BACK TO
TOP
Food insider

Κλειστά συμβόλαια για την πατενταρισμένη κίτρινη ποικιλία ακτινιδίου, το χειμώνα οι πρώτες συμβάσεις με παραγωγούς

Ελληνο-ιταλική γεύση και άρωµα θα έχει το νέο club, που έχει «στηθεί» µε αιχµή τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες ακτινιδίων κι αναµένεται να δώσει, εκτός απροόπτου, µέσα στον ερχόµενο χειµώνα, καρπούς, εγγράφοντας τα πρώτα µέλη του, µέσω της σύναψης κλειστών συνεργασιών.

32a_3

Λεωνίδας Λιάμης

954
1

Φορέας υλοποίησης του εγχειρήµατος είναι η «New Kiwi Plant», που έχουν συστήσει οι Ζευς Ακτινίδια και Φυτοτεχνική, από την Ελλάδα και οι Vitroplant Srl, TouttoFrutta-Quaranta και Soc. Cop. Agr. ZeoliFruit από την Ιταλία. Η κοινοπραξία σε συνεργασία µε το πανεπιστήµιο του Udine, στη γειτονική χώρα, διεξάγει έρευνα από το 2008 για την εύρεση νέων ποικιλιών ακτινιδιάς και ήδη έχει πατεντάρει δύο κιτρινόσαρκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, µε τους κωδικούς «AC 501022» και «AC497076» οι οποίες στο επόµενο δίµηνο αναµένεται να αποκτήσουν και όνοµα.

 

Μεγάλοι καρποί, υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις

Η µία από αυτές, µε τον κωδικό «AC 501022», που θα αναπτυχθεί µε κλειστά συµβόλαια εκτάσεων και απόδοση royalties, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσηµα σε ειδικό Field Day που οργανώθηκε στις 24 Σεπτεµβρίου στη Λατίνα της Ιταλίας, µε προσκεκληµένους επιλεγµένους µεταποιητές και εξαγωγείς από την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και τη Νότιο Αφρική. «Έγινε µια λεπτοµερής παρουσίαση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας, αλλά και των όρων µε τους οποίους θα συνάπτονται οι συνεργασίες», ανέφερε στην Agrenda ο Ζήσης Μανώσης, γενικός διευθυντής της Ζευς Ακτινίδια, η οποία µετέχει µε 25% στη New Kiwi Plant.

Όπως µας εξήγησε ο ίδιος, «πρόκειται για µια κιτρινόσαρκη ποικιλία, η οποία έχει χαµηλές απαιτήσεις σε ώρες ψύχους (σ. σ. περίπου 350-400 ώρες, έναντι 700-800

ωρών της πρασινόσαρκης Hayward), µπορεί να συγκοµιστεί από τα τέλη Σεπτεµβρίου έως τις 10 -20 Οκτωβρίου, καθώς είναι πρωιµότερη από τη Hayward, παρουσιάζει υψηλή στρεµµατική απόδοση και µεγάλο µέγεθος καρπού (σ.σ. περί τα 110-120 γραµµάρια) έχει χοντρό µίσχο που σηµαίνει πως δεν κάνει καρπόπτωση, δεν έχει πολλά διπλά ή τριπλά λουλούδια, οπότε µειώνει το κόστος αραίωσης, έχει µετασυλλεκτική συντηρησιµότητα γύρω στις 150 ηµέρες (σ. σ. η Hayward φτάνει τις 180 ηµέρες) και είναι ποικιλία που πιάνει άνετα ξηρά ουσία 17% έως 19%, µε πολύ καλή γεύση, καθώς τα σάκχαρα όταν είναι ώριµοι οι καρποί, φτάνουν τα 18 brix».

 

Τεχνική στήριξη και εµπορικό σήµα

«Επειδή η ποικιλία χαρακτηρίζεται καλή και η πρόταση δελεαστική, αλλά όχι εύκολη, όποιος υπογράψει από τους µεταποιητές ή τους εξαγωγείς, θα µπορεί να πουλά το προϊόν στο δίκτυό του», διευκρίνισε ο κ. Μανώσης, προσθέτοντας πως «η New Kiwi Plant θα τους προσφέρει και τεχνική στήριξη, ενώ θα καταθέσει και εµπορικό σήµα για την ποικιλία και θα επενδύσει και στο branding.

 

Στους κανόνες royalties και business plan 5ετίας

Αναφορικά µε τους «κανόνες του παιχνιδιού», όσοι επιλεγούν να γίνουν µέλη του club θα αποδίδουν royalties και θα πρέπει να τηρούν το business plan σε βάθος πενταετίας, που θα τους προταθεί από τη New Kiwi Plant.

Παράλληλα, στις υποχρεώσεις τους θα είναι να εντοπίσουν τους παραγωγούς -οι οποίοι επίσης θα ελέγχονται για το αν ακολουθούν το πρωτόκολλο καλλιέργειας και επιτυγχάνουν την ποιότητα που πρέπει- µε τους οποίους θα συνεργαστούν και να συνάψουν τις συµφωνίες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-10-2021 01:39Erntem Moutous

Ενδιαφέρομε κ εγω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία