Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Δύο αγρότες επενδύουν στη μεταποίηση εσπεριδοειδών για να κερδίσουν υπεραξία

Με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής τους τα αδέρφια Αλέξης και Νίκος Κακαζιώτης αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση μίας νέας εταιρείας με έδρα τα Καλύβια Αγρινίου.

KAR_6983_Freskon_MAIOS_22

Γιώργος Λαμπίρης

892
0

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Στη συγκεκριμένη περιοχή διατηρούν κτήματα με εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα μανταρίνι και πορτοκάλι. Η Dimitra Fruits, όπως είναι το όνομα της επιχείρησης έχει ως αντικείμενο την διαλογή και συσκευασία εσπεριδοειδών. Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία θα συσκευάσει και θα διαπραγματευτεί με την αγορά για τις τιμές πώλησης των προϊόντων της.

Η νεοσύστατη επιχείρηση έχει ως στόχο να δημιουργήσει προϊόντα που βγαίνουν από τα χωράφια και αποκτούν προστιθέμενη αξία στα χέρια των δύο ιδιοκτητών της, χωρίς να περνούν από τα χέρια τρίτων προτού να φτάσουν στην αγορά. «Μέχρι πρότινος μιλούσαμε με τους ανθρώπους της αγοράς ως παραγωγοί. Αυτό που διαπιστώναμε καθημερινά ήταν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ένα ταβάνι. Κι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να διαφύγουμε από ένα συγκεκριμένο όριο όπως αυτό καθορίζεται μέσα από την αποκλειστική ενασχόλησή μας με την παραγωγή. Αυτό που συνέβαινε πριν δημιουργήσουμε τη δική μας εταιρεία, ήταν ότι έρχονταν τα εκάστοτε συσκευαστήρια, αγόραζαν το προϊόν μας και εκεί σταματούσε ο ρόλος μας. Εμείς το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ξανά, ήταν να ετοιμάσουμε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο».Μεγαλώνοντας τον κύκλο συμμετοχής τους στην πορεία του προϊόντος στην αγορά

«Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση που κάναμε, θελήσαμε να μεγαλώσουμε τον κύκλο που διαγράφει το προϊόν μας στην αγορά, έχοντας συμμετοχή και εμείς σε αυτόν. Ταυτόχρονα όμως, επιθυμία μας ήταν να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν που παράγουμε, καθότι το πορτοκάλι καταγράφει φθίνουσα διαδρομή το τελευταίο διάστημα», αναφέρει ο Αλέξης Κακαζιώτης.

Συνολικά 200 στρέμματα καλλιέργειας

Οι δύο παραγωγοί διατηρούν 200 στρέμματα καλλιέργειας εσπεριδοειδών – πορτοκάλιών και μανταρινιών. Στο πορτοκάλι διαθέτουν τις ποικιλίες ναβελίνα, lane late και valencia.  Σε ό,τι αφορά τα μανταρίνια καλλιεργούν κλιμεντίνες, νόβα και ortanique.

H παραγωγική περίοδος που ξεκινάει φέτος τον Νοέμβριο για τους δύο αγρότες, θα είναι η πρώτη κατά την οποία θα συσκευάσουν τα φρούτα που παράγουν. Ο Αλέξης Κακαζιώτης αναφέρει ότι πρόκειται για μία δραστηριότητα με περιορισμένα περιθώρια κέρδους και αρκετές πιέσεις στις τιμές από την αγορά, γι’ αυτό και απαιτεί προσοχή και σύνεση κατά την διαχείρισή του σε επίπεδο εμπορίας. «Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε, είναι να διαφύγουμε αποκλειστικά από τον πρωτογενή τομέα όπου δραστηριοποιούμαστε σήμερα, και να κάνουμε ένα βήμα στην μεταποίηση αλλά και ένα ακόμα στην εμπορία».Στο στόχαστρο και άλλα αγροτικά προϊόντα και συνεργασίες με τρίτους παραγωγούς

Επιδίωξη των δύο παραγωγών και επιχειρηματιών είναι να προχωρήσουν σε συνεργασίες και με άλλους παραγωγούς, προκειμένου να διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων που συσκευάζουν στις εγκαταστάσεις τους.

Οι αποδόσεις που λαμβάνουν ανά στρέμμα στο πορτοκάλι κυμαίνονται από 3 έως και 5 στρέμματα αναλόγως τη χρονιά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ανάλογες είναι οι επιδόσεις που διατηρούν στο μανταρίνι. Φέτος ως παραγωγοί πούλησαν χύμα πορτοκάλι σε τρίτους έναντι 0,20-0,22 ευρώ το κιλό και μανταρίνι στα 0,30-0,35 ευρώ το κιλό. «Πιστεύουμε ότι πλέον θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα περιθώριά κερδοφορίας μας. Τα προϊόντα μας θα διακινούνται πλέον με δική μας ετικέτα. Ταυτόχρονα τα πορτοκάλια φέρουν πιστοποιήσεις Global και ISO. «Προσβλέπουμε μελλοντικά στην επέκτασή μας και σε άλλες αγορές στο εξωτερικό εκτός από την παρουσία μας στην ελληνική αγορά», λέει ο Αλέξης Κακαζιώτης.

Οι αποδόσεις

3-5 τόνοι/στρέμμα στο πορτοκάλι (αναλόγως τη χρονιά)

3-5 τόνοι/στρέμμα στο μανταρίνι (αναλόγως τη χρονιά)

Τιμή που έλαβαν για το χύμα πορτοκάλι: 0,20-0,22 ευρώ/κιλό

Τιμή που έλαβαν για το χύμα μανταρίνι: 0,30-0,35 ευρώ/κιλό

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία