BACK TO
TOP
Βιομηχανική Κάνναβη

Από τις ΗΠΑ ξεκινάει η εκμηχάνιση κάνναβης

Οι πρώτες µηχανές συγκοµιδής βαµβακιού µπήκαν στην παραγωγή στις αρχές της δεκαετίας του ‘40 στις ΗΠΑ και από εκεί πέρασαν σε ολόκληρο τον κόσµο, ενώ το 1913 µία εταιρεία στο Κολοράντο προσέφερε χρηµατικό έπαθλο σε όποιον κατασκεύαζε τον πρώτο µηχανικό εξαγωγέα τεύτλων.

4-Viomixaniki-Kannavi

Γιώργος Κοντονής

164
0

Σαν «µητέρα» της εκµηχάνισης των αροτραίων καλλιεργειών, λοιπόν, οι ΗΠΑ τώρα που νοµιµοποίησαν την ευρεία παραγωγή της βιοµηχανικής κάνναβης, έρχονται να επενδύσουν σε αυτήν µε τις εταιρείες αγροτικών µηχανηµάτων να έχουν ξεκινήσει σταδιακά τις απαραίτητες τροποποιήσεις των µηχανηµάτων τους.  

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, κανένας κατασκευαστής αγροτικών µηχανηµάτων δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά µε την εκµηχάνιση της βιοµηχανικής κάνναβης, µε εξαίρεση την εταιρεία HempFlax ολλανδικών συµφερόντων που και πάλι χρησιµοποιεί τροποποιηµένες αλωνιστικές John Deere για τις ανάγκες της ζήτησης. Τα πράγµατα όµως κυλάνε κάπως διαφορετικά, καθώς οι καπνοπαραγωγικές πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Κεντάκι που βλέπουν το εισόδηµά τους να συρρικνώνεται λόγω µείωσης της κατανάλωσης προϊόντων καπνού, ξεκινούν σταδιακά την αναδιάρθρωση της καλλιέργειάς τους, επενδύοντας στη βιοµηχανική κάνναβη. Καθώς, λοιπόν, οι αγρότες µεταφέρονται στην παραγωγή της σύµφωνα µε το Forbes (200.000 στρέµµατα στο Κεντάκι), υιοθετούν και τα εργαλεία που ταιριάζουν µε τη νέα καλλιέργεια.

Σηµειώνεται εδώ πως αναλόγως τον τρόπο που θα χρησιµοποιηθεί η παραγωγή (για ίνες ή σπόρο κ.λπ) ο τρόπος συγκοµιδής αλλάζει. Κατά τη συγκοµιδή για ίνες, µπορεί να χρησιµοποιηθεί ένα χορτοκοπτικό για την κοπή των στελεχών και µία χορτοδετική για να συλλέξει τα στελέχη από το χωράφι. Από την άλλη, κατά τη συγκοµιδή των σπόρων, µία θεριζοαλωνιστική θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί, αλλά τα σκληρά στελέχη του φυτού µπορεί να καταστρέψουν το µηχάνηµα.

Μία εταιρεία που φαίνεται να επενδύει πρώτη σε αυτό το κοµµάτι των αγροτικών µηχανηµάτων είναι η KIRPY που τροποποίησε τις µηχανές Triminator οι οποίες χρησιµοποιούνταν για τη συγκοµιδή καπνού, ώστε να µπορούν να αξιοποιηθούν στις ειδικές ανάγκες της κάνναβης. Το αποτέλεσµα είναι οι συγκοµιστικές KIRPY CBD. Αντίστοιχα η Kennco Manufacturing έχει ξεκινήσει να φτιάχνει ειδικά µηχανήµατα, ενώ οι ίδιοι οι καλλιεργητές καπνού τροποποιούν τις φυτευτικές τους µηχανές ώστε να µπορούν να φυτεύουν κλώνους ή µικρά φυτά σε πλάτη 12 γραµµών, περνώντας πάνω από 40 στρέµµατα σε 45 λεπτά, όπως είναι το παράδειγµα της Hemp Inc. στη Βόρεια Καρολίνα.

Μένει να φανεί αν οι µεγάλες κατασκευάστριες του κλάδου παρελκοµένων και τρακτέρ (AGCO, CNH, John Deere κ.λπ) θα διαλέξουν να επενδύσουν στην εκµηχάνιση ενός από τους πιο ταχέως αυξανόµενους οικονοµικά κλάδους του πρωτογενή τοµέα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 30 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία