BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Σημασία του Φωσφόρου στη δενδροκαλλιέργεια σύμφωνα με την Yara

Η µοναδική τεχνολογία Φωσφόρου P-Extend των λιπασµάτων YaraMila θρέφει σωστά την καλλιέργειά.

26a_2

309
1

Η λίπανση µιας δενδροκοµικής καλλιέργειας στοχεύει στη βελτίωση της γονιµότητας του εδάφους και στην επίτευξη ανώτερης παραγωγής µε καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη των δένδρων στηρίζεται στα θρεπτικά στοιχεία που προσλαµβάνουν από το έδαφος. Μια εντατική καλλιέργεια αποµακρύνει µεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος που πρέπει άµεσα να αναπληρώνονται, ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής παραγωγικότητά της. Τα λιπάσµατα είναι η βασικότερη και πιο άµεση πηγή θρεπτικών στοιχείων για µια καλλιέργεια. Στο τέλος του χειµώνα µε αρχές της άνοιξης γίνεται η βασική λίπανση των δενδροκοµικών καλλιεργειών. Τα λιπάσµατα που χρησιµοποιούνται την περίοδο αυτή περιέχουν κυρίως Άζωτο, Φώσφορο και Κάλιο σε διάφορες αναλογίες, καθώς και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία και ιχνοστοιχεία ανάλογα µε τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας.

Η σηµασία του Φωσφόρου: Ο Φώσφορος είναι βασικό θρεπτικό στοιχείο για τα δένδρα και συµµετέχει σε πολλές λειτουργίες τους καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξής τους. Είναι σηµαντικότατο στοιχείο για την ανάπτυξη της ρίζας και των βλαστών, για την καλή ανθοφορία, για την επίτευξη µεγαλύτερου αριθµού και µεγέθους καρπών, για την πρωιµότητα της παραγωγής και για τον περιορισµό των εσωτερικών υποβαθµίσεων των καρπών κατά την ωρίµανση και µετασυλλεκτικά. Είναι το κύριο θρεπτικό στοιχείο για τη µεταφορά ενέργειας µέσα στα φυτά και γενικά για το µεταβολισµό τους, λειτουργώντας ως «µπαταρία». Λόγω της συµµετοχής του σε πολλές µεταβολικές δραστηριότητες των φυτών, ο Φώσφορος θα πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιµος προς απορρόφηση στο έδαφος, για µεγάλο χρονικό διάστηµα από την στιγµή της εφαρµογής του.

Μπορεί ο Φώσφορος να αποτελεί αναγκαίο θρεπτικό στοιχεία για τα φυτά ωστόσο, η απορρόφησή του από τα δένδρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

  Είναι στοιχείο πολύ δυσκίνητο στο έδαφος και εποµένως η εφαρµογή φωσφορικών λιπασµάτων επιφανειακά, γύρω από τους κορµούς των δένδρων, δεν διασφαλίζει την καλύτερη αξιοποίησή τους από τις ρίζες που βρίσκονται σε ορισµένο βάθος µέσα στο χώµα.

   Σε αλκαλικά εδάφη (pH>7) αλλά και πολύ όξινα (pH<6), ο Φώσφορος δεσµεύεται πολύ γρήγορα µετά την εφαρµογή του (λίγες µόνο ηµέρες µετά) σχηµατίζοντας αδιάλυτες ενώσεις µε το Ασβέστιο, το Σίδηρο και το Αργίλιο και εποµένως δεν είναι διαθέσιµος για τα δένδρα.

   Η απορρόφηση του Φωσφόρου από τις ρίζες των δένδρων περιορίζεται όταν η θερµοκρασία του εδάφους είναι χαµηλή, γεγονός που συµβαίνει συνήθως την περίοδο των βασικών λιπάνσεων.

 

Η τεχνολογία Φωσφόρου P-Extend των λιπασµάτων YaraMila

Η µοναδική τεχνολογία P-Extend των λιπασµάτων YaraMila που παράγονται στο εργοστάσιο της Yara στο Porsgrunn της Νορβηγίας, βασίζεται στο συνδυασµό τριών µορφών Φωσφόρου µέσα στον ίδιο κόκκο λιπάσµατος, σε αναλογίες που διασφαλίζουν την άµεση, αλλά και παρατεταµένη απορρόφησή του από τα δένδρα για πολύ µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα συγκριτικά µε τα κλασικά φωσφορικά λιπάσµατα. Η τεχνολογία P-Extend διασφαλίζει την ανεµπόδιστη µετακίνηση του Φωσφόρου προς τις ρίζες των δένδρων και τη µεγαλύτερη απορρόφησή του από αυτές, ακόµα και σε δύσκολες τιµές εδαφικού pH.

 

Βάζει τις βάσεις για µια ανώτερη παραγωγή

  • Μεγαλύτερη διάρκεια παροχής Φωσφόρου στην καλλιέργεια
  • Μέχρι και 3 φορές µεγαλύτερη απορροφησιµότητα από τα δένδρα συγκριτικά µε τα κοινά φωσφορικά λιπάσµατα
  • Καλύπτει τις ανάγκες των δένδρων ακόµα και σε αλκαλικά ή όξινα εδάφη
  • Προωθεί την ευρωστία των φυτών, την καλύτερη ανάπτυξη της ρίζας και των βλαστών
  • Στηρίζει µια ποιοτικότερη ανθοφορία και µια καλύτερη καρπόδεση
  • Αυξηµένο µέγεθος καρπών µε καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Για περισσότερες πληροφορίες: www.yara.gr

Κείμενο του Νίκου Μυτιλέκα, Senior Agronomist, Yara Ελλάς
Ολόκληρο το κείμενο διαθέσιμο και εδώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2021 17:27Λαζαρος Κουρουκεχαγιας

Και ποιες ειναι αυτες οι τρεις μκρφες φωσφορου? Εγω αδυνατω να το πιστέψω!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία