BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Patentkali & EPSO Microtop για ποιότητα και παραγωγή στην καλλιέργεια της πατάτας από την Κ+S

Η επάρκεια στα θρεπτικά, που εξασφαλίζεται μέσα από ένα κατάλληλο πρόγραμμα λίπανσης, είναι εφαλτήριο για την επίτευξη υψηλών και ποιοτικών αποδόσεων τόσο στις πατάτες για νωπή κατανάλωση όσο και σε αυτές για βιομηχανική χρήση.

lipansi-patatas-xorafi__1_

615
0

Του Μάνου Σακελλαρίου,  Συμβούλου για την  K+S Minerals & Agriculture GmbH


H οικονομική βιωσιμότητα στην καλλιέργεια της πατάτας καθορίζεται από την απόδοση και την ποιότητά της. Το θεμέλιο για την επιτυχία περιλαμβάνει όχι μόνο την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών προσαρμοσμένων στην αγορά-στόχο, αλλά και ένα προηγμένο πρόγραμμα διαχείρισης της  καλλιέργειας. Μεταξύ των πρακτικών διαχείρισης της καλλιέργειας, η επαρκή λίπανση είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια πατάτας, καθώς  οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικές. Η λίπανση πραγματοποιείται ανάλογα με το ύψος της απόδοσης και επηρεάζει  θετικά πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην πατάτα. Επιπλέον, η αντοχή των φυτών και η διάρκεια ζωής των κονδύλων ενισχύονται.

Από όλα τα θρεπτικά στοιχεία, το Κάλιο απορροφάται από την καλλιέργεια της πατάτας στις μεγαλύτερες ποσότητες. Σημαντικές ανάγκες έχει η πατάτα και σε Μαγνήσιο.

Η Απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από την καλλιέργεια της πατάτας ( Kg /στρ)

 

 

Το Patentkali  με περιεκτικότητα (K2O 30% , MgO 10%  & 45% SO3) σε θειική μορφή διασφαλίζει ότι η καλλιέργεια τροφοδοτείται επαρκώς με αυτά τα θρεπτικά συστατικά  καθ’ όλη την διάρκεια των κρίσιμων σταδίων της .

& Patentkali +B με περιεκτικότητα (K2O 30% , MgO 8% , B 0,5%  & SO3 41%) για κάλυψη και των αναγκών σε Βόριο

  • Για υψηλές παραγωγές απαιτούνται υψηλά αποθέματα Καλίου στην βασική λίπανση
  • Τo κάλιο αυξάνει την ανθεκτικότητα του κονδύλου σε αλλοιώσεις χρωματισμού (εσωτερικό μαύρισμα, μαύρη κηλίδωση, αποχρωματισμός ωμής πατάτας, μαύρισμα μετά το μαγείρεμα ).
  • Αυξάνει την περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ και βιταμίνη C
  • Βελτιστοποιεί την ανθεκτικότητα των κονδύλων κατά την συλλογή και αποθήκευση εξασφαλίζοντας την πλήρη ωριμότητα.
  • Η περιεκτικότητα του κονδύλου σε άμυλο επηρεάζεται επίσης από την μορφή του

Καλίου δηλ. Θειικό ή χλωριούχο. Υψηλά επίπεδα χλωρίου στο φυτό εμποδίζουν      παραγωγή  και μεταφορά του αμύλου στον κόνδυλο. Αντίθετα η χρήση Θειικού καλίου προωθεί την παραγωγή του αμύλου και οδηγεί στην επίτευξη πολύ υψηλότερης παραγωγής.

Πως διανέμεται το Κάλιο στο φυτό:

  • Ρίζα 2%
  • Βλαστοί 4%
  • Φύλλα 18%
  • Κόνδυλοι 76%.

 Τροφοπενία Kαλίου (Εικ. Α) εμφανίζεται πρώτα σε παλαιά φύλλα, αρχικά με μεταχρωματισμό στις άκρες και σε προχωρημένο στάδιο με νέκρωση στις άκρες των φύλλων.

 

Εικ: Α : Συμπτώματα τροφοπενίας Καλίου (φωτ. K+S Minerals & Agriculture GmbH)

Οι πατάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην τροφοπενία Μαγνησίου . Το Μαγνήσιο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης , στην σύνθεση των πρωτεϊνών.

Πως διανέμεται το Mαγνήσιο στο φυτό:

  • 29% στα φύλλα, βλαστούς, ρίζα
  • Κόνδυλοι 71%.

Η έλλειψη Μαγνησίου πολλές φορές συνοδεύεται από μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών  στους κονδύλους, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή παραγωγή και ποιότητα.

 

Εικ Β. : Συμπτώματα τροφοπενίας Μαγνησίου (αριστερά φύλλο) φωτ. K+S Minerals & Agriculture GmbH).

Τροφοπενία Μαγνησίου (Εικ.B ) εμφανίζεται επίσης πρώτα στα παλαιά φύλλα, αρχικά με μεσονεύριες χλωρώσεις και αργότερα με μεσονεύριες νεκρωτικές κηλίδες. Σε πολλά πειραματικά έχει παρατηρηθεί ότι όταν δεν υπάρχει επαρκής εφοδιασμός με μαγνήσιο αυξάνονται οι προσβολές σε ασθένειες όπως Alternaria, Phytophthora και άλλες.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.kali-gmbh.com/ gr και στο KALI TOOLBOX app (η εφαρμογή για αναγνώριση τροφοπενιών)

 

...για βιομηχανική χρήση και παραγωγή αμύλου

Τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά διαφέρουν ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας. Πατάτες που προορίζονται για τσιπς απαιτούν μέτρια περιεκτικότητα σε άμυλο. Αντίθετα αυτές που καλλιεργούνται για παραγωγή αμύλου απαιτούν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.

  • Η τροφοπενία Καλίου εμποδίζει την παραγωγή και μεταφορά του αμύλου στον κόνδυλο. Το ποσοστό του αμύλου ανά κόνδυλο σε χωράφια με χαμηλό Κάλιο μπορεί να αυξηθεί με συντηρητικές εφαρμογές Καλιούχων λιπασμάτων.
  • Η περιεκτικότητα του κονδύλου σε άμυλο επηρεάζεται επίσης από την μορφή του Καλίου δηλ. Θειικό ή χλωριούχο. Υψηλά επίπεδα χλωρίου στο φυτό εμποδίζουν παραγωγή και μεταφορά του αμύλου στον κόνδυλο.
  • Το χλώριο έχει την προαναφερόμενη αρνητική επίδραση ακόμα κι αν εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα (4 – 12 εβδομάδες πριν την φύτευση), γιατί το χλώριο δεν προλαβαίνει να εκπλυθεί σε βαθύτερα στρώματα.
  • Αντίθετα η χρήση θειικού καλίου προωθεί την παραγωγή του αμύλου και οδηγεί στην επίτευξη πολύ υψηλότερης σοδειάς.

 

…για νωπή κατανάλωση

  • Η ιδανική κατάσταση της πατάτας για νωπή κατανάλωση είναι

η άριστη εμφάνιση (χωρίς εξωτερικές ζημιές και αρρώστιες), το εύκολο ξεφλούδισμα, η άριστη εμφάνιση κατά το μαγείρεμα και βέβαια η πολύ καλή γεύση

  • Μειονέκτημα για την πατάτα είναι η επιβαρυμένη εμφάνιση λόγω μεταχρωματισμού, είτε στο εσωτερικό του κονδύλου (μαύρισμα) είτε στην φλούδα, είτε κατά το μαγείρεμα (καφετιές ή μαύρες πατάτες).
  • Για τον λόγο αυτό τα προγράμματα λίπανσης πρέπει να επιτυγχάνουν εκτός από υψηλή παραγωγή την ζητούμενη ποιότητα από τους καταναλωτές.
  • Για τον λόγο αυτό χρειάζονται υψηλές δόσεις Καλίου για την ικανοποιητική παραγωγή εμπορεύσιμων κονδύλων, με καλά χαρακτηριστικά αποθήκευσης και χωρίς μαύρισμα κατά το μαγείρεμα. Το Κάλιο βελτιώνει αυτές τις σημαντικές παραμέτρους και επιπρόσθετα βελτιώνει την γεύση.

 

Το Patentkali  καλύπτει τις ανάγκες της καλλιέργειας σε Κάλιο, Μαγνήσιο & Θείο, έχοντας χαμηλό δείκτη αλατότητας καθώς χαμηλή περιεκτικότητα σε χλώριο το κάνουν ιδανικό λίπασμα για τις ευαίσθητες καλλιέργειες στο χλώριο όπως η πατάτα, ο καπνός, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οδηγίες λίπανσης

  • Η αναμενόμενη παραγωγή καθώς και η κατεύθυνση της παραγωγής είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για να καθορίσουμε την ιδανική λίπανση.

 Για να εξασφαλίσουμε επαρκές εδαφικό Κάλιο για υψηλή παραγωγή 5 τόνους/στρέμμα συνιστώνται οι παρακάτω δόσεις λιπασμάτων:

  • Για Πατάτες για νωπή κατανάλωση ή για σποροπαραγωγή 80 – 110 κιλά/στρέμμα Patentkali
  • Για βιομηχανικές πατάτες 70 – 80 κιλά/στρέμμα
  • Το Patentkali περιέχει και Κάλιο και Μαγνήσιο σε θειική μορφή και στην ιδανική αναλογία 3 : 1 και έτσι ικανοποιεί τις υψηλές λιπαντικές ανάγκες του φυτού στα στοιχεία αυτά.
  • Επιπρόσθετα το Patentkali τροφοδοτεί το φυτό και με Θείο.
  • Τα τρία θρεπτικά συστατικά Κάλιο, Μαγνήσιο και Θείο είναι άμεσα αφομοιώσιμα σε οποιαδήποτε οξύτητα του εδάφους.

 

Διαφυλλική λίπανση με EPSO Microtop

Το μαγγάνιο και το βόριο μπορεί να είναι ελλειμματικά λόγω μικρής εδαφικής υγρασίας και υψηλού PH.

  • Οι πατάτες απομακρύνουν περίπου 36 γρ/στρέμμα Βορίου

Παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες της πατάτας σε Βόριο πολλές φορές υποτιμώνται.

  • Το Βόριο χρειάζεται για την ανάπτυξη των κυττάρων και την σύνθεση των ενεργειακών συστατικών, των ζαχάρων και του αμύλου. Επίσης παίζει σοβαρότατο ρόλο στην σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών.
  • Η πατάτα αν και έχει μεγάλη ανάγκη σε Μαγγάνιο, δεν έχει συγκριτικά την ικανότητα να το απορροφήσει από το έδαφος.

 

Τρόποι χρήσεις του EPSO Microtop

Εφαρμόζονται 20-25 κιλά/ 10 στρέμμα σε 2 εφαρμογές – η πρώτη πριν την άνθηση ή μαζί με την πρώτη επέμβαση φυτοπροστασίας.

Η συγκέντρωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 4% δηλ. 4 κιλά EPSO Microtop /100 κιλά νερού.

Είναι συμβατά και μπορούν να εφαρμοστούν με τα περισσότερα φυτοφάρμακα και λοιπά σκευάσματα αλλά πάντοτε πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του παρασκευαστή τους.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία