BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Συνδυάζοντας φυτοπροστασία & βιοδιέγερση με προϊόντα της BIOSOLIDS

Oι νέες και σύγχρονες πρακτικές στην αγροτική παραγωγή απαιτούν καινοτόµες λύσεις για την αύξηση, τόσο της παραγωγής, αλλά και της άµυνας των καλλιεργειών στις βιοτικές καταπονήσεις.

fhfh

177
0

Του Παναγιώτη Παλιούρα, Agronomist, MSc Technical Consultant – Sales Department

Με τη χρήση εξειδικευµένων βιοδιεγερτών και προϊόντων βιοενεργοποίησης των µεταβολικών διεργασιών των φυτών µπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση της ευρωστίας των καλλιεργειών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Τα προϊόντα βιοδιέγερσης, που έχουν συνεισφορά, τόσο στη θρέψη, όσο και στην φυτοπροστασία ποικίλουν όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τον τρόπο δράσης τους στις καλλιέργειες.

Μερικές από τις κατηγορίες των προϊόντων που συνδυάζουν την άµυνα και τη βιοδιέγερση είναι τα µικροβιακά σκευάσµατα, τα σκευάσµατα ανόργανων ενώσεων και διάφορα εκχυλίσµατα ζωϊκών και φυτικών µερών.

Τα µικροβιακά σκευάσµατα αποκτούν όλο και µεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ελληνική γεωργία καθώς οι ωφέλιµοι µικροοργανισµοί παίζουν σηµαντικό ρόλο τόσο στη διατήρηση της γονιµότητας των εδαφών, όσο και στον ανταγωνισµό τους µε διάφορα παθογόνα εδάφους. ∆ύο από τις µεγαλύτερες οικογένειες ωφέλιµων µικροοργανισµών είναι οι ωφέλιµοι µύκητες και τα ωφέλιµα βακτήρια.

 

Ωφέλιµοι µύκητες και ωφέλιµα βακτήρια

Οι ωφέλιµοι µύκητες είναι αρκετά γνωστοί ως προς τη χρήση τους και κάποια σκευάσµατα έχουν ήδη ενσωµατωθεί σε προγράµµατα θρέψης των καλλιεργειών µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Οι δύο πιο γνωστές κατηγορίες ωφέλιµων µυκήτων είναι οι µυκορριζικοί µύκητες ή µυκόρριζες και κάποια στελέχη Trichoderma spp. Η κατηγορία των ωφέλιµων βακτηρίων αποτελείται κυρίως από στελέχη Bacillus spp., µε διαφορετικά οφέλη και ρόλους για τις καλλιέργειες. Μερικοί από τους µηχανισµούς άµυνας των ωφέλιµων µικροοργανισµών απέναντι σε παθογόνα εδάφους είναι οι εξής:

■ Ανταγωνισµός πόρων (νερό, θρεπτικά κ.ά.)

■ Παραγωγή τοξικών ενώσεων ενάντια σε παθογόνα

■ Κατάληψη χώρου στη ριζόσφαιρα

■ Παρασιτισµός και επίθεση σε παθογόνα.

Team Mix

Η χρήση των µυκορριζών συστήνεται κατά τη φύτευση αλλά και µεταφύτευση των καλλιεργούµενων φυτών. Υπάρχει η δυνατότητα ανάλογα µε τη µορφή του εµπορικού εµβολίου µυκορριζών να γίνει εφαρµογή µε τους εξής τρόπους:

■Ριζοπότισµα ■Εµβάπτιση ■Ψεκασµός

■Επίπαση ρίζας

Το Team Mix αποτελεί ένα σκεύασµα υδατοδιάλυτης σκόνης µε µεγάλη συµπύκνωση δύο στελεχών από µυκορριζικούς µύκητες και ένα αποκλειστικό στέλεχος Trichoderma Atroviride. Η εφαρµογή του γίνεται τόσο µέσω άρδευσης και ριζοποτίσµατος, όσο και µε εµβάπτιση των φυτών.

 

Glyss

Το Glyss αποτελεί έναν καινοτόµο βιοδιεγέρτη µε φυτικά πεπτίδια και 3 επιλεγµένα στελέχη Βακίλλων µε διαφορετικό ρόλο το καθένα. Συστήνεται η χρήση του κατά την εγκατάσταση και µεταφύτευση, καθώς και στις πιο κρίσιµες φάσεις ανάπτυξης των καλλιεργειών όπως ανθοφορία, καρπόδεση, καιρικές καταπονήσεις. Το Glyss λόγω της καινοτόµου σύνθεσής του θα βοηθήσει στη διαλυτοποίηση των θρεπτικών του εδάφους, θα προσφέρει θωράκιση της ρίζας των φυτών και θα εφοδιάσει τις καλλιέργειες µε την απαραίτητη ενέργεια. 

 

Scudo

Τέλος, µια σηµαντική κατηγορία προϊόντων που συνδυάζει τη βιοδιέγερση και τη φυτοπροστασία είναι οι γλουκονικοί χαλκοί. Το Scudo, που σηµαίνει «ασπίδα», προκύπτει από τη συµπλοκοποίηση χαλκού µε γλουκονικό οξύ, καθώς και µε πρωτεΐνες, πεπτίδια και οργανικό άζωτο. Η σύνθεσή του επιτρέπει τη διείσδυσή του στους φυτικούς ιστούς, παρέχοντας στα φυτά ενέργεια και προστασία λόγω του χαλκού από φυτοπαθογόνα βακτήρια και µύκητες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία