BACK TO
TOP
Food insider

Η Krop που εξαγόρασε πλειοψηφία ο Καραμούζης ετοιμάζει επέκταση σε πράσινο ακτινίδιο και φράουλα

Στην επέκτασή της στο πράσινο ακτινίδιο μέσω συμβολαιακής γεωργίας καθώς και με τη φύτευση ποσοτήτων για δικό της λογαριασμό προωράει αυτή την περίοδο η Krop, η εταιρεία παραγωγής φρούτων με έδρα την Άρτα, της οποίας απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας τον Μάρτιο του 2021 το fund SMERemediumCap του πρώην τραπεζίτη, Νίκου Καραμούζη.

krop

Γιώργος Λαμπίρης

174
0

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει από πλευράς της εταιρείας ο ένας εκ των ιδρυτών και μέτοχος, Κωνσταντίκος Ροπόκης – συνιδρυτής της επιχείρησης είναι ο Σταύρος Τσολάκος - σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του «το

πράσινο ακτινίδιο αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία, καθότι η Άρτα πρόκειται

για τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής του εν λόγω φρούτου μετά την Καβάλα».

Στις σκέψεις και η καλλιέργεια κίτρινου ακτινιδίου

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Κ. Ροπόκης ήδη η εταιρεία διακινεί ποσότητες πράσινου ακτινιδίου, ωστόσο βλέποντας την προοπτική που αυτό έχει, επιδιώκει να τις αυξήσει σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια. «Σκεφτόμαστε και την καλλιέργεια του κίτρινου ακτινιδίου, ωστόσο είναι ένα προϊόν που απαιτεί μελέτη και ιδιαίτερες συνθήκες για την παραγωγή του», συμπληρώνει. Ως προς την ανάπτυξη καλλιεργειών πράσινου ακτινιδίου, το 70% των συνεργασιών αλλά και ιδιόκτητων καλλιεργειών που σκοπεύει να αναπτύξει θα βρίσκονται στην Άρτα και το υπόλοιπο 30% των συνεργασιών θα υφίσταται σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου ευδοκιμεί αποτελεσματικά το συγκεκριμένο φρούτο.

Στον σχεδιασμό της Krop είναι και η είσοδος στη φράουλα κατά το προσεχές

διάστημα, όπου αυτή τη στιγμή εκπονείται συγκεκριμένη μελέτη για την αποδοτικότητα του συγκεκριμένου φρούτου και για τις προοπτικές που αυτό μπορεί να έχει από πλευράς παραγωγής αλλά και στον εξαγωγικό τομέα, όπου δραστηριοποιείται αποκλειστικά η Krop.

Αποκλειστικά εξαγωγική επιχείρηση – Νέες επενδύσεις σε ψυγεία

Θυμίζουμε ότι η  επιχείρηση είναι αποκλειστικά εξαγωγική – το 100% των ποσοτήτων διατίθεται εκτός Ελλάδας - και αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος όγκος των φρούτων που διακινεί είναι τα εσπεριδοειδή. Oι βασικές αγορές δραστηριοποίησης της Krop στο εξωτερικό είναι η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβενία και η Σερβία. Επιπλέον διαθέτει μικρές ποσότητες ακτινιδίων τις οποίες επιδιώκει να αναπτύξει όπως προαναφέραμε καθώς και πυρηνόκαρπα φρούτα που προμηθεύεται από παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα (ροδάκινα, βερύκοκα). Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων με ορίζοντα υλοποίησης έως και το 2027, με κύριες εξ αυτών να είναι η δαπάνες που θα κατευθυνθούν για την προμήθεια νέων ψυκτικών εγκαταστάσεων, που θα έρθουν να υποστηρίξουν την παραγωγή της αλλά και το βήμα επέκτασης στο ακτινίδιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία