BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Βιοδιέγερση για φυτοπροστασία και θρέψη από την Biosolids

Οι νέες και σύγχρονες πρακτικές στην Αγροτική Παραγωγή απαιτούν καινοτόμες λύσεις για την αύξηση, τόσο της παραγωγής, αλλά και της άμυνας των καλλιεργειών στις βιοτικές καταπονήσεις.

photo_editorial_300dpi

272
0

Με την χρήση εξειδικευμένων βιοδιεγερτών και προϊόντων βιοενεργοποίησης των μεταβολικών διεργασιών των φυτών μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση της ευρωστίας των καλλιεργειών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Τα προϊόντα βιοδιέγερσης, που έχουν συνεισφορά, τόσο στην θρέψη, όσο και στην φυτοπροστασία ποικίλουν όσων αφορά τις πρώτες ύλες και τον τρόπο δράσης τους στις καλλιέργειες.

Μερικές από τις κατηγορίες των προϊόντων που συνδυάζουν την άμυνα και την βιοδιέγερση είναι τα μικροβιακά σκευάσματα, τα σκευάσματα ανόργανων ενώσεων και διάφορα εκχυλίσματα ζωϊκών και φυτικών μερών.

Τα μικροβιακά σκευάσματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Ελληνική Γεωργία καθώς οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών, όσο και στον ανταγωνισμό τους με διάφορα παθογόνα εδάφους. Δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες Ωφέλιμων μικροοργανισμών είναι οι ωφέλιμοι μύκητες και τα ωφέλιμα Βακτήρια. Οι Ωφέλιμοι Μύκητες είναι αρκετά γνωστοί ως προς την χρήση τους και κάποια σκευάσματα έχουν ήδη ενσωματωθεί σε προγράμματα θρέψης των καλλιεργειών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι 2 πιο γνωστές κατηγορίες ωφέλιμων μυκήτων είναι οι μυκορριζικοί μύκητες ή μυκόρριζες και κάποια στελέχη Trichoderma spp. Η κατηγορία των ωφέλιμων Βακτηρίων αποτελείται κυρίως από στελέχη Bacillus spp., με διαφορετικά οφέλη και ρόλους για τις καλλιέργειες.

Μερικούς από τους μηχανισμούς άμυνας των ωφέλιμων μικροοργανισμών απέναντι σε παθογόνα εδάφους είναι οι εξής:

  • Ανταγωνισμός πόρων (νερό, θρεπτικά κ.α)
  • Παραγωγή τοξικών ενώσεων ενάντια σε παθογόνα
  • Κατάληψη χώρου στη ριζόσφαιρα
  • Παρασιτισμός και επίθεση σε παθογόνα

Team Mix

Η χρήση των μυκορριζών συστήνεται κατά την φύτευση αλλά και μεταφύτευση των καλλιεργούμενων φυτών. Υπάρχει η δυνατότητα ανάλογα την μορφή του εμπορικού εμβολίου μυκορριζών να γίνει εφαρμογή με τους εξής τρόπους:

          Ριζοπότισμα

          Εμβάπτιση

          Ψεκασμός

          Επίπαση ρίζας

Το Team Mix αποτελεί ένα σκεύασμα υδατοδιάλυτης σκόνης με μεγάλη συμπύκνωση 2 στελεχών από μυκορριζικούς μύκητες και 1 αποκλειστικό στέλεχος Trichoderma AtrovirideΗ εφαρμογή του γίνεται τόσο μέσω άρδευσης και ριζοποτίσματος, όσο και με εμβάπτιση των φυτών.

 

Glyss

Το Glyss αποτελεί έναν καινοτόμο βιοδιεγέρτη με φυτικά πεπτίδια και 3 επιλεγμένα στελέχη Βακίλλων με διαφορετικό ρόλο το καθένα. Συστήνεται η χρήση του κατά την εγκατάσταση και μεταφύτευση, καθώς και στις πιο κρίσιμές φάσεις ανάπτυξης των καλλιεργειών όπως, ανθροφορία, καρπόδεση, καιρικές καταπονήσεις. Το Glyss λόγω της καινοτόμου σύνθεσης του θα βοηθήσει στην διαλυτοποίηση των θρεπτικών του εδάφους, θα προσφέρει θωράκιση της ρίζας των φυτών και θα εφοδιάσει τις καλλιέργειες με την απαραίτητη ενέργεια.  

 

Scudo

Τέλος, μια σημαντική κατηγορία προϊόντων που συνδυάζει την βιοδιέγερση και την φυτοπροστασία είναι οι γλουκονικοί χαλκοί. Το Scudo, που σημαίνει «Ασπίδα», προκύπτει από την συμπλοκοποίηση χαλκού με γλουκονικό οξύ, καθώς και με πρωτεΐνες, πεπτίδια και οργανικό άζωτο. Η σύνθεση του επιτρέπει την διείσδυση του στους φυτικούς ιστούς, παρέχοντας στα φυτά ενέργεια και προστασία λόγω του χαλκού από φυτοπαθογόνα βακτήρια και μύκητες.

 Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία