BACK TO
TOP
Food insider

Έδειξε την πόρτα στην Εβροφάρμα και ξεκινάει με τον Όμηρο ο Θρακών Αμνός

Το χρονικό λήξης μίας μακροχρόνιας εμπορικής σχέσης ή κίνηση αυτονόμησης από πλευράς του ενός εκ των δύο μερών ελλείψει όρων καλής εκατέρωθεν συνεργασίας;

thrakon1

Γιώργος Λαμπίρης

178
1

Σύμφωνα με τον Χρήστο Παρασχούδη πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός ισχύει το δεύτερο. Με μία απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, τα στελέχη του Συνεταιρισμού αποφάσισαν και ανακοίνωσαν στην διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας γάλακτος της περιοχής, Εβροφάρμα, ότι διακόπτουν την συνεργασία μαζί της. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η έναρξη συνεργασίας με την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος της οικογένειας Γιαννίτση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνεταιρισμού η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε φυσική εξέλιξη της ατελέσφορης συνεργασίας που διατηρούσε ο Θρακών Αμνός με την Εβροφάρμα, η οποία χαρακτηριζόταν από τη χαμηλή τιμή στο γάλα που αγόρασε η εταιρεία από τον παραγωγό. «Η μονοπωλιακή συμπεριφορά της Εβροφάρμας είναι γνωστή στην ευρύτερη περιοχή. Η τιμή που μας έδινε έως και πέρυσι ήταν 0,81 ευρώ κατά μέσο όρο με την εξίσωση της πρωτεΐνης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που πλήρωνε η Εβροφάρμα», επισημαίνει ο κύριος Παρασχούδης.

 

Νέα σελίδα για τον Συνεταιρισμό μέσω της συνεργασίας με τον Όμηρο

Η συνεργασία των δύο πλευρών τίθεται και επί της ουσίας στο περιθώριο, δεδομένης της προσέγγισης από πλευράς της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, η οποία ανέλαβε πρόσφατα την εκμετάλλευση του σταθμού συγκέντρωσης στη Συδινή Ξάνθης, όπου μέχρι πρότινος ήταν ο σταθμός συγκέντρωσης της Δέλτα. Με τη συγκεκριμένη κίνηση δημιουργείται ολική ανατροπή των δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένης και της δραστηριοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος κατά κύριο λόγο εκτός Ελλάδος, αποτελώντας αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση. Το γεγονός αυτό της δίνει αφενός το δικαίωμα να πουλάει τα προϊόντα της με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στο εξωτερικό, αφετέρου δεν δεσμεύεται σε επίπεδο τιμής στο εσωτερικό σε σχέση με τους ανταγωνιστές και συναδέλφους της στην βιομηχανία, κάτι που της προσδίδει την ευχέρεια να προσφέρει υψηλότερη τιμή στον παραγωγό. «Επί της ουσίας η Όμηρος δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά, ούτε έρχεται σε διαμάχη για το επίπεδο τιμών με καμία εκ των γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας», λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Παρασχούδης.

 

Στα 0,96 η τιμή στο πρόβειο

Χαρακτηριστικό της ανατροπής που δημιουργείται από την άφιξη της Όμηρος στον σταθμό συγκέντρωσης της Συδινής, είναι και το γεγονός ότι προσφέρει αυτή τη στιγμή 0,96 ευρώ για το πρόβειο γάλα με υποπρωτεΐνη 12, έναντι 0,81 ευρώ που πρόσφερε η Εβροφάρμα στους κτηνοτρόφους του Συνεταιρισμού. Αντίστοιχα η τιμή στο γίδινο ανέρχεται πλέον στα 0,62 ευρώ από τα 0,47 ευρώ που έδινε η Εβροφάρμα με υποπρωτεΐνη 8,6. «Δεδομένου ότι ο Έβρος είναι ο πιο απομακρυσμένος ηπειρωτικός νομός της Ελλάδας καμία εταιρεία δεν θέλει να επενδύσει και να έρθει να κάνει συλλογή στην περιοχή. Πρόκειται για κάτι που γνώριζε πολύ καλά και επί σειρά ετών η Εβροφάρμα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός αυτό και πιέζοντας τις τιμές που έδινε στους κτηνοτρόφους», εξηγεί ο κύριος Παρασχούδης. «Το αποτέλεσμα ήταν η Εβροφάρμα να έχει το φθηνότερο γάλα στην Επικράτεια», συμπληρώνει.

 

Ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν παγολεκάνες

Ο Συνεταιρισμός από την πλευρά του προχώρησε στην αγορά ιδιόκτητου βυτίου από το εξωτερικό αλλά και 100 παγολεκανών από την Milkland. Οι παγολεκάνες θα αγοραστούν τοις μετρητής από την Όμηρος και στη συνέχεια ο Συνεταιρισμός θα τις αποπληρώσει και θα τις αποκτήσει στην τιμή αγοράς τους χωρίς καμία ανατίμηση σε βάθος τετραετίας. Επί της ουσίας η γαλακτοβιομηχανία παρέχει μία μορφή ενίσχυσης – δανείου για να διευκολύνει τους παραγωγούς να αγοράσουν τον εν λόγω εξοπλισμό.

«Από το 1990 και ύστερα η παγολεκάνη αγοραζόταν από την εταιρεία και όχι από τον κτηνοτρόφο, κάτι που αποτελούσε ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι για τους κτηνοτρόφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουμε επενδύσεις κτηνοτρόφων, στις οποίες ουδέποτε περιλαμβανόταν η αγορά παγολεκάνης. Από τη στιγμή που έμπαινε το γάλα στην παγολεκάνη της εκάστοτε γαλακτοβιομηχανίας της ανήκε, όπως της ανήκε και η παγολεκάνη και επί της ουσίας κανένας κτηνοτρόφος δεν είχε την δυνατότητα να αντιδράσει στην τιμή που θα του προσέφερε η εκάστοτε εταιρεία».

 

Η συλλογή από το βυτίο του Συνεταιρισμού στον σταθμό της Συδινής

Πλέον η συλλογή θα γίνεται από τον Συνεταιρισμό από τον σταθμό της Συδινής με το ιδιόκτητο βυτίο που απέκτησε. Το κόστος συλλογής υπολογίζεται στο λίτρο περί τα 0,04 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αξία στο πρόβειο διαμορφώνεται στα 0,92 και στο γίδινο η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 0,58 ευρώ.

 

Εκ των υστέρων στα 96 λεπτά η τιμή από την Εβροφάρμα

Όπως λέει ο Χρήστος Παρασχούδης η Εβροφάρμα ήρθε να προσφέρει με τη σειρά της 0,96 ευρώ στο πρόβειο γάλα, με τον ίδιο να κάνει λόγο για κίνηση που ήρθε εκ των υστέρων και μετά την ανακοίνωση από πλευράς του Συνεταιρισμού, σε μία συνεργασία που έληξε μετά από δέκα συναπτά έτη.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που αλλάζει πλέον στη συναλλαγή των συνεταιριστών με τον Όμηρο είναι και ο χρόνος αποπληρωμής. Από τις 75 ημέρες που ήταν ο μέσος χρόνος εξόφλησης μετά την τιμολόγηση από την Εβροφάρμα, πλέον η αποπληρωμή από τον Όμηρο θα γίνεται τοις μετρητοίς στο τέλος το μήνα ή το αργότερο εντός δέκα ημερών εάν η τιμολόγηση έχει πραγματοποιηθεί στις αρχές του μήνα. Η έναρξη της συνεργασίας με τον Όμηρο είναι πλέον θέμα ημερών, καθώς εκκρεμεί η επιθεώρηση και έγκριση χρήσης του ιδιόκτητου βυτιοφόρου του Θρακών Αμνών από τον ΕΦΕΤ.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-02-2021 13:42Κωνσταντίνος Γ.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στην Εβροφαρμα. Οι συνεταιριζομενοι έδειξαν σε συναδέλφους τους πως παίζεται το παιχνίδι απεναντι σε μονοπωλιακές πρακτικές. Μια καλλιέργεια ή μια κτηνοτροφικη μονάδα, είτε βρίσκεις τρόπο (μόνος ή συνεταιριζομενος) να την κάνεις κερδοφόρα, ή βρίσκεις τα κεφαλαια για να προχωρήσεις σε καθετοποιηση και μεταποίηση, ή παρατάς το σπορ και κανεις στην μπάντα για κάποιον που ξέρει να το παιζει καλυτερα. Εικόνες με αγρότες να απαιτούν/κλαψουριζουν στον υπουργό να παρέμβει για να ανέβουν οι τιμές ανήκουν στον περασμένο αιώνα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία