BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Τα απόνερα πολέμου φτάνουν στην εγχώρια αγορά επιτραπέζιας ελιάς

Άµεσες και έµµεσες επιπτώσεις που σχετίζονται µε τη διάθεση της φετινής σοδειάς και την ευρύτερη αγορά επιτραπέζιας ελιάς λόγω της εν εξελίξει πολεµικής σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, αναγνωρίζουν οι άµεσα εµπλεκόµενοι του κλάδου κατά την τρέχουσα περίοδο.

32_14

Γιώργος Λαμπίρης

5253
10

Επί του παρόντος τη σηµαντικότερη παρουσία στη ρωσική αγορά διατηρεί η Intercomm Foods, η οποία έχει δηµιουργήσει θυγατρική επιχείρηση στη συγκεκριµένη χώρα, ενώ και η Olymp της οικογένειας Κωνσταντόπουλου δραστηριοποιείται στις συγκεκριµένες αγορές. Όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της ∆ΟΕΠΕΛ Γιώργος Ντούτσιας, η επικρατούσα κατάσταση στην Ουκρανία και η αύξηση που φέρνει στις τιµές της ενέργειας «θα επηρεάσει περαιτέρω εντός του 2022 το κόστος παραγωγής. Το αυξηµένο κόστος θα προκύψει τόσο λόγω των τιµών του πετρελαίου όσο και λόγω της εκτόξευσης των τιµών στην ηλεκτρική ενέργεια, στην οποία βασίζονται οι αρδεύσεις». Να σηµειωθεί ότι το σύνολο των εξαγωγών ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς ανέρχεται αυτή τη στιγµή σε αξία στο ποσό των 550 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόµα καίριο ζήτηµα που καλείται να αντιµετωπίσει τόσο η ελιά όσο και το σύνολο των αγαθών του πρωτογενούς τοµέα, θα είναι η µείωση της κατανάλωσης λόγω της ύφεσης στις συγκεκριµένες χώρες, αλλά και διεθνώς λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, γεγονός που όπως λέει ο πρόεδρος της ∆ΟΕΠΕΛ, έρχεται να αποδυναµώσει το διαθέσιµο εισόδηµα.

Ο επικεφαλής της Olymp, Προκόπης Κωνσταντόπουλος, εταιρείας που παρουσιάζει µονοψήφιο ποσοστό έκθεσης επί του συνολικού της κύκλου εργασιών στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αναφέρει ότι «η Ρωσία αποτελεί για εµάς αχαρτογράφητα τα νερά, δεδοµένου ότι δεν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε αυτή τη στιγµή εάν θα υπάρξει εµπάργκο είτε από πλευράς τους, είτε από πλευράς µας στη διάθεση των προϊόντων. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι καταστροφές είναι σηµαντικές λόγω του πολέµου, γεγονός που µας κάνει να θεωρούµε ότι η σχέση µας µε τη συγκεκριµένη αγορά διακόπτεται σε εµπορικό επίπεδο χωρίς κανείς να µπορεί να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό διάστηµα που θα διαρκέσει αυτό».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτιµά ότι εν µέρει θα υπάρξει ένταση του ανταγωνισµού µε άλλες παραγωγικές χώρες στην επιτραπέζια ελιά όπως η Ισπανία, δεδοµένου ότι είναι πιθανόν να µετατοπιστούν οι ποσότητες που προορίζονταν για τη Ρωσία και την Ουκρανία σε άλλες χώρες της Ευρώπης από πλευράς του ανταγωνισµού, καταλαµβάνοντας µέρος από τις ελληνικές εξαγωγές. Επισηµαίνει ταυτόχρονα ότι σε περιπτώσεις που υπήρχε επικάλυψη µεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας σε ευρωπαϊκά σούπερ µάρκετ, για ποικιλίες όπως οι µεσαίου µεγέθους πράσινες ελιές Αµφίσσης, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα µείνει -και λόγω των υψηλών τιµών διάθεσης- ένα βήµα πίσω σε σχέση µε τους Ισπανούς, που πωλούν σε χαµηλότερες τιµές.

Ανησυχία για το πώς θα πληρωθούν οι µεταποιητές

Ο διευθύνων σύµβουλος της Intercomm Foods Στέργιος Τσαγκούλης για τη διάθεση της επιτραπέζιας ελιάς αναφέρει ότι τα συµβόλαια έχουν κλείσει κατά 95% στην πράσινη, ενώ στην ελιά Καλαµών παραµένουν σηµαντικές αδιάθετες ποσότητες, οι οποίες ο ίδιος εκτιµά ότι θα διατεθούν προσεχώς µε κύριο προορισµό τις ΗΠΑ. Σε σχέση µε την ελιά Καλαµών ο ίδιος τονίζει ότι οι µεταποιητές έχουν περιορίσει τις ποσότητες που αγοράζουν τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, καθότι περιµένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η αγορά, ενώ µεγάλο µέρος παραµένει στις δεξαµενές των παραγωγών. «Η Καλαµών βέβαια πωλείται όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκτιµώ ότι εν τέλει δεν θα επηρεαστεί η διάθεσή της, δεδοµένου ότι οι ποσότητες είναι περιορισµένες και αναµένεται να διατεθούν κανονικά». Εκφράζει δε την ανησυχία του για το πώς θα πληρωθούν οι µεταποιητές, αν γίνει υποτίµηση στο ρούβλι και αυξηθεί ο πληθωρισµός σε Ρωσία και Ουκρανία. Ο πληθωρισµός, όπως λέει, θα φέρει αύξηση επιτοκίων και τιµών στο ράφι, γεγονός που µπορεί να οδηγήσει σε µείωση της κατανάλωσης στην επιτραπέζια ελιά».

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2022 11:09ΣΠΥΡΟΣ

Πως γίνεται το agronews να γράφει άρθρα που προκαλούν φοβία στους παραγωγούς και η ΠΕΜΕΤΕ να δημοσιεύει άρθρα συνήθως μόνο από το agronews? ούτε κατ' εντολήν να ήταν, λέω εγώ τώρα! Να θυμίσω μόνο ότι πέρυσι το 80% της παραγωγής Καλαμών πληρώθηκε από 0,6-1 € το κιλό το 200αρι Αύγουστο μήνα και το Νοέμβριο όσοι αντέξαμε πληρωθηκαμε 2+ €, δεν θέλω να επηρέασω κανέναν ο καθείς με τη σκέψη του.....ραντεβού το Νοέμβριο!!!!

Απάντηση

11-03-2022 21:46ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΠΑΛΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-03-2022 21:33Χαλκιδική

Τσακουλη και μπάρμπα Προκοπή να πάτε να πνιγείτε λαμόγια

Απάντηση

11-03-2022 19:00Κώστας

Πόσο λαμόγια είστε

Απάντηση

11-03-2022 18:17Νίκος

Αν δεν πουλήσετε Καλαμών τώρα σε δύο μηνες θα έχουν 1 ευρώ σκούπα!!

Απάντηση

11-03-2022 09:47chrissalas

Ωραία τα λένε!!!!!! Αυτές θα είναι οι δικαιολογίες τους για να πάρουν τζάμπα-οπως κάθε χρόνο τις ελιές.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία