BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Σήμα για ανοδική διάσπαση στη διεθνή τιμή βάμβακος

Υποστηρικτικά θεµελιώδη στη διεθνή αγορά βάµβακος εντοπίζουν όλο και περισσότεροι αναλυτές, που παραδέχονται ωστόσο ότι η χρηµατιστηριακή τιµή του προϊόντος βρίσκεται σε µια πολυήµερη περίοδο συσσώρευσης και ακόµα δεν είναι ευδιάκριτη η κατεύθυνση που θα πάρει ο δείκτης τις επόµενες εβδοµάδες.

COTTON-APOTHIKI

Πέτρος Γκόγκος

2923
0

Στην εγχώρια αγορά, το σύσπορο, για παράδοση στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου διαµορφώνεται πέριξ των 67 λεπτών το κιλό, χωρίς τα πριµ ποιότητας, ενώ στις περιπτώσεις παραγωγών που δεν έχουν φιξάρει ακόµα παραγωγή µε προβροχικά βαµβάκια, τα deals που συζητιούνται προβλέπουν υψηλότερα επίπεδα, δεδοµένης της ζήτησης που αναπτύσσεται για τη συγκεκριµένη ποιότητα από τα εκκοκκιστήρια. Άλλωστε οι εκκοκκιστές έχουν εξασφαλίσει υψηλό πριµ για τα προβροχικά, που σύµφωνα µε το ρεπορτάζ µπορεί να φτάσει ακόµα και τα 15 σεντς πάνω από την τιµή Μαρτίου 2022 στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης (106 σεντς ανά λίµπρα).

Έπειτα από τη βεβιασµένη διόρθωση στον απόηχο της νέας µετάλλαξης του κορωνοϊού, η διεθνής τιµή δεν έχει ανακάµψει ακόµα στα υψηλά που σχηµάτιζε τον Ιανουάριο, αν και την περασµένη εβδοµάδα έγιναν προσπάθειες να σπάσει η αντίσταση των 109 σεντς στα συµβόλαια Μαρτίου 2022, χωρίς όµως επιτυχία. Πάντως, η τιµή για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2022, δηλαδή για βαµβάκι της επερχόµενης σοδειάς, επέστρεψε ξανά στα 90 σεντς ανά λίµπρα, κάτι που δηµιουργεί αξιώσεις στην αγορά για προσέγγιση του ενός δολαρίου και για την επερχόµενη σοδειά. Σε αυτήν την απόσταση των 16 µε 17 σεντς ανάµεσα στην τιµή της τρέχουσας σοδειάς και της επερχόµενης είναι που εστιάζουν πλέον οι διεθνείς αναλυτές, λέγοντας πως όταν έρθει η στιγµή «να ρολάρουν» τα συµβόλαια, η αγορά εµφανίσει είτε µια κατακόρυφη άνοδο, είτε µια απότοµη διόρθωση.

Πάντως στα θεµελιώδη, φαίνεται ότι η παγκόσµια κατανάλωση για το 2022 θα ξεπεράσει τα 123 εκατ. δέµατα, µε τη φετινή παραγωγή να βρίσκεται οριακά κάτω από τα 120 εκατ. δέµατα.

Εφόσον δεν κλιµακωθούν κι άλλο οι επιπλοκές στο κοµµάτι των µεταφορών, κάτι που θα άφηνε ουρά αποθεµάτων για τη σοδειά του 2022, τότε τα θεµελιώδη παραµένουν ταγµένα για την άνοδο, σε αρµονία µε τους µεσοπρόθεσµους και µακροπρόθεσµους δείκτες της τεχνικής εικόνας, που υπαγορεύουν επίσης άνοδο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία