Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Υποδειγματικοί Αγροί

Οι αυστηρές γεωργικές πρακτικές για τη συγκομιδή των σταφυλιών «Crimson» στην Πιερία

Ο κύριος Δημήτρης Ρουκάς, M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος και Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας λέει πως η συχνή απολύμανση των εργαλείων κοπής βοηθάει όχι μόνο στη διατήρηση της ποιότητας του σταφυλιού αλλά μειώνει και τις πιθανότητες μολύνσεων από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των ψαλιδιών.

1

Βασίλης Σοφός

59
1

Ακόμη και κατά την διάρκεια της συγκομιδής των επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας «Crimson» στους αμπελώνες του Ολύμπου στην Πιερία, οι καλλιεργητές της, απολυμαίνουν τα εργαλεία κοπής (ψαλιδάκια).

Με την απολύμανση των εργαλείων κοπής για τα σταφύλια, βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης φυτικών παρασίτων και ασθενειών από φυτό σε φυτό ή ακόμη και από ένα μέρος του φυτού στο άλλο (από τσαμπί σε τσαμπί).

Η απολύμανση των εργαλείων κοπής γίνεται με απλό τρόπο με την χρήση μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (μπλε φωτιστικό οινόπνευμα) 70%.

Έτσι σε κάθε χωράφι στο οποίο ξεκινά η συγκομιδή αλλά και κατά την διάρκεια αυτής κάθε φορά πριν το πέρασμα στο επόμενο πρέμνο τα ψαλιδάκια απολυμαίνονται.

Με αυτόν τον απλό τρόπο πετυχαίνουν την καλύτερη διατήρηση της ποιότητας των σταφυλιών τους, την επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης τους, μέχρι να φτάσουν στην κατανάλωση, αλλά και να προφυλάξουν το αμπέλι τους από την εξάπλωση ασθενειών από τα εργαλεία κοπής,

Τα σταφύλια της ποικιλίας «Crimson» είναι ένα ακόμη ποιοτικό, δυνατό εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της Πιερίας, για αυτό το λόγο και οι καλλιεργητές της τηρούν απαρέγκλιτα του κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-10-2018 01:00Μιχάλης Χρηστάκης (γεωπόνος απθ)

* το μπλέ οινόπνευμα είναι ΜΕΘυλικη αλκοόλη ή αλλιώς μεθανόλη (συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να βλέπω τέτοια λάθη)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία