BACK TO
TOP
Food insider

Προβληματισμός για το εμπόριο επιτραπέζιων σταφυλιών στην παγκόσμια αγορά

Η παγκόσμια αγορά στο επιτραπέζιο σταφύλι βρίσκεται αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενα θέματα χαμηλής διαθεσιμότητας και δυσκολίες στη μεταφορά. Η περιορισμένη παραγωγή στο Περού και η εστίαση στην αγορά της Βόρειας Αμερικής έχει αντίκτυπο στις τιμές της Ευρώπης. Παράλληλα, η Ισπανία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ η Ινδία αναμένεται να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις λόγω των προκλήσεων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Αυτό, παρέχει ευκαιρίες στους Νοτιοαφρικανούς εξαγωγείς σταφυλιών, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του το Fresh Plaza.

ADEX-1024x689

165
0

Κάτω Χώρες: Ανησυχίες για καθυστερήσεις στην προμήθεια σταφυλιών

«Αν και οι πωλήσεις σταφυλιών φάνηκαν λίγο αργές την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, η περασμένη εβδομάδα ανέδειξε θετική εξέλιξη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημειώνει ένας Ολλανδός εισαγωγέας. "Παρατηρούμε αυξημένες αφίξεις λευκών σταφυλιών, ιδίως από τη Ναμίμπια, ενώ η προσφορά από τη Νότια Αφρική παραμένει κάπως πίσω. Προβλέπω ότι η αγορά θα διαθέτει περισσότερο φρούτο προς τα μέσα Ιανουαρίου, με ενδιαφέροντα νέα από τη Βραζιλία, το οποίο προκάλεσε μια μικρή πτώση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η αγορά λευκού σταφυλιού φαίνεται να σταθεροποιείται."

 "Η αγορά για τα κόκκινα σταφύλια παραμένει αραιή. Η Βραζιλία βρίσκεται σχεδόν εκτός αγοράς, με τη Ναμίμπια να αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο όγκο, καθώς η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ανεπαρκούς χρώματος σταφυλιών. Για τα κόκκινα σταφύλια, αναμένω μια απαιτητική αγορά μέχρι τα μέσα, ίσως ακόμη και τα τέλη Ιανουαρίου», δηλώνει ο εισαγωγέας. Ωστόσο, καθυστερήσεις στη μεταφορά αποτελούν πρόκληση και ανησυχία για τις επόμενες εβδομάδες, με πλοία που καθυστερούν να ξεκινήσουν λόγω έλλειψης χωρητικότητας και ισχυρών ανέμων στο Κέιπ Τάουν.

 Γερμανία: Χαμηλότερες εισαγωγές από τη Βραζιλία αυτή τη σεζόν

Οι εισαγωγές από το Περού και τη Βραζιλία κυριαρχούν επί του παρόντος στην αγορά σταφυλιών. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων 51-52, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας από Νότια Αφρική και Ναμίμπια. Τα ιταλικά σταφύλια βρίσκονται στο τέλος της εποχής τους, ενώ τα τουρκικά σταφύλια της ποικιλίας sultana εξαφανίζονται σταδιακά από την αγορά. Σε σχέση με τις τιμές, τα βραζιλιάνικα σταφύλια κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στα 4,10-4,30 ευρώ/κιλό, ενώ τα περουβιανά και τα τουρκικά προϊόντα διακινούνται σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές, περίπου 3,40-3,50 ευρώ/κιλό.

 Ειδικότερα στη Βραζιλία, παρατηρείται σημαντική μείωση των εξαγωγών κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τα έτη 2021 και 2022. Εν τω μεταξύ, οι περουβιανοί παραγωγοί σταφυλιών υφίστανται μεγάλες δυσκολίες λόγω του φαινομένου του Ελ Νίνιο φέτος και αναμένεται να βιώσουν τις συνέπειες αυτού ακόμη περισσότερο το 2024, όπως περιγράφει ένας εισαγωγέας σταφυλιών τις τρέχουσες προκλήσεις στις προμήθειες αγαθών.

 Βόρεια Αμερική: Έλλειψη ανεφοδιασμού λόγω καιρικών συνθηκών

Η σεζόν επιτραπέζιων σταφυλιών στην Καλιφόρνια τελείωσε νωρίς λόγω ενός τυφώνα που εξαφάνισε σημαντικό μέρος της παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών στο νότιο τμήμα της πολιτείας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στην αγορά, το Περού άρχισε τις εξαγωγές στις ΗΠΑ σε χρόνο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ωστόσο, η βόρεια περιοχή αμπελοκαλλιέργειας του Περού επηρεάστηκε αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες, προκαλώντας απώλειες παραγωγής και προβλήματα ποιότητας.

 Ενώ η παραγωγή στην νότια περιοχή Ica του Περού είναι θετική, οι συνολικές εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 60 και 62 εκατομμυρίων χαρτοκιβωτίων, σημαντικά χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των 73 εκατομμυρίων χαρτοκιβωτίων. Η συγκομιδή στη νότια περιοχή Ica αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς, καθώς πολλοί από τους μεγάλους καλλιεργητές θα ολοκληρωθούν με τη συγκομιδή τους μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Η ζήτηση για σταφύλια στη Βόρεια Αμερική παραμένει υψηλή και δεδομένης της έλλειψης προσφοράς από το Περού, αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της περουβιανής σεζόν, αλλά πιθανώς και περισσότερο. Μετά την ολοκλήρωση των αποστολών από το Περού, η αγορά των ΗΠΑ θα βασιστεί στη Χιλή έως ότου το Μεξικό ξεκινήσει την παραγωγή του τον Απρίλιο/Μάιο.

 Ιταλία: Το τέλος της εκστρατείας προκαλεί αισιοδοξία

Η φετινή εκστρατεία για τα επιτραπέζια σταφύλια της Σικελίας ολοκληρώθηκε τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στο παρελθόν, τα προϊόντα αποθηκευόντουσαν συνήθως για να διατεθούν στην αγορά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Λίγες αποστολές από την Απουλία ήταν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά σε σχετικά μικρές ποσότητες. Για την επόμενη χρονιά, η παραγωγή της Σικελίας θα εξετάσει με μεγάλο ενδιαφέρον τη μετατροπή σε σταφύλια χωρίς κουκούτσι, διατηρώντας παράλληλα τις παραδοσιακές ποικιλίες, σε μια ακριβή προοπτική ριζικής αναδιάρθρωσης.

 Η ολοκλήρωση της εκστρατείας του 2023 δίνει αφορμή για αισιοδοξία για τα επιτραπέζια σταφύλια ΠΓΕ Mazzarrone. Χαμηλότερες αποδόσεις έχουν καταγραφεί λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ οι παραγωγοί είναι απασχολημένοι με την αναδιοργάνωση και αναφύτευση νέων αμπελώνων, επιλέγοντας παράλληλα νέες ποικιλίες χωρίς σπόρους, ιδιαίτερα όψιμες και λευκές. Παρόλα αυτά, η ποικιλία Italia 2023 έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από τις αγορές, χάρη στην εξαιρετική της γεύση και το άρωμα μοσχάτου. Στις κύριες ιταλικές αγορές χονδρικής, διατίθενται επί του παρόντος λευκά ισπανικά σταφύλια Aledo (περίπου 4,50 €/κιλό) και Peruvian Red Globe (περίπου 3,50-3,60 €/κιλό).

 Ισπανία: Μεγαλύτερες απώλειες από τις αναμενόμενες λόγω των επιπτώσεων της θερμότητας

Το 2023 έκλεισε με πολύ υψηλές τιμές για τα επιτραπέζια σταφύλια στην ισπανική αγορά ως αποτέλεσμα της μείωσης των όγκων των λευκών παραδοσιακών σταφυλιών με σπόρους που παράγονται εγχώρια, καθώς και των άσπερμων σταφυλιών από το Περού. Η περίοδος των εγχώριων άσπερμων σταφυλιών ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, με μεγαλύτερες απώλειες λόγω των επιπτώσεων της ζέστης. Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά κατά την πρωτοχρονιάτικη περίοδο ήταν υψηλή, με χαμηλή διαθεσιμότητα, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

 Από τη μία πλευρά, τα παραδοσιακά λευκά σταφύλια Aledo με σπόρο από την κοιλάδα Vinalopó, στο Αλικάντε, έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πτώση στην παραγωγή λόγω των επιπτώσεων των χαλαζοθύελλων στα τέλη της άνοιξης, επιπλέον του γεγονότος ότι η ζέστη επιτάχυνε την ωρίμανσή τους και επηρέασε την ποιότητά τους, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σημαντικά υψηλότερες φέτος. Με τα λευκά σταφύλια με κουκούτσι να είναι τόσο ακριβά φέτος, πολλές ισπανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν στραφεί σε εισαγόμενες άσπερμες ποικιλίες, οι οποίες είναι επίσης σε έλλειψη, δεδομένου ότι το Περού, η πιο σημαντική χώρα προέλευσης για τα άσπερμα σταφύλια εκείνη τη στιγμή, σημείωσε πτώση 30% της παραγωγής και αντιμετώπιζε θέματα ποιότητας. Αν και δεν είναι τόσο υψηλές όσο αυτές των ισπανικών σταφυλιών με σπόρους, οι τιμές των σταφυλιών του Περού ήταν επίσης υψηλότερες λόγω της χαμηλότερης προσφοράς και του υψηλότερου κόστους παραγωγής. Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση.

 Πορτογαλία: Οι πωλήσεις ολοκληρώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου

 Στην Πορτογαλία η εμπορική περίοδος σταφυλιών διήρκεσε μέχρι το τέλος με μεγάλη ένταση. Κανονικά η σεζόν τελειώνει στα τέλη Δεκεμβρίου, φέτος όμως ολοκληρώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου με κόκκινα και λευκά άσπερμα σταφύλια. Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή στην Ευρώπη, εξηγεί ένας εξαγωγέας. «Μας εξέπληξε η υψηλή ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά στο τέλος της καμπάνιας που σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ποικιλίες Autumn Crisp και Sweet Celebration τα πήγαν ιδιαίτερα καλά και έλαβαν πολύ θετικά σχόλια για την ποιότητά τους. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της σεζόν ήταν η κατανόηση των διαφορών σε κάθε μία από αυτές τις νέες αγορές και η προσαρμογή σε αυτές. Η εύρεση νέων μονοπατιών απαιτεί εξειδίκευση και προσοχή στη λεπτομέρεια».

 Ινδία: Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τις εξαγωγές σταφυλιών στην Ευρώπη

Η άφθονη παραγωγή της Ινδίας θα έπρεπε να σημαίνει ότι οι όγκοι των εξαγωγών στην Ευρώπη φέτος θα διπλασιαστούν σχεδόν σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, η τρέχουσα διακοπή στις αποστολές που προκλήθηκε από την πρόσφατη επίθεση σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είχε προφανώς τεράστιο αντίκτυπο στις αποστολές επιτραπέζιων σταφυλιών της Ινδίας. Η πλειονότητα των γραμμών είπε ότι είχαν κρατήσει τα πλοία στη θάλασσα ή ότι μόνο ένας μικρός αριθμός πλοίων είχε επαναδρομολογηθεί μέσω του Ακρωτηρίου σε λιμάνια της Ευρώπης. Η καθυστέρηση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των πλοίων που προορίζονται για τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

 Η νέα αυτή διαδρομή προσθέτει χρόνο και κόστος για τους εξαγωγείς, κάτι που είναι κρίσιμο, ειδικά όταν πρόκειται για φρέσκα προϊόντα. Ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι τα πλοία ενδέχεται να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή με βάση το ακρωτήριο προς την Ευρώπη από την Ασία, αυξάνοντας το κόστος κατά εκατοντάδες δολάρια και παρατείνοντας το χρόνο ταξιδιού κατά 10 έως 15 ημέρες. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη δήλωση, υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί και επιπλέον χρέωση για «Προσβολή Κινδύνου Πολέμου».

 Νότια Αφρική: Η εγχώρια αγορά είναι ισχυρή

Η συγκομιδή των σταφυλιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη Ναμίμπια να ολοκληρώνει μια εξαιρετική σεζόν, και τη βόρεια περιοχή να ολοκληρώνει μια επιτυχημένη εκστρατεία, παρουσιάζοντας υψηλή ποιότητα, σύμφωνα με έναν εξαγωγέα. Ο ποταμός Hex επλήγη από βροχές στο τέλος του έτους, που προκάλεσαν πρόωρο τέλος των πρώιμων ποικιλιών όπως, τα ARRA Passion Fire, Starlight, Prime και Tawny. Ωστόσο, μια πηγή της βιομηχανίας επισημαίνει ότι οι πρώιμες ποικιλίες του Hex River αποτελούν μόνο μικρό μέρος των συνολικών όγκων σταφυλιών της Νότιας Αφρικής. Το Crimson, ως βασικός πυλώνας της περιοχής, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, ενώ η απώλεια σταφυλιών από το Hex River ενδέχεται να μην επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές της Νότιας Αφρικής. Η εγχώρια αγορά σταφυλιών είναι ισχυρή, γεγονός που προσφέρει ισχυρή αντίσταση στις εξαγωγές, ειδικά δεδομένου ότι δύο πλοία φορτωμένα με σταφύλια και άλλα φρούτα βρίσκονται στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

 Το Περού επικεντρώθηκε στη Βόρεια Αμερική (η μείωση του όγκου του Περού θα επηρεάσει ως επί το πλείστον τις όψιμες ποικιλίες που έρχονται τώρα) ενώ η αδυναμία της Ερυθράς Θάλασσας θα αναγκάσει τους Ινδούς εξαγωγείς σταφυλιών να στείλουν τα σταφύλια τους για την Ευρώπη με πολύ υψηλότερο κόστος γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας . Αυτό θα φέρει τους ινδούς προμηθευτές σταφυλιών περισσότερο ευθυγραμμισμένους με τους ομολόγους τους της Νότιας Αφρικής όσον αφορά το κόστος μεταφοράς και τον χρόνο διέλευσης στην αγορά. Το εμπόριο με τη Νοτιοανατολική Ασία θα αρχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες.

 ΗΒ: Η προμήθεια ήταν μικρή ενόψει των Χριστουγέννων

Η περουβιανή περίοδος σταφυλιών έχει υποστεί τον αντίκτυπο του El Nino που έχει παρατηρηθεί στις δύο κύριες περιοχές παραγωγής. Στην Πιούρα στα βόρεια η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδόσεις κατά 40% περίπου, ο καιρός επηρέασε και την ποιότητα. «Το Περού είναι γνωστό για την υψηλή ποιότητα των σταφυλιών του και οι άνθρωποι το συνηθίζουν», είπε ένας εισαγωγέας από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εκτός από τις χαμηλότερες αποδόσεις που θα επηρεάσουν τις εξαγωγές στην Ευρώπη, η αγορά της Βόρειας Αμερικής είναι μικρή μετά την πρόωρη ολοκλήρωση της Καλιφόρνια. Πολλά σταφύλια στέλνονται εκεί και έχουν υψηλές τιμές».

 Στην περιοχή Ica στο νότο, οι καλλιεργητές ανησυχούσαν επίσης για τον καιρό, ιδιαίτερα τη βροχή κατά την περίοδο της συγκομιδής. «Οι μεγαλύτεροι καλλιεργητές κλάδεψαν νωρίς τους αμπελώνες για να ξεκινήσουν τη συγκομιδή πριν από πιθανή βροχή. Αυτό έχει προκαλέσει μια επικάλυψη στην προσφορά, η οποία θα μεταφραστεί σε μικρότερο όγκο στο δεύτερο μισό της σεζόν». Λόγω των χαμηλότερων ποσοτήτων που η ΕΕ πληρώνει επίσης υψηλότερες τιμές, και η προσφορά ήταν περιορισμένη ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς οι καλλιεργητές του βορείου ημισφαιρίου δεν είχαν επίσης καλή σεζόν και η μέση ποιότητα από τη Βραζιλία είναι επίσης χαμηλή. Η προμήθεια από τη Ναμίμπια κάλυψε τη ζήτηση των Χριστουγέννων.

 Βέλγιο: Η διαθεσιμότητα κόκκινων σταφυλιών είναι χαμηλότερη από ό,τι για τα λευκά σταφύλια χωρίς κουκούτσι

Στην αγορά σταφυλιών κυριαρχεί επί του παρόντος το Περού. Αυτό υποδεικνύει ένας Βέλγος έμπορος. «Ό,τι μπαίνει πωλείται σχεδόν αμέσως. Ωστόσο, περίπου 20 έως 25 % λιγότερος όγκος έρχεται από το Περού σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Ο λόγος για αυτό έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι τα περισσότερα κατευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η εργασία μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές τιμές, ενώ τα έξοδα μεταφοράς παραμένουν χαμηλά. Οι επιπτώσεις αυτές φαίνονται κυρίως στο κόκκινο άσπερμο σταφύλι. Παρότι τελειώσαμε καλά το περασμένο έτος, οι τρέχουσες τιμές είναι συγκρίσιμες με αυτές του τέλους του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο χρωμάτων. Το κόκκινο είναι λιγότερο διαθέσιμο από το άσπερμο λευκό, αλλά σε γενικές γραμμές οι τιμές είναι ουσιαστικά οι ίδιες ανά κιλό».

 Γαλλία: υψηλές τιμές καθώς μειώνονται οι όγκοι

Τα περισσότερα σταφύλια που πωλούνται στη γαλλική αγορά αυτή τη στιγμή προέρχονται από την Ισπανία. Τα προβλήματα ποιότητας στην Ιταλία έχουν μειώσει απότομα τους όγκους, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από την αγορά στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι όγκοι των ισπανικών σταφυλιών έχουν επίσης μειωθεί αυτή την εποχή λόγω της ξηρασίας και του χαλαζιού, προκαλώντας σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ποιότητα. Αυτή η μείωση στους όγκους οδήγησε σε «πολύ υψηλές τιμές, σχεδόν διπλάσιες από αυτές μιας κανονικής σεζόν».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία