BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Εύθραυστη κατάσταση στις διεθνείς αγορές επισπεύδει φιξαρίσματα στο σύσπορο

Τιµολόγια στα 40 µε 41 λεπτά το κιλό για το σύσπορο κόβουν στους βαµβακοπαραγωγούς οι εκκοκκιστές το διάστηµα αυτό, µε τη δραστηριότητα της ελληνικής βιοµηχανίας να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδοµάδες, υποκινούµενη από τη µεταβλητότητα των διεθνών χρηµαταγορών. Συγκεκριµένα, έπειτα από τη διόρθωση που υπέστη η χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος στα τέλη Οκτωβρίου, που έφτασε στα 68 σεντς ανά λίµπρα, αρκετοί έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, φοβούµενοι περαιτέρω διόρθωση. Σε αυτό το κλίµα ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικές εξαγωγές.

22-35__3_

Πέτρος Γκόγκος

16
0

Στη συνέχεια η αγορά έδειξε αντιστάσεις στα χαµηλά των 68 σεντς και από τις αρχές της επόµενης εβδοµάδας το προϊόν ξεκίνησε έναν νέο κύκλο ανόδου που έφτασε την τιµή ξανά πάνω από  τα 70 σεντς για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου. Μάλιστα, µε δεδοµένο ότι τα συµβόλαια της άνοιξης έχουν ξεπεράσει και πάλι τα 72 σεντς, έχει αυξηθεί και το πριµ επί της χρηµατιστηριακής τιµής για το ελληνικό βαµβάκι, αφήνοντας πλέον ελάχιστες δικαιολογίες στις επιχειρήσεις του κλάδου να συνεχίσουν την πολιτική των ανοιχτών τιµών.

Το στοιχείο του ευµετάβλητου στη διεθνή αγορά βάµβακος αναµένεται πάντως να ενισχυθεί και να συντηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεµβρίου, όσο πλησιάζουµε και προς τη λήξη των συµβολαίων ∆εκεµβρίου. Επιπλέον η συνθήκη του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας δεν έχει ακόµα συνυπολογιστεί στις διαθέσεις της αγοράς, αφού µεσολάβησαν οι αµερικανικές εκλογές την περασµένη εβδοµάδα που λειτούργησαν ως αντιπερισπασµός. Εδώ µάλιστα παραµένει η αγωνία στις αγορές, που έγκειται στις κινήσεις του νυν προέδρου αναφορικά µε το εκλογικό αποτέλεσµα, αφού σε περίπτωση αµφισβήτησής του, δεν αποκλείεται οι διεθνείς χρηµαταγορές να εµφανίσουν έντονη αστάθεια.

Εβδοµάδα δοκιµασιών

Συνοψίζοντας, σε µια εβδοµάδα η αγορά αντιµετώπισε ειδήσεις που ρίχνουν περαιτέρω τις εκτιµήσεις για την παραγωγή των ΗΠΑ εξαιτίας ενός σκληρού παγετώνα στα νοτιοδυτικά και ενός τυφώνα στα νοτιοανατολικά. Η αύξηση των κρουσµάτων Covid -19 σε όλο τον κόσµο µε τη χρηµατιστηριακή αγορά να κόβει ρυθµό εµφανίζοντας τάσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον περασµένο Μάρτιο και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Με όλους τους παραπάνω παράγοντες να συνυπάρχουν, ορισµένοι αναλυτές σχολιάζουν ότι η διόρθωση της αγοράς βαµβακιού ήταν µάλλον συγκρατηµένη. Η άνοδος ενός µήνα από 65 σεντς σε πάνω από 72 σεντς σταµάτησε απότοµα. Το ερώτηµα που τίθεται τώρα είναι αν πρόκειται απλώς για µια µικρή διόρθωση ή, ακόµη χειρότερα, για αντιστροφή στην ανοδική τάση. «Θα µπορούσε να είναι χειρότερα», σχολιάζει ο Τζεφ Θόµπσον από µεγάλο αµερικανικό συνεταιρισµό βάµβακος.

Ωστόσο, παραµένουν ορισµένα ευνοϊκά σηµάδια που θα µπορούσαν να προσφέρουν κάποια στήριξη τιµών µακροπρόθεσµα. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι οι απώλειες της περασµένης εβδοµάδας θα ήταν πολύ µεγαλύτερες αν δεν υπήρχε µια πολύ ενθαρρυντική έκθεση εξαγωγικών πωλήσεων. Πάνω από 322.000 µπάλες πωλήθηκαν σε 18 διαφορετικές χώρες.

Επιπλέον, η εικόνα της ζήτησης βελτιώνεται τη στιγµή που οι αποδόσεις και οι ποιότητες στις ΗΠΑ είναι προβληµατικές, εξαιτίας του καιρού. Μερικοί µπορούν εύκολα να δουν την αµερικανική σοδειά να πέφτει κάτω από τις 16 εκατ. µπάλες. Έτσι, όσο οι επενδυτές επιµένουν να τοποθετούνται µακροπρόθεσµα σε αύξηση της τιµής, τα περιθώρια ανάκαµψης επιφυλάσσονται µεγάλα τους επόµενους µήνες.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία