BACK TO
TOP
Βιομηχανική Κάνναβη

Κενά στο θεσμικό πλαίσιο βιομηχανικής κάνναβης

Για ζητήματα που εκκρεμούν στο θεσμικό πλαίσιο καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης κάνει λόγο σε ανοιχτή της επιστολή η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ.

cannabio

37
0

Σύμφωνα με όσα τονίζει, αν και ο κλάδος της διατροφικής βιομηχανικής κάνναβης είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, σημειώνοντας τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων στην χώρα μας τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο (παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια θεσμοθετήθηκε το 2016): «τους τελευταίους μήνες, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου αφού παρουσιάζονται συνέχεια κρούσματα συλλήψεων παραγωγών, διανομέων, αλλά και καταναλωτών για προϊόντα διατροφικής- βιομηχανικής κάνναβης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπή της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ αναφέρει:

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Ο κλάδος της διατροφικής βιομηχανικής κάνναβης είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, σημειώνοντας τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων. Η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης στην Ευρώπη σημειώνει αυξητική τάση κάθε χρόνο, με όλο και περισσότερους παραγωγούς να ενδιαφέρονται και στην Ελλάδα.

Από το 2016 που θεσμοθετήθηκε η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, εκκρεμούν ορισμένα σοβαρά ζητήματα που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου και παρατηρείται μια ουσιαστική έλλειψη ενημέρωσης των διωκτικών αρχών για το νέο νομικό πλαίσιο.

Σαν αποτέλεσμα, τους τελευταίους μήνες, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου αφού παρουσιάζονται συνέχεια κρούσματα συλλήψεων παραγωγών, διανομέων, αλλά και καταναλωτών για προϊόντα διατροφικής- βιομηχανικής κάνναβης. Εκτός από την τραγελαφική περίπτωση του συνεταίρου μας Σεραφείμ Κανδύλα που συνελήφθη στο λιμάνι Χανίων για κατοχή σαπουνιών, αλευριού και χυλοπιτών Κάνναβης της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, οι συλλήψεις διανομέων αλλά και καταναλωτών με τα προϊόντα μας συνεχίζονται ανελλιπώς και τα προϊόντα κατάσχονται.

Συν τοις άλλοις, εκκρεμεί ακόμα το χρονίζον ζήτημα των ορίων της περιεκτικότητας σε THC στα τρόφιμα και η εμπλοκή με το ΓΧΚ που κρατάει τους Έλληνες παραγωγούς ομήρους, ο άτυπος αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγόμενα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς να υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς με τα αντίστοιχα ελληνικά, αλλά και την εμπλοκή με τα εκχυλίσματα (CBD), την έλλειψη ξεκάθαρου νομικού πλαισίου για την μεταποίηση, την μη ένταξη στις βιολογικές ενισχύσεις και το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, καθώς και πολλά άλλα θέματα που επιζητούν συλλογική διεκδίκηση.

Τα ζητήματα αυτά εκτός από συλλογική αντιμετώπιση χρειάζονται και θεσμική εκπροσώπηση, καθώς θέτουν σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου και ταλαιπωρούν χωρίς λόγο συνανθρώπους μας. Η Διοίκηση συνομιλεί θεσμικά με τα συλλογικά όργανα και όχι με τους μεμονωμένους παραγωγούς. Προσοχή δεν μιλάμε για την ίδρυση ενός ακόμα γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού οργάνου ή ενός συλλόγου, αλλά μιας οριζόντιας κλαδικής ένωσης που θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των παραγωγών και την υγιή ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.

Γι αυτό σας προσκαλούμε, καλλιεργητές και παραγωγούς- μεταποιητές, να οργανώσουμε μια πρώτη συνάντηση το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 14.00 στον Βόλο σε μια πανελλαδική συνάντηση των παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης για να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου, να ενημερωθούμε, να οργανωθούμε και να διερευνήσουμε το πλαίσιο συνεργασίας στα πλαίσια μιας Πανελλαδικής Ένωσης Παραγωγών Βιομηχανικής Κάνναβης.

Είμαστε στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία της συνάντησης στον Βόλο.

Παρακαλούμε προωθήστε το κάλεσμα σε όποιον παραγωγό (καλλιεργητή ή/και μεταποιητή, όχι έμπορο- διανομέα) είναι ήδη δραστήριος στον κλάδο και θεωρείτε ότι μπορεί να τον/ την ενδιαφέρει.

Θα χαρούμε να σας δούμε στον Βόλο.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ

Μέλος της European Industrial Hemp Association (EIHA)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία