Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Βελτίωση στα αρώματα του κρασιού με διαφυλλική θρέψη κατά τον περκασμό

Για περισσότερα από 4 χρόνια, η Yara σε συνεργασία µε το Γαλλικό Κέντρο Ερευνών Οίνου (IFV) µελέτησαν την επίδραση της διαφυλλικής θρέψης του αµπελιού στη βελτίωση των αρωµατικών χαρακτηριστικών του κρασιού.

15_14

291
0

Του Νίκου Μυτιλέκα, Senior Agronomist, Yara Ελλά

Αντικείµενο της µελέτης ήταν η επίδραση της διαφυλλικής χορήγησης του YaraVita SAFE N 300 στη βελτίωση της έκφρασης των αρωµατικών θειολών του κρασιού.

Οι αρωµατικές θειόλες προσδίδουν στο κρασί µια ευχάριστη φρουτώδη επίγευση που παραπέµπει σε εξωτικά φρούτα (φραγκοστάφυλο, γκρέιπφρουτ). Η θετική συµβολή τους στη γεύση των λευκών κρασιών, είναι τυπικής σηµασίας για τα ποικιλιακά αρώµατα των αµπελοπαραγωγικών ζωνών.

Το YaraVita SAFE N 300 εφαρµόστηκε διαφυλλικά στο στάδιο του περκασµού. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από την αλλαγή του χρώµατος των ραγών από πράσινο σε κίτρινο για τις λευκές ποικιλίες και ερυθρό για τις ερυθρές, όπως και από αλλαγές στο µέγεθος, στην υφή και στη χηµική σύσταση των ραγών. Οι ράγες γίνονται πιο µαλακές, πιο ελαστικές και εµπλουτίζονται µε σάκχαρα, µειώνοντας σηµαντικά την οξύτητά τους. Το στάδιο του περκασµού σηµατοδοτεί την αντίστροφη µέτρηση για τον τρύγο και διαρκεί περίπου 15-20 ηµέρες.

Η πρώτη εφαρµογή του YaraVita SAFE N 300 τοποθετείται στο ξεκίνηµα του περκασµού και η δεύτερη 10 ηµέρες αργότερα, µε δόση 1.5 λίτρο/στρέµµα.

Η βελτίωση της έκφρασης των αρωµατικών θειολών αξιολογήθηκε τόσο εργαστηριακά όσο και µε τη διαδικασία της «τυφλής» γευσιγνωσίας, όπου εντοπίστηκαν οι υψηλότερες αρωµατικές ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από τις εφαρµογές του YaraVita SAFE N 300.

Η εφαρµογή του YaraVita SAFE N 300 αποτελεί πλέον κοινή πρακτική σε όλη τη Γαλλία για τους αµπελουργούς που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αρώµατα των κρασιών τους. Αν και οι θειόλες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ποικιλία Sauvignon Blanc, διαπιστώθηκε ότι συµβάλλουν επίσης στο ποικιλιακό άρωµα των κρασιών που παράγονται από άλλες έγχρωµες και λευκές ποικιλίες, όπως οι Gewürztraminer, Riesling, Semillon, Muscat, Manseng, Merlot και Cabernet Sauvignon.

 

Το YaraVita SAFE N

Τα προϊόντα διαφυλλικών εφαρµογών YaraVita έχουν αναπτυχθεί µε σκοπό την άριστη απόδοσή τους σε συνθήκες αγρού και την αποτελεσµατική χορήγησή τους στις καλλιέργειες. Κάθε διαφυλλικό προϊόν YaraVita περιέχει υψηλής ποιότητας θρεπτικά στοιχεία και προσθετικές ουσίες, διαβρέκτες και προσκολλητικά, που βελτιώνουν και ενισχύουν την απόδοση τους.

Το YaraVita Safe N 300 είναι ένα πολύ ασφαλές, συµπυκνωµένο υγρό σκεύασµα αζώτου, σχεδιασµένο για διαφυλλικές εφαρµογές. Έχει εξαιρετικές ιδιότητες διαβροχής που διασφαλίζουν τη µέγιστη απορρόφησή του από το φυτό, αλλά και ασφάλεια για την καλλιέργεια. Αν και απορροφάται γρήγορα από τη φυλλική επιφάνεια, το 25% του ολικού αζώτου που περιέχει είναι σε µορφή αργής αποδέσµευσης ώστε να παρέχει µακράς διάρκειας δράση µε τελικά λιγότερες επεµβάσεις από τον παραγωγό. Η υγρή του σύσταση ευνοεί την εύκολη δοσοµέτρησή του, τη διάχυσή του στο βυτίο καθώς και τη συνδυαστικότητά µε άλλα σκευάσµατα στο ψεκαστικό διάλυµα.

Συνδυάζεται άριστα µε τα περισσότερα προϊόντα φυτοπροστασίας που χρησιµοποιούνται στο αµπέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο www.yara.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία