Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Αναδίπλωση Αραμπατζή για ελιά Καλαμών, ισχύει απόφαση Αποστόλου

Σε ισχύ θα παραμείνει η απόφαση Αποστόλου και η διευθέτηση που είχε γίνει το 2018 για το Kalamata Olives, όπως διαβεβαίωσε σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΠΕΜΕΤΕ (Μεταποιητές Ελιάς) και της ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς) η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

ARAM

Γιάννης Πανάγος

16
0

Οι πληροφορίες θέλουν την υφυπουργό να υποχρεώνεται σε πλήρη αναδίπλωση, μετά το λάθος στο οποίο την είχαν οδηγήσει οι συνεργάτες που συμβουλεύεται στο υπουργικό της γραφείο και την επικίνδυνη για τις εξαγωγές του κλάδου τοποθέτησή της τον περασμένο μήνα στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης φαίνεται να λύθηκε η παρεξήγηση, καθώς η υφυπουργός αναγνώρισε το λάθος που είχε γίνει και δεσμεύθηκε να μην προβεί σε καμιά κίνηση η οποία θα διατάρασσε τις λεπτές ισορροπίες που έχουν επιτευχθεί με πολύ κόπο στον κλάδο της επιτραπέζιας ελίας την τελευταία διετία.

Κατά τα λοιπά το θέμα της αναγνώρισης της Εθνικής Διεπαγγελματικής και το Ενιαίο Μητρώο Μεταποιητικών Μονάδων Επιτραπέζιων Ελιών, είναι αυτά που απασχόλησαν κατά δεύτερο λόγο.

Η ανακοίνωση της υφυπουργού που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση έχει ως ακολούθως:

 «Σ’ αυτές τις ώρες ευθύνης για τη χώρα μας, ενώνουμε δυνάμεις και συνεργαζόμαστε προς όφελος της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας» δήλωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή μετά τη σημερινή συνάντησή της με τις διοικήσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Η κ. Αραμπατζή ανέλυσε τη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για έναν Αγροδιατροφικό Τομέα:

- εξωστρεφή και καινοτόμο,

- που να δίνει βαρύτητα στην ποιότητα, την πιστοποίηση, την τυποποίηση και τη μεταποίηση,

- να είναι προσανατολισμένος στην αγορά και να ανταποκρίνεται στη ζήτηση,

- να έχει υψηλότερη προστιθέμενη αξία και βεβαίως τους παραγωγούς υψηλότερα στην αλυσίδα αξίας του,

«Σ’ αυτό το πλαίσιο αξιολογούμε ως νευραλγικής σημασίας και συνεπώς ιεραρχούμε ως κεντρική προτεραιότητά μας την αύξηση των εξαγωγών, συνολικά των αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα της επιτραπέζιας ελιάς. Σε αυτή την προτεραιότητα επιτυγχάνονται ευρύτερες συγκλίσεις, όπως προέκυψε και από τη σημερινή σύσκεψη, κατά την οποία, συζητήσαμε διεξοδικά, σε κλίμα συναντίληψης και με το βλέμμα στο μέλλον», επισήμανε.

Παράλληλα, προέτρεψε και ενθάρρυνε την άμεση υποβολή φακέλου αναγνώρισης της Δ.Ο.ΕΠ.ΕΛ. ως Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς με βάση την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία, υπενθυμίζοντας την ευνοϊκή για το «χτίσιμο» συλλογικοτήτων τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης όσον αφορά στην αντιπροσωπευτικότητα.

«Έχουμε αποδείξει με τους χειρισμούς μας στα θέματα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας και του ΠΓΕ Γύρου, ότι ενεργούμε με στόχο την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Είναι βέβαιο ότι ως πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα εργαστούμε πάνω από όλα για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιων ελιών, των μεταποιητών- κονσερβοποιών – εξαγωγέων από την αύξηση των εξαγωγών, την προάσπιση  του προϊόντος και της Εθνικής μας Οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αραμπατζή.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δύο παραγωγικών φορέων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την κατανόηση των αιτημάτων, που έθεσαν στην Υφυπουργό και αφορούν, κυρίως, στον εκσυγχρονισμό του Νομικού Πλαισίου με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις και τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς (αναθεώρηση του Π.Δ. 221/1979) αλλά και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Μητρώου Μεταποιητικών Μονάδων Επιτραπέζιων Ελιών.

Ταυτόχρονα, συνεχάρησαν την Υφυπουργό, κ. Φωτεινή Αραμπατζή για την πρωτοβουλία και συνεργασία της με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του Εξωτερικού ζητώντας να συμπεριληφθούν στη σχετική ατζέντα προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, οι προτάσεις τους.

   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία