BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Τον στόχο των 120 σεντς προσεγγίζει ξανά η αγορά βάμβακος με νέο άλμα

Με απανωτές ανοδικές συνεδρίες ξεκινά τη χρονιά η διεθνής αγορά βάμβακος, όπου τα συμβόλαια Μαρτίου 2022 διαμορφώνονται πλέον γύρω από τα 117 σεντς η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Vamvaki-diethnis-timi

Πέτρος Γκόγκος

3050
0

Οι επανατοποθετήσεις των κεφαλαίων που γίνονται παραδοσιακά τέτοιο καιρό, προδίδουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στο βαμβάκι, με τους επενδυτές να αναμένουν ακόμα υψηλότερες κορυφές στην τιμή του προϊόντος τις επόμενες εβδομάδες. Η αισιοδοξία βασίζεται στο γεγονός ότι ενώ η ζήτηση είναι σταθερά υψηλή, η φετινή παραγωγή είναι ελλειμματική όσο το έλλειμμα αυτό γιγαντώνουν και οι περιορισμένες διαθεσιμότητες εξαιτίας της κατάστασης με τις παγκόσμιες μεταφορές.

Στην περίπτωση του ελληνικού βαμβακιού, οι περισσότερες ποσότητες σύσπορου έχουν φιξαριστεί, με εξαίρεση ορισμένους λίγους παραγωγούς που φιξάρουν βάσει των συμβολαίων Μαρτίου 2022. Ως εκκρεμότητα παραμένει η επιδίωξη αρκετών που προπώλησαν φέτος νωρίς, όσο η αγορά βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, να πληρωθούν ένα κομμάτι της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή που έκλεισαν τα βαμβάκια τους το φθινόπωρο και σε αυτήν των προπωλήσεων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές διευκολύνονται τώρα που η αγορά επέστρεψε ουσιαστικά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την απότομη διόρθωση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Κάπως έτσι ανοίγει και η συζήτηση γύρω από τις προπωλήσεις της επόμενης σοδειάς. Όσοι φέτος αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η αγορά, τους ζημίωσε. Ωστόσο η ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικής που βασίζεται στη τιμολόγηση καθ’ όλην τη διάρκεια του έτους, σε βάθος χρόνου αποδίδει τις περισσότερες φορές. Στη διεθνή «πιάτσα» συζητιέται έντονα η προοπτική περαιτέρω ανόδου. Δείκτης αυτής της προοπτικής η διαφορά (spread) ανάμεσα στα συμβόλαια Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή στο τελευταίο συμβόλαιο της περσινής παραγωγής και στο πρώτο της νέας. Με τον Ιούλιο του 2022 να διαμορφώνεται στα 111,5 σεντς η λίμπρα και τον Δεκέμβριο στα 93,5, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το spread θα κλείσει με τον Δεκέμβριο να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει τα 100 σεντς και όχι το αντίθετο.  

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ομολογούν οι περισσότεροι, είναι ότι οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δύσκολα θα μπορέσει η αγορά να βρεθεί με πλεονασματικές ποσότητες βάμβακος πριν από τον Ιανουάριο του 2023, εκτός και αν ένας εξωτερικός καταλύτης αντιστρέψει το κλίμα. Άλλωστε και στις εαρινές σπορές οι ανταγωνιστικές στο βαμβάκι καλλιέργειες έρχονται υποσχόμενες να διατηρηθούν στα υψηλά του εύρους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία