BACK TO
TOP
Farming

Εγκύκλιος για την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας για την καλλιεργητική περίοδο 2026

Εκδόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η εγκύκλιος εφαρμογής του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, για την καλλιεργητική περίοδο 2026, συνολικής δαπάνης 79.400 ευρώ.

shutterstock_2158845049

28
0

Το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας για την καλλιεργητική περίοδο έτους 2026, το οποίο περιλαμβάνει 21 υποπρογράμματα, ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Ειδικότερα στοιχεία του προγράμματος:

  1. Χωροταξική αναφορά προγράμματος: Το σύνολο της έκτασης βαμβακιού των 20 Περιφερειακών Ενοτήτων που θα καλλιεργηθεί κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026.
  2. Σκοπός: Η μεγιστοποίηση της ποσοτικής παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων βάμβακος, με διατήρηση και βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των βαμβακοκαλλιεργειών.
  3. Στόχοι:

3.1 1.Η τακτική παρακολούθηση της καλλιεργητικής εξέλιξης του βαμβακιού και της βιολογικής και πληθυσμιακής εξέλιξης των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού (Helicoverpa armigera) και του ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella).

  1. Η τακτική παρακολούθηση άλλων επιβλαβών οργανισμών της καλλιέργειας του βαμβακιού όπως αφίδες (Aphididae), τετράνυχοι (Tetranychus spp), θρίπες (Thysanoptera), ιασσσίδες (Empoasca spp) λύγκος (Lygus pratensis ή L. Bugs), κ.α..
  2. Η έκδοση και διάδοση επιστημονικά ορθών ενημερωτικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας (ΔΓΠ).

3.2 Η υποστήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών, με την διάδοση του Εγχειριδίου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής με «Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια», που βρίσκονται καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr) με επιλογή (Αγρότης-Επιχειρηματίας > Γεωργικές Προειδοποιήσεις > Βαμβακοκαλλιέργεια > Βαμβακοκαλλιέργεια 2026 >Αποφάσεις- Έγγραφα) και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Απόφασης.

3.3 Η χρήση των καθορισθέντων κατώτατων ορίων πληθυσμιακής πυκνότητας των επιβλαβών οργανισμών της βαμβακοκαλλιέργειας για τη λήψη απόφασης επέμβασης με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις γενικές αρχές Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας [άρθρο 28 και Παράρτημα Δ του Ν.4036/2012 (Α΄8)] όπως ισχύει.

Οι παραπάνω δράσεις συμβάλλουν ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί να είναι ενημερωμένοι, ώστε να ελέγχουν τις βαμβακοφυτείες τους και να αποφασίζουν τελικά για τις φυτοπροστατευτικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν με την υποχρεωτική εφαρμογή των γενικών αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας (στήλη 1 του Εγχειριδίου) και με την εθελοντική εφαρμογή των ειδικών κατευθυντήριων γραμμών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας (στήλη 2 του Εγχειριδίου).

  1. Δικτύωση προγράμματος:

4.1 Φορέας εφαρμογής του υποπρογράμματος ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) είναι η

αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

4.2 Συντονιστής των φορέων της Περιφέρειας είναι το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε)

4.3 Κεντρικός συντονιστής του Προγράμματος της Χώρας είναι η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4.4 Φορέας ενημέρωσης των βαμβακοπαραγωγών και λοιπών ενδιαφερομένων στο επίπεδο του Δήμου, είναι το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (Γ.Γ.Α.) του Δήμου, με το γεωπονικό και τεχνολογικό στελεχιακό δυναμικό του, για όσους Δήμους επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Για τεχνική υποστήριξη εφόσον απαιτηθεί, οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος, μπορούν να απευθυνθούν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στους Δρ Μυλωνά Παναγιώτη, Γενικό Διευθυντή και Δρ Παπαχρήστο Δημήτριο του τμήματος Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας.

  1. Αντικείμενα Φορέων:

5.1. Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

5.1.1. Εγκατάσταση παγίδων και έκδοση Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων (ΔΓΠ). Η ΔΑΟΚ της ΠΕ προβαίνει έγκαιρα στην εγκατάσταση των φερομονικών παγίδων πράσινου σκουληκιού (Helicoverpa armigera) και ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella) σε θέσεις οι οποίες έχουν επιλεγεί από το επικαιροποιημένο οικείο σχέδιο παρακολούθησης. Η τακτική παρακολούθηση γίνεται έως 30-09-2026 με συχνότητα δύο (2) φορές την εβδομάδα και αλλαγή φερομόνης στην παγίδα κάθε τέσσερις (4) εβδομάδες ή νωρίτερα εάν δεν είναι καθαρές. Με την έναρξη των συλλήψεων των ακμαίων, διενεργούνται υποχρεωτικά δειγματοληψίες στα φυτικά όργανα δύο (2) φορές την εβδομάδα, ταυτόχρονα με την παρακολούθηση των παγίδων, για τον προσδιορισμό της πυκνότητας αυγών και προνυμφών.

Τα στοιχεία συλλήψεων των ακμαίων στις παγίδες και των δειγματοληψιών στα φυτικά όργανα του βαμβακιού καθώς και άλλων παρατηρήσεων (π.χ. ψεκασμών), καταγράφονται και αποστέλλονται υποχρεωτικά αυθημερόν από την ΔΑΟΚ στο οικείο Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε. (Περιφερειακός Συντονιστής) με e-mail και στη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής (Κεντρικός Συντονιστής) στο e-mail: aalexopoulos@minagric.gr. Η καταγραφή τους θα γίνεται στα Υποδείγματα Καταγραφής Συλλήψεων και Δειγματοληψιών, τα οποία αποστέλλονται ηλεκτρονικά και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας, με σκοπό την ενιαία καταγραφή από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για την περαιτέρω επεξεργασία αυτών των στοιχείων αποτύπωσης της δυναμικής των πληθυσμών σε εθνικό επίπεδο.

Το Δελτίο Γεωργικής Προειδοποίησης καταρτίζεται από την ΔΑΟΚ, σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε., σύμφωνα με τον ενιαίο τύπο δόμησης θεματικών πεδίων, όπως περιγράφεται στο αριθ. 4009/45216/11-4-2012 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής «Ενιαίος τύπος Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια έτους 2012» και λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον τα παρακάτω:

α) Τα στοιχεία επισκόπησης στις βαμβακοφυτείες του δικτύου παρακολούθησης, της βλαστικής εξέλιξης των βαμβακοφυτειών και της πληθυσμιακής διακύμανσης των επιβλαβών και ωφέλιμων οργανισμών, καθώς και τα στοιχεία από την επιθεώρηση της ευρύτερης περιοχής.

β) Τις «Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια – Απρίλιος 2024» του ΥΠ.Α.Α.&Τ. με τις επιλογές καλλιεργητικών πρακτικών και χρήση αυτών, όπως παρακάτω:

  1. Τη στήλη 1 με υποχρέωση εφαρμογής (σύμφωνα με τις γενικές αρχές της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).
  2. Τη στήλη 2 για εθελοντική εφαρμογή (ειδικές κατευθυντήριες γραμμές Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).

γ) Την αριθ. 3640/41533/3-4-2012 απόφαση του ΥΠ.Α.Α.&Τ περί καθορισμού των κατώτατων ορίων της πληθυσμιακής πυκνότητας επιβλαβών οργανισμών, τα οποία καθιστούν αιτιολογημένη την επέμβαση αντιμετώπισης αυτών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, του ανθρώπου, της καλλιέργειας και των επιβλαβών οργανισμών αυτής, με στόχο την εφαρμογή από όλους τους εμπλεκόμενους (βαμβακοπαραγωγοί, χρήστες, σύμβουλοι, διακινητές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κ.λπ. ).

δ) Το αριθ. 9614/97428/20-09-2012 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής «Απαραίτητες μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις στα βαμβακοχώραφα για την αντιμετώπιση του πράσινου (Helicoverpa armigera) και του ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella)».

ε) Την ψηφιακή βάση δεδομένων φυτοπροστατευτικών εγκεκριμένων προϊόντων του ΥΠ.Α.Α.&Τ.

Το ΔΓΠ εκδίδεται ανά στάδιο βλαστικής ανάπτυξης και ειδικότερα με την έναρξη του κάθε σταδίου:

α) Έναρξη φυτρώματος.

β) Εμφάνιση πρώτων χτενιών.

γ) Έναρξη ανθοφορίας.

δ) Καρποφορία με καρπόδεση του 50% των ανθέων.

ε) Άνοιγμα πρώτων καρυδιών.

στ) Άνοιγμα του 50% των καρυδιών.

Το ΔΓΠ αφορά το καλλιεργητικό διάστημα μέχρι την έναρξη του επόμενου σταδίου και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Το ΔΓΠ εκτυπώνεται και αποστέλλεται άμεσα στους παρακάτω αποδέκτες, με βάση πίνακα αποδεκτών που καταρτίζει η ΔΑΟΚ, στον οποίο περιλαμβάνονται:

  • Οι Δήμοι,
  • Τα Δημοτικά Διαμερίσματα,
  • Οι Ενώσεις Συνεταιρισμών,
  • Οι Συνεταιρισμοί,
  • Οι Ομάδες Βαμβακοπαραγωγών,
  • Τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων,
  • Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης,
  • Οι παραγωγοί,
  • Η Διεπαγγελματική βάμβακος

κοινοποιείται στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος (ΕΛΓΟ) και άλλα Ιδρύματα Έρευνας κ.λπ. και αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα http://www.minagric.gr με επιλογή (Αγρότης-Επιχειρηματίας> Γεωργικές Προειδοποιήσεις> Βαμβακοκαλλιέργεια> Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας στην βαμβακοκαλλιέργεια ανά Περιφερειακή Ενότητα έτους 2026).

Η διαβίβαση των ΔΓΠ πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail).

Τα Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε είναι υπεύθυνα για την αποστολή των ΔΓΠ στην Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.Α.Α.&Τ η οποία τα καταχωρεί στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.&Τ ώστε να εμφανίζεται οπωσδήποτε και η Περιφερειακή Ενότητα. Τα Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε μεριμνούν ώστε τα ΔΓΠ να είναι διαθέσιμα και μέσω της εφαρμογής i-agric του Υπουργείου.

Οι παρακολουθήσεις και οι δειγματοληψίες στις θέσεις του δικτύου πραγματοποιούνται κυρίως από τους γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπόνους του φορέα και όπου δεν επαρκούν, πραγματοποιούνται από παρατηρητές (βαμβακοκαλλιεργητές) αμειβομένους ή με εθελούσια προσφορά εργασίας, ύστερα από εκπαίδευσή τους.

5.1.2. Δημοσιοποίηση του προγράμματος. Η ΔΑΟΚ επικοινωνεί έγκαιρα με τους βαμβακοπαραγωγικούς Δήμους, της περιοχής ευθύνης της, αποστέλλοντας την παρούσα απόφαση, ώστε να λάβουν γνώση και να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αποστέλλοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των γεωπόνων και των τεχνολόγων γεωπονίας (ονοματεπώνυμο – ειδικότητα – τηλέφωνο – e-mail) των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης.

5.2 Περιφερειακά Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε).

Περιφερειακός Συντονιστής σε κάθε Περιφέρεια είναι το οικείο Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε. με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων στο επίπεδο χωροταξικής αρμοδιότητάς των, όπως στο ΠΙΝΑΚΑ Ι «ΦΟΡΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ» της παρούσας. Επίσης η συνεργασία και η συμμετοχή στην συναπόφαση των προτεινομένων οδηγιών και επεμβάσεων κατά την κατάρτιση των Δελτίων, η επίλυση αναφυόμενων προβλημάτων, η παροχή τεχνικών συμβουλών προς τους φορείς υλοποίησης επιτόπια στις καλλιέργειες (όποτε αυτό χρειάζεται) καθώς και η γενική επισκόπηση ευρύτερων περιοχών. Επίσης αποστέλλουν τα ΔΓΠ στην Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.Α.Α.&Τ και μεριμνούν ώστε να είναι διαθέσιμα και μέσω της εφαρμογής i-agric του Υπουργείου σύμφωνα με τα αναφερόμενα την παράγραφο 5.1.1.της παρούσας.

5.3 Δήμοι.

Φορέας Ενημέρωσης βαμβακοπαραγωγών και λοιπών ενδιαφερομένων στο επίπεδο του Δήμου είναι το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (Γ.Γ.Α.) του Δήμου.

Το ΓΓΑ παραλαμβάνει το ΔΓΠ από την ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) και προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

5.3.1 Αναπαράγει το ΔΓΠ και το αναρτά στους χώρους των επαγγελματικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών συναθροίσεων των βαμβακοπαραγωγών και το διανέμει στους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.).

5.3.2 Προωθεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) το Δ.Γ.Π. προς τους αποδέκτες και στους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου.

5.3.3 Ενημερώνει, με το γεωπονικό και τεχνολογικό προσωπικό του, ομαδικά και ατομικά, τους βαμβακοπαραγωγούς επί των σχετικών διαπιστώσεων και συστάσεων του Δ.Γ.Π., παρέχοντας προς αυτούς τις λεπτομέρειες του ελέγχου στον οποίο πρέπει να προβαίνει οπωσδήποτε ο βαμβακοπαραγωγός και ο σύμβουλος του σε κάθε βαμβακοφυτεία του, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη των επιβλαβών οργανισμών και την πληθυσμιακή πυκνότητα αυτών, ώστε ενημερωμένος να αποφασίζει για φυτοπροστατευτική επέμβαση μόνο στην περίπτωση που η πληθυσμιακή πυκνότητα των επιβλαβών οργανισμών προσεγγίζει το κατώτατο όριο επέμβασης που αναφέρεται στη σχετική απόφαση και στο ΔΓΠ.

5.3.4 Συνεργάζεται για οποιαδήποτε τεχνική λεπτομέρεια με την ΔΑΟΚ και το ΠΚΠΦΠ&ΦΕ.

5.3.5 Καταρτίζει, για την εφαρμογή των παραπάνω και πριν την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος, ένα αναλυτικό σχέδιο ενημέρωσης στο επίπεδο του Δήμου, με τα παρακάτω στοιχεία:

α) Αναλυτικά τους χώρους ανάρτησης των ΔΓΠ με τα χαρακτηριστικά της παραγράφου 5.3.1 και τα στοιχεία των λοιπών εμπλεκομένων φορέων και Μ.Μ.Ε.

β) Κατάσταση βαμβακοπαραγωγών και λοιπών ενδιαφερομένων του Δήμου με την ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) αυτών, για την αποστολή του ΔΓΠ, εφόσον το επιθυμούν.

Οι αρμοδιότητες των γεωπόνων και τεχνολόγων του Δήμου εξαντλούνται στα παραπάνω και δεν επεκτείνονται στην εξατομικευμένη ανά βαμβακοφυτεία και βαμβακοπαραγωγό υπόδειξη ή συμβουλή.

  1. Κεντρικός Συντονισμός:

Το συντονισμό της υλοποίησης του Προγράμματος σε επίπεδο Χώρας έχει το Τμήμα Προστασίας Φυτών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥΠ.Α.Α.&Τ, το οποίο:

6.1.Ελέγχει την ορθή εφαρμογή των υποπρογραμμάτων και με επιτόπιες επιθεωρήσεις.

6.2.Επιλαμβάνεται για την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων και εισηγείται κανονιστικές βελτιώσεις του προγράμματος.

6.3.Παρέχει στους περιφερειακούς φορείς των υποπρογραμμάτων ενδεικνυόμενες κατευθύνσεις για τον προσανατολισμό των παρατηρήσεών τους, κατά τις επισκέψεις τους στις βαμβακοκαλλιέργειες.

6.4.Εισηγείται τη λήψη πιθανών επιπρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης αιφνίδιας και μη προβλεφθείσας πληθυσμιακής έξαρσης επιβλαβών οργανισμών.

Αρμόδιο για τον κεντρικό συντονισμό του προγράμματος είναι το τμήμα Προστασίας Φυτών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής με υπεύθυνο τον κ. Αλεξόπουλο Αλέξανδρο, γεωπόνο υπάλληλο του Τμήματος.

  1. Προϋπολογιζόμενες Δαπάνες Εφαρμογής του Προγράμματος –Χρηματοδότηση:

7.1. Το γενικό σύνολο της δαπάνης του προγράμματος για τις ΔΑΟΚ ανέρχεται στο ποσό των 74.120,00 Ευρώ και αναλυτικά ανά κατηγορία δαπάνης:

- Δαπάνη προμήθειας παγίδων και συνοδών υλικών: 22.270,00 Ευρώ.

- Δαπάνη εντός και εκτός έδρας μετακινήσεις των επιθεωρητών

των φορέων: 31.650,00 Ευρώ.

- Δαπάνη Παρατηρητών/Παραγωγών: 16.000,00 Ευρώ.

- Δαπάνες εκτύπωσης ΔΓΠ και λοιπές δαπάνες: 4.200,00 Ευρώ.

Η συνολική δαπάνη εντός και εκτός έδρας των συντονιστών των Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε ανέρχεται σε 12.000,00 Ευρώ.

Η ανάλυση για κάθε φορέα και ανά κατηγορία δαπάνης εμφανίζεται στον ΠΙΝΑΚΑ ΙΙ

«ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Γ.Π. ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 2026».

7.2. Η δαπάνη του προγράμματος θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδικός Φορέας 01-110, Α.Λ.Ε. 2310803 Οικονομικού έτους 2026.

7.3. Κατά την υλοποίηση του οικείου προγράμματος από τον φορέα, (ΔΑΟΚ), δεν επιτρέπεται και δεν καλύπτεται τυχόν υπέρβαση της δαπάνης ανά κατηγορία φυσικού αντικειμένου, πέραν της εγκριθείσας.

7.4. Τυχόν μη αναλωθείσα πίστωση, κατά την υλοποίηση κατηγορίας φυσικού αντικειμένου, δεν χρησιμοποιείται για την κάλυψη δαπάνης άλλης κατηγορίας φυσικού αντικειμένου και επιστρέφεται στο Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επιστροφή των μη αναλωθέντων ποσών θα γίνει στον λογαριασμό του Τ.Γ.Κ. αριθμός GR220100024000000000026670/0 της Τράπεζας της Ελλάδος με την αιτιολογία «Αδιάθετο υπόλοιπο από πιστώσεις Α.Λ.Ε. 2310803 - Πρόγραμμα Γ.Π. βαμβακοκαλλιέργειας 2026».

7.5. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάθε ΔΑΟΚ καταρτίζει απολογιστικό πίνακα δαπανών, με τα ποσά που πληρώθηκαν ανά κατηγορία δαπάνης, τον οποίο υποβάλλει στη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία πρέπει να υποβληθούν από τις ΔΑΟΚ και στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, οι οποίες έκαναν την κατανομή της επιχορήγησης, ώστε να είναι ενήμερες για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και για την συγκεντρωτική υποβολή των απολογιστικών στοιχείων, εκ μέρους αυτών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

7.6. Η ΔΠΦΠ, ύστερα από έλεγχο των παραπάνω στοιχείων, καταρτίζει συγκεντρωτικό πίνακα των οικονομικών απολογιστικών στοιχείων για όλους τους φορείς και τον υποβάλλει στην Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών - Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠ.Α.Α.&Τ καθώς και στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών.

  1. Αξιολόγηση του εφαρμοσθέντος προγράμματος:

8.1 Η αξιολόγηση του κάθε υποπρογράμματος πραγματοποιείται στη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου από την ΔΑΟΚ, για την χωροταξική περιοχή αρμοδιότητάς της, όπου και εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα και αφορά τουλάχιστον στα παρακάτω:

8.1.1. Στη βιολογική εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας με τα βλαστικά της στάδια.

8.1.2. Στα αγρομετεωρολογικά στοιχεία που επικράτησαν.

8.1.3. Στην πληθυσμιακή εξέλιξη των επιβλαβών οργανισμών που παρατηρήθηκαν.

8.1.4. Στους επιβλαβείς οργανισμούς που παρουσίασαν πληθυσμιακή πυκνότητα ορίου επέμβασης για τους οποίους και συστήθηκαν επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

8.1.5. Στις δραστικές ουσίες ευρέως φάσματος που χρησιμοποιήθηκαν και η αποτελεσματικότητα αυτών.

8.1.6. Στις εκλεκτικές δραστικές ουσίες χημικού μέσου που χρησιμοποιήθηκαν και η αποτελεσματικότητα αυτών.

8.1.7. Σε άλλες εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (π.χ. βιολογικοί παράγοντες – βάκιλοι, μύκητες, κλπ.) που χρησιμοποιήθηκαν και η αποτελεσματικότητα αυτών.

8.1.8. Στα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο σύστημα του προγράμματος και προτάσεις βελτίωσης.

8.1.9 Στο βαθμό που οι παραγωγοί ακολούθησαν τις προτάσεις των ΔΓΠ.

8.1.10. Στις προτάσεις βελτίωσης των ΔΓΠ και των οδηγιών φυτοπροστασίας της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.

8.2. Οι παραπάνω αξιολογήσεις αποστέλλονται το αργότερο μέχρι 01-12-2026 στον Περιφερειακό Συντονιστή (οικείο Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε.), το οποίο τις επεξεργάζεται και συντάσσει έκθεση αξιολόγησης της περιοχής του με τα παραπάνω στοιχεία και όλα μαζί τα διαβιβάζει το αργότερο μέχρι 31-12-2026 στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής προς επεξεργασία και βελτιωτικές ενέργειες δράσης για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

8.3. Η τελική αξιολόγηση του προγράμματος σε επίπεδο χώρας πραγματοποιείται από το Τμήμα Προστασίας Φυτών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής μετά την αποστολή των αξιολογήσεων των Περιφερειακών Συντονιστών (Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε.).

8.4. Οι αξιολογήσεις όλων των φορέων υλοποίησης του προγράμματος αναρτώνται μετά το τέλος του προγράμματος με ευθύνη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στην ιστοσελίδα ΥΠ.Α.Α.&Τ..

  1. Λοιπές ενέργειες και υποχρεώσεις των Περιφερειακών Φορέων των υποπρογραμμάτων.

Με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι Περιφερειακοί Φορείς να προβούν έγκαιρα στις απαιτούμενες από το πρόγραμμα και τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες για όλες τις επί μέρους δράσεις (διαδικασία πρόσληψης παρατηρητών, κ.λπ.).

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές