BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Φιξάρισμα στην πτώση με 72  λεπτά στο σύσπορο, υψηλά  και το 2022 επιμένει η ICAC

Κατά 10 σεντς υποχώρησε η διεθνής τιµή βάµβακος µέσα σε µια εβδοµάδα, µε τους δείκτες στις αγορές να αντιδρούν µάλλον υπερβολικά στο άκουσµα της µετάλλαξης Όµικρον, σε µια εξέλιξη που χαλάει και τις τιµές που αναρτώνται στις εισόδους των ελληνικών εκκοκκιστηρίων. Από τα 75 λεπτά το κιλό, το σύσπορο υποχώρησε στα 70 µε 71 λεπτά παράδοση στο εκκοκκιστήριο και συµπεριλαµβανοµένων των πριµ ποιότητας και ποικιλίας τα τελευταία 24ωρα.

ekkokistirio

Πέτρος Γκόγκος

397
0

Την ίδια ώρα, η τιµή των συµβολαίων Μαρτίου 2022 στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης κινείται κάτω από τη βάση των 105 σεντς ανά λίµπρα, κάτω 11,92% από τα πρόσφατα υψηλά, όταν το ταµπλό έγραψε στις 2 Νοεµβρίου τα 118,50 σεντς ανά λίµπρα. Πτωτική και η κινεζική αγορά, µε τα συµβόλαια βάµβακος Μαρτίου 2022 στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων της Τσεντσόου να υποχωρούν στα 19.475 γουάν ο τόνος, κάτω 12,79% από τα υψηλά δεκαετίας των 22.330 γουάν ο τόνος.

Τόσο στις Ηνωµένες Πολιτείες της Αερικής όσο και στην Ελλάδα, αρκετοί παραγωγοί έσπευσαν να φιξάρουν το σύνολο ή µέρος της εναποµείνασας ελεύθερης σοδειάς τους, µη θέλοντας να πάρουν το ρίσκο της αναµονής για την ανοδική αντίδραση. ∆ιεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι θα υπάρξει ανοδική αντίδραση της αγοράς µόλις κάτσει η σκόνη από την πρόσφατη µετάλλαξη, ωστόσο κανείς δεν µπορεί να προσδιορίσει µε αυτοπεποίθηση την ένταση της αντίδρασης και το κατά πόσο έπειτα από αυτή τη διόρθωση, µπορεί η αγορά να µπει σύντοµα στην τροχιά των 120 σεντς ανά λίµπρα, αφού πλέον διαµορφώνονται ισχυρές αντιστάσεις στα 110 µε 112 σεντς και στα 118 σεντς ανά λίµπρα.

Στις 2 ∆εκεµβρίου κυκλοφόρησε και το µηνιαίο δελτίο αγοράς της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Βάµβακος (ICAC), η οποία πάντως εκτιµά πως οι τιµές θα διατηρηθούν στα υψηλά του εύρους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, χωρίς ωστόσο να βλέπει περιθώρια επανάληψης της ιστορικής κούρσας που συντελέστηκε την περίοδο 2010-2011 κατά την οποία η διεθνής τιµή είχε υπερβεί τα 2 δολάρια ανά λίµπρα. Η έκθεση της ICAC ορίζει το εύρος τιµών βάµβακος για την εµπορική σεζόν του 2022 µεταξύ των 91 και 119 σεντς ανά λίµπρα, µε µια µέση τιµή στα 103,29 σεντς.

Η µετάλλαξη Όµικρον έφερε σηµαντικές απώλειες στο βαµβάκι την τελευταία εβδοµάδα µε τις τιµές Μαρτίου από τα 114 σεντς ανά λίµπρα να φτάνουν µέσα σε λίγες συνεδριάσεις τα 104 σεντς. Μην ξεχνάµε πως στο βαµβάκι οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στην άνοδο είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, οπότε µε τα πρώτα άσχηµα νέα η πτώση από τις ρευστοποιήσεις γίνεται απότοµη. Ευτυχώς η φυσική αγορά έχει αρχίσει να «ξυπνάει» κι αυτό λογικά θα φέρει τη στήριξη που περιµένουµε.

Παρά τη χρηµατιστηριακή πτώση, το πριµ επί του χρηµατιστηρίου δεν έχει βελτιωθεί, αντιθέτως οι δουλειές για τα µεταβροχικά µπορούν να βγουν µόνο στα 2-3 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιµές Μαρτίου ‘22. Μόλις τις δύο τελευταίες µέρες επανεµφανίστηκαν διστακτικά οι αγοραστές, οι οποίοι προσπαθούν να δεσµεύσουν τα καλύτερα δυνατά µεταβροχικά, τα οποία φυσικά είναι σε έλλειψη. Πρόκειται για εµπορικούς οίκους ή κλωστήρια στην Αίγυπτο. Η τουρκική αγορά είναι ανενεργή τις τελευταίες µέρες λόγω και της διαρκούς υποτίµησης της λίρας έναντι του δολαρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία