών παραγωγών και «κόβει» το κοστούµι ανάλογα. Μέσα σ’ αυτό το κλίµα οι βαµβακοκαλλιεργητές αναζητούν τρόπους αντίδρασης στο σκληρό «σχέδιο Μάρκου», όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ∆ιεπαγγελµατικής (∆ΟΒ), χωρίς ωστόσο να βρίσκουν λύση.

Έτσι, εκτός από τις κινήσεις οι οποίες γίνονται από οργανώσεις παραγωγών πολλά θα εξαρτηθούν, ειδικά αυτή τη φορά, από τη στάση την οποία θα τηρήσει εις έκαστος των παραγωγών στη διαπραγµάτευση µε το εκκοκκιστήριο, ακόµα και κατά την παράδοση του προϊόντος στην πύλη.

Με δεδοµένο ότι ο καιρός φέτος δείχνει να πηγαίνει καλά και τα βαµβάκια να µαζεύονται στεγνά και χωρίς υγρασία, αυτό είναι ένα ακόµη όπλο στα χέρια των παραγωγών που δύνανται να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή τιµή. Οι διαθέτοντες αξιόλογες ποσότητες και καλή ποιότητα εξετάζουν ακόµα και τη λύση του «κυτίου» µέτρησης των αποδόσεων, έτσι ώστε να απαιτούν άλλη τιµή.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία