BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Oι νέες τεχνολογίες κάνουν τη διαφορά στην θρέψη

Με ειδικά προϊόντα θρέψεις και νέες τεχνολογίες δίνει λύσεις Agriside Cropcare

Capture_11

214
0

Του Αθανάσιου Σάλη, Γενικού Διευθυντή της Agriside Cropcare

Το λίπασµα παραµένει commodity ή έχει γίνει special προϊόν;
Τα στοιχεία της κατανάλωσης στην Ελλάδα µάλλον συνηγορούν στο πρώτο.

 

“Στην οµπρέλα των προϊόντων θρέψης φυτών, εκτός των απλών και σύνθετων κοκκωδών και κρυσταλλικών λιπασµάτων, έχουν νοµοθετικά περιληφθεί και οι βιοδιεγέρτες και προϊόντα ειδικής τεχνολογίας που συνδυάζουν βιοδιέγερση και θρέψη και χαρακτηρίζονται ως νέου τύπου λιπάσµατα. Αυτά τα special προϊόντα υλοποιούν σύγχρονη έρευνα και αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σηµερινής νέας πράσινης επανάστασης και σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν πλέον περιλάβει τέτοια προϊόντα στον κατάλογό τους. Παράλληλα βελτιώθηκε η τεχνολογία των γνωστών κοινών λιπασµάτων και εποµένως η αποτελεσµατικότητα χρήσης τους χάρη π.χ. στις τεχνολογίες σταθεροποίησης αζώτου. Εντούτοις υπάρχει αρκετή δυσπιστία για την οικονοµική αποτελεσµατικότητα των προηγµένων τεχνολογικά σηµερινών προϊόντων (σχέση κόστους - οφέλους) όπως και έλλειµµα επικοινωνίας και αποτελεσµατικής τεχνικής υποστήριξης τους ώστε να γίνει ευρέως κατανοητή η τεχνολογία και η αξία τους στις οικονοµικά δύσκολες σηµερινές συνθήκες. Πόσοι π.χ. αγρότες αναζητούν ή κατανοούν την ανάγκη χρήσης αντιοξειδωτικών και οσµωπροστατευτικών σκευασµάτων; Έτσι γενικά τα προϊόντα θρέψης  αντιµετωπίζονται ακόµη ως commodities, αλλά όλο και περισσότεροι γεωπόνοι και αγρότες συνειδητοποιούν ότι είναι οι νέες τεχνολογίες σύγχρονων προϊόντων και στρατηγικών που κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα παραγωγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιµατικής αλλαγής.

 

Οι συνθήκες πανδηµίας έδειξαν να τονώνουν τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Πώς µεταφράζεται αυτό στην κατανάλωση λιπασµάτων;

 

“Στις συνθήκες της πανδηµίας αυξήθηκε η οικιακή κατανάλωση, αλλά µειώθηκε η µαζική κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης και εκδροµές - κρουαζιέρες λόγω της παγκόσµιας καραντίνας (lockdown). Αυξήθηκε η ζήτηση τροφίµων από τα super markets αλλά µειώθηκε σηµαντικά η κίνηση των λαχαναγορών και οι εξαγόµενες ποσότητες πολλών προϊόντων. Οι οικονοµικές δυσκολίες διατηρούν σε πολλούς αγρότες ψυχολογία επενδυτικής διστακτικότητας, οπότε η σηµαντική ανάκαµψη που φέτος καταγράφηκε στη ζήτηση λιπασµάτων φαίνεται ότι δεν θα φέρει πολύ σύντοµα την κατανάλωση των προϊόντων θρέψης φυτών στα επίπεδα πρόσφατων παλαιότερων δεκαετιών. Σηµατοδοτεί όµως την αυξανόµενη  κατανόηση της αναγκαιότητας ορθής και αποτελεσµατικής χρήσης σύγχρονων προϊόντων και τεχνολογιών θρέψης φυτών.

 

Πώς βλέπετε να επηρεάζει τον κλάδο το αυστηρότερο θεσµικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις εισροές και τα προϊόντα θρέψης και τι φέρνει η νέα τεχνολογία;

 

“Το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τα προϊόντα θρέψης και βιοδιέγερσης φυτών (Κανονισµός 1009) όταν εξειδικευτεί και τεθεί σε εφαρµογή θα απαιτεί µεγαλύτερη επένδυση στην υπεράσπιση της ετικέτας των προϊόντων από πλευράς των εταιρειών παραγωγής τους, γεγονός που θα δυσκολέψει οικονοµικά αδύναµες εταιρείες του χώρου και αναµένεται να ευνοήσει συγχωνεύσεις ή εξαγορές τους. Οι νέες τεχνολογίες και στρατηγικές αξιοποιούν τη σύγχρονη γνώση στη φυσιολογία ανάπτυξης αλλά και καταπόνησης των φυτών και στην παρακολούθηση της γονιδιακής τους έκφρασης. Εστιάζουν στην αύξηση της αποτελεσµατικότητας θρέψης των καλλιεργειών, στην αποφυγή και αντιµετώπιση διαταραχών της ανάπτυξης των φυτών και στην βελτίωση των στρεµµατικών αποδόσεων και της ποιότητας των παραγόµενων προϊόντων ακόµα και σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Εστιάζουν σε «έξυπνες» εξειδικευµένες εισροές στη κάθε καλλιέργεια, φιλικές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο που θα ευνοούν την αειφόρο απόδοση του αγρο-οικοσυστήµατος και θα κάνουν οικονοµικά βιώσιµη την αγροτική εκµετάλλευση.

 

Του ∆ρ. Στυλιανού Κατερίνης, ∆ιευθυντή Τεχνικού Τµήµατος & Πωλήσεων της Agriside Cropcare

Πυρίτιο και Optysil προς όφελος των καλλιεργειών

Το πυρίτιο (Si), αν και άφθονο συστατικό του φλοιού της Γης, στο έδαφος δεν βρίσκεται επαρκώς σε εύκολα διαθέσιµη µορφή για τα φυτά. Είναι ωφέλιµο στοιχείο για τα φυτά και σύµφωνα µε πολλές επιστηµονικές ανακοινώσεις έχει ρόλο δοµικό και βιοδιεγερτικό. Συµβάλει παράλληλα µε τη δράση των ασβεστίου και βορίου, στην ισχυροποίηση της δόµησης των φυτών αλλά και στη καλύτερη θρέψη και στην αντοχή των φυτών σε καταπονήσεις (στρες) και προσβολές.
■ Συµβάλλει στη δοµή και σταθεροποίηση των κυτταρικών τοιχωµάτων µε αποθέσεις σε αυτά. Συσσωρεύεται κάτω από την επιδερµίδα των φύλλων αλλά και στα µεσοκυττάρια διαστήµατα σχηµατίζοντας σώµατα που ονοµάζονται «φυτόλιθοι», οπότε συµβάλλει στην υποστήριξη του σκελετού των φυτών. Για τον βιολογικό σχηµατισµό στα µεσοκυττάρια διαστήµατα δοµικού άµορφου ενυδατικού  SiO2 (biosilica) σηµαντικό ρόλο παίζει το αµινοξύ σερίνη.

■ Ακόµη βοηθά την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων όπως του φώσφορου οπότε βοηθά και την ανάπτυξη της ρίζας, την αύξηση των αζωτοδεσµευτικών βακτηρίων στα ψυχανθή αλλά και την κίνηση του καλίου µέσα στα φυτά. 

■Έχει θετική, διεγερτική επίδραση στη δράση αντιοξειδωτικών ενζύµων και στη δηµιουργία µη ενζυµατικών αντιοξειδωτικών ουσιών σε συνθήκες καταπόνησης. Έχει ρυθµιστικό ρόλο στη κίνηση και διαχείριση του νερού από τα φυτά, στην απώλεια του λόγω διαπνοής οπότε όπως και η σερίνη βοηθά την οσµωτική προστασία του κυττάρου, ενώ αυξάνει το περιεχόµενο νερό στα φύλλα. Παράλληλα αποτρέπει την απορρόφηση χλωρίου και νατρίου και τη συσσώρευση του δεύτερου στα κύτταρα. Παρεµποδίζει την είσοδο, κίνηση και συσσώρευση βαρέων µετάλλων µέσα στο φυτό.

■Συµβάλλει στην επιβράδυνση της διείσδυσης µυκηλιακών υφών και στην αποτροπή της ανάπτυξης αποικιών εχθρών στους φυτικούς ιστούς εµποδίζοντας τη τροφική τους δραστηριότητα, αλλά και στην αναβάθµιση της άµυνας των φυτών αυξάνοντας τη παραγωγή των PR-1 πρωτεϊνών (πρωτεΐνες παθογένειας) και τη συσσώρευση φαινολικών ουσιών.

 

Το σκεύασµα OPTYSIL της INTERMAG:      

■Xάρη στη µοναδική φόρµουλα duoSil ™ έχει υψηλή περιεκτικότητα άµεσα διαθέσιµου στα φυτά πυριτίου (200 γρ. SiO2/ λίτρο), έχει πολύ καλή σταθερότητα, διαλυτότητα, αλλά κυρίως εξαιρετική αναµειξιµότητα και συνδυαστικότητα µε όλα τα αγροχηµικά λόγω του ουδέτερου pH του.

■∆εν έχει κίνδυνο πολυµερισµού και εποµένως δεν µπορεί να βλάψει τα φυτά.

■Περιέχει και σίδηρο  EDTA 2% β/β που είναι σηµαντικό ιχνοστοιχείο, κυρίως για την παραγωγή χλωροφύλλης.

Το OPTYSIL µε 2 - 4 διαφυλλικές εφαρµογές (ή και µε υδρολίπανση) σε όλες τις καλλιέργειες όπως απέδειξε η παγκόσµια, πολύχρονη χρήση του και πολλές πειραµατικές µελέτες ινστιτούτων και πανεπιστηµίων:

■Αυξάνει την αντοχή των φυτών σε αβιοτικούς και βιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες, στο πλάγιασµα, σε µηχανικές βλάβες και σε προσβολές. Επίσης σε τοξικότητες (κυρίως από Mn, Cd, Al) και στην αλατότητα.

■Περιορίζει την εκροή ηλεκτρολυτών και τη διαπνοή και έτσι αυξάνει σηµαντικά την αντοχή των φυτών σε ανεπάρκεια νερού (οσµωτική προστασία). Επίσης την αντοχή σε πολύ χαµηλές ή υψηλές θερµοκρασίες, όπως και στην οξειδωτική καταπόνηση από την υπεριώδη ακτινοβολία.

■Βοηθά την γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος, διεγείροντας την πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος.

■Βελτιώνει την καρπόδεση, την αντοχή του µίσχου, την αντοχή των καρπών στο σκάσιµο και στο ηλιόκαµα, αλλά και την ποιότητα, την αντοχή στις µεταχειρίσεις και τη συντηρησιµότητά τους.

■Αυξάνει την εµπορεύσιµη παραγωγή των καλλιεργειών, ιδίως αν συνδυάζεται µε σκευάσµατα ασβεστίου, βορίου και αµινοξέων µε αρκετή σερίνη.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία