BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Νέα διορία ως τις 13 Μαρτίου έδωσε ο Πιτσιόρλας για την ΕΒΖ

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΒΖ ΑΕ και εάν θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες να βρεθεί τρόπος ώστε να χρηματοδοτηθεί μια περιορισμένη καμπάνια ζάχαρης και τη φετινή χρονιά με γνώμονα κυρίως να μην κλείσει το εργοστάσιο και στο Πλατύ, γιατί όπως λένε οι παραγωγοί «φουγάρο που σβήνει, δεν ξανανάβει».

evz_sinantisi

Λεωνίδας Λιάμης

218
0

Το νέο χρονικό ορόσημο -σε μια διαδικασία που θυμίζει λάστιχο εδώ και ένα δίμηνο- για τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων για το μέλλον της ημιθανούς ζαχαροβιομηχανίας, προσδιορίστηκε σε συνάντηση που είχε πολυμελής αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και με την παρουσία του επικεφαλής της ΕΒΖ, Χρήστου Πούρη, το βράδυ της Τρίτης 5 Μαρτίου, στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.

Τελευταία προθεσμία στους επενδυτές μέχρι την Τρίτη 12 Μαρτίου

Έπειτα από συζήτηση περίπου δύο ωρών, οι δύο πλευρές αποφάσισαν πως θα δώσουν ένα τελευταίο χρονικό περιθώριο στους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, αλλά και στην ομάδα των τευτλοπαραγωγών που έχει συστήσει μια εταιρεία και θέλει να ενοικιάσει το εργοστάσιο στο Πλατύ για να το λειτουργήσει η ίδια, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου. Εφόσον, έως τότε, δεν υπάρξει καμία κίνηση από μέρους τους που να σχετίζεται με υποβολή δεσμευτικής πρότασης συνοδευόμενη με proof of funds, από τους δυνάμει επενδυτές και συγκεκριμένο πλάνο για την ενοικίαση από το σχήμα των τευτλοκαλλιεργητών, αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί το plan b με την υποβολή από την Τράπεζα Πειραιώς στο Δικαστήριο του αιτήματος εξυγίανσης με υπαγωγή το άρθρο 106Β.

Εγκαταλείπεται, στην αρχή τουλάχιστον, το σενάριο σαλαμοποίησης

Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των αγροτών πως το πλάνο εξυγίανσης της πιστώτριας τράπεζας έχει τροποποιηθεί επί τα βελτίω, ως προς τα θέλω της κυβέρνησης και των παραγωγών, το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστον για τα πρώτα βήματα εγκαταλείπεται η λύση της σαλαμοποίησης και η ΕΒΖ θα παραμείνει ως ενιαίο σχήμα για να συνεχιστεί να αναζητείται, για κάποιο διάστημα, συνολική λύση.

Ταυτόχρονα με την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει κινήσεις προς την Ε.Ε., προκειμένου να της επιτραπεί να στηρίξει χρηματοδοτικά, με ένα ποσό, το τελικό σχέδιο εξυγίανσης και να μπορέσει, μεταξύ άλλων, να εξοφλήσει και τους τευτλοπαραγωγούς για τα οφειλόμενα (σ. σ. 2,3 εκατ. ευρώ) από τη σοδειά του 2018, αλλά και τη ασυγκόμιστα της Ορεστιάδας από το 2017, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί, ίσως, από έναν έως και ενάμιση μήνες.

Μέχρι 25 Μαρτίου το αργότερο η καταβολή του deminimis

Συμφωνήθηκε επίσης να μεσολαβήσει ο αναπληρωτής υπουργός προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατό το ποσό που θα δοθεί στους παραγωγούς μέσω του deminimis ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής έως και πάνω από 40% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας που κατέγραψαν το 2018, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημά τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Αραχωβίτης έχει δεσμευτεί το ποσό που θα αποφασιστεί τελικά, να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μεταξύ 20 και το πολύ 25 Μαρτίου.

Αναζητούνται «μαγικά» να μην χαθεί η καλλιεργητική χρονιά

Σε σχέση με την προοπτική της καλλιέργειας, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι για να μη χαθεί το 2019 υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί σπόρος για την καλλιέργεια μέχρι και 50.000 στρεμμάτων, εφόσον επιθυμούν οι παραγωγοί να σπείρουν, αλλά δήλωσε αδυναμία να εγγυηθεί πως θα μπορέσει η ΕΒΖ να χρηματοδοτήσει την καμπάνια για την επεξεργασία της σοδειάς που θα προκύψει. Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί ζητούν εγγυήσεις καλής πληρωμής για να σπείρουν, έμεινε ανοικτό να επανέλθουν την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη ξανά στο τραπέζι της συζήτησης και να εξεταστεί εάν είναι δυνατό να βρεθεί τρόπος για να σπαρθούν έστω 15-20.000 στρέμματα και να μη χαθεί η χρονιά. Υπό αυτή την έννοια, τα σπουδαία αναμένονται από την Τρίτη και μετά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία