BACK TO
TOP
Farming

Κλαδευτήρι µε ψεκασµό στο αµπέλι για αποφυγή ευτυπίωσης

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του παθογόνου Eutypa lata.

ampeli_kladema_1

Γιάννης Ρούπας

3701
1
Τα συµπτώµατα γίνονται συνήθως αντιληπτά στην αρχή της βλαστικής περιόδου, µετά το πέρας του ληθάργου. Τα φύλλα είναι αφύσικα µικρά, κίτρινα µε νεκρώσεις, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται και πέφτουν. Επίσης, οι βλαστοί έχουν ασθενική εµφάνιση µε µικρά µεσογονάτια.

Ο µύκητας της Εutypa lata µολύνει το αµπέλι µε τα σπόρια (ασκοσπόρια) που µεταφέρονται µε τον άνεµο πάνω στις φρέσκιες τοµές του κλαδέµατος, γι’ αυτό είναι σηµαντική η τήρηση απολυµαντικών µέτρων µετά το κλάδεµα καρποφορίας ή διαµόρφωσης.

Σηµειώνεται πως καµία ποικιλία σταφυλιών δεν είναι γνωστή για την ανοσία της, αλλά όπου υπάρχουν ποικιλίες µε ανοχή, είναι φρόνιµο να κλαδεύονται οι ποικιλίες µε την λιγότερη ανοχή όταν το ανοσοποιητικό σύστηµα είναι 
σε χαµηλό επίπεδο.

Οι πιο γνωστοί και αποτελεσµατικοί τρόποι περιορισµού της ασθένειας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι η χειροκίνητη διαχείριση των µεµονωµένων τραυµάτων στην διάρκεια του κλαδέµατος, ή η χρήση κλαδευτηριού µε ψεκασµό, που ευνοούν 
την περίθαλψη οποιουδήποτε επιλεγµένου τραύµατος µε την βοήθεια υγρού σπρέι
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-12-2022 15:11ΖΗΣΙΜΟΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Ποια είναι τα εργαλεία και τα σκευάσματα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές