Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Υψηλοί πληθυσμοί Tuta Absoluta στις υπαίθριες ντομάτες Θεσσαλίας

H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται και οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί, ενώ παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.

ntomates-laxtaristes

Ελένη Δούσκα

20
0

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συστήνουν στους καλλιεργητές να προχωρήσουν σε επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta).

 

Κλαδοσπόριο (Cladosporium fulvum, fulvia fulvα)

Συνεχίζεται η εμφάνισή του κλαδοσπόριου στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες, καθώς οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32oC, με άριστη θερμοκρασία 22-24oC.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Οι γεωπόνοι συστήνουν όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

 

Αλευρώδης (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

Διαπιστώνονται υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του αλευρώδη στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, thiacloprid, pyrethrins, Lambda cyhalothrin, . κα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία