BACK TO
TOP
Food insider

Eμβληματική επένδυση της Αgrino για επώνυμο ελληνικό ρύζι

Αποθηκευτική ικανότητα περίπου 20.000 τόνων διαθέτει η νέα µονάδα παραλαβής, ξήρανσης κι αποθήκευσης ρυζιού και δηµητριακών εν γένει που έθεσε σε λειτουργία από τις αρχές Οκτωβρίου, η εταιρεία Agrino, δείχνοντας εµπράκτως τη φιλοσοφία και την επιµονή της για τη στήριξη και την ανάπτυξη του επώνυµου ελληνικού ρυζιού.

32-33_01_2

Λεωνίδας Λιάμης

220
0

Το υπερσύγχρονο αποθηκευτικό συγκρότηµα αναπτύσσεται σε ακίνητο 30 στρεµµάτων της επιχείρησης στο Κλειδί Ηµαθίας κι αποτελείται από έξι µικρά σιλό παραλαβής του υγρού ρυζιού και 12 µεγάλα σιλό τελικής αποθήκευσης, καθώς και δύο τεχνολογικά προηµένα ξηραντήρια, που επιτρέπουν την ταυτόχρονη ξήρανση διαφορετικών (σ. σ. µεσόσπερµων και µακρύσπερµων) ποικιλιών ρυζιού.

«Πρόκειται για ένα εµβληµατικό έργο. Είναι η µεγαλύτερη αυτοτελής επένδυση στην ιστορία της επιχείρησής µας, µε την έννοια ότι έγινε ολοκληρωµένα, σε µια φάση και όχι ως προσθήκη ή επέκταση σε κάτι υφιστάµενο», επισηµαίνει στην Agrenda ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Αναστάσιος Πιστιόλας, προσθέτοντας πως ο σχεδιασµός έχει γίνει έτσι, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης.

Το επενδυτικό είναι ενταγµένο στο µέτρο 4.2.1., µε προϋπολογισµό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, αλλά, ήδη, έχει ξεπεράσει το αρχικό budget και πλησιάζει το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, καθώς πέραν της πρωτοποριακής κατασκευής της -που απαίτησε να ανεβεί κατά 2,5 µέτρα το σηµείο που στήθηκε η ανοδοµή- έχει εξοπλιστεί µε «state of the art» τεχνολογία.

«Έχουµε προηγµένα συστήµατα καθαρισµού και αποκονίωσης (σ. σ. αναρρόφησης της σκόνης και του χώµατος) του ρυζιού, για να πηγαίνει το προϊόν όσο το δυνατό πιο καθαρό στα σιλό, συστήµατα αερισµού µε ειδικούς φυσητήρες στο κάθε σιλό ώστε να διατηρούµε πιο φρέσκο το ρύζι, ενώ όλη η µονάδα έχει σχεδιαστεί µε τέτοιον τρόπο, προκειµένου να µπορεί να καλύψει τις αυξηµένες απαιτήσεις που έχουµε αναφορικά µε το προηγµένο σύστηµα ιχνηλασιµότητας µας, το οποίο ξεκινά από το χωράφι και φτάνει µέχρι το ράφι, µε τέτοια σχολαστικότητα που το καθιστά πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, συµπληρώνοντας πως «υπάρχουν και κάθετες εφαρµογές λογισµικού, οι οποίες επιτρέπουν την παρακολούθηση µε λεπτοµέρεια κι ασφάλεια, σε πραγµατικό χρόνο, όλων των κινήσεων που γίνονται στη µονάδα.

Με τη νέα επένδυση η εταιρεία αυξάνει σε 28.000 τόνους τη συνολική αποθηκευτική της δυνατότητα, καθώς διαθέτει, ήδη, στη Σίνδο σιλό µε δυναµικότητα άλλων 6.000 τόνων.

«Σχεδιάζουµε και νέες επενδύσεις, αλλά ακόµη δεν έχουµε καταλήξει στο πλάνο. Σίγουρα, ωστόσο, θα υπάρχουν νέες γραµµές παραγωγής και νέα προϊόντα. Είµαστε µια επιχείρηση που κινείται στη λογική να µετεξελιχθεί σε βιοµηχανία τροφίµων και όχι µόνο τυποποίησης και εµπορίας οσπρίων», αναφέρει ο κ. Πιστιόλας.

Το 2024 νέα λανσαρίσµατα σνακ, στόχος οι πωλήσεις από εξαγωγές στο 20%

Mέσα στο 2024 θα λανσαριστούν νέα προϊόντα από την Agrino, όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Αναστάσιος Πιστιόλας.
«Στην κατηγορία των σνακς δεν σταµατάµε βγάζουµε διαρκώς νέα προϊόντα. Είναι ένας κλάδος πιο ανταγωνιστικός από το ρύζι, οπότε πρέπει να είσαι µπροστά από τις εξελίξεις», λέει ο συνοµιλητής µας.

Οι συνολικές πωλήσεις φέτος αναµένεται να σπάσουν το φράγµα των 40 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις εξαγωγές, που καλύπτουν ήδη περί το 15% των πωλήσεων της εταιρείας , ο κ. Πιστιόλας µας ανέφερε πως στόχος είναι να ανέβει το ταχύτερο το ποσοστό στο 20% µε προϊόντα, όµως, προστιθέµενης αξίας, που είναι και το πιο δύσκολο.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία