BACK TO
TOP
Fresher

Νέα εποχή στο αγροτικό επιχειρείν με πράσινες σαλάτες από τη Syngenta

Αγροτικά προϊόντα προσαρμοσμένα κατάλληλα στις ανάγκες των καταναλωτών και πράσινα λαχανικά που ορίζουν εξαρχής την επιχειρηματικότητα στον κλάδο και τις συνεργασίες μεταξύ των κρίκων της αλυσίδας αξίας, φέρνει αυτόν τον καιρό στο προσκήνιο η Syngenta, μετά από βαθιά επιστημονική έρευνα στο πολλαπλασιαστικό υλικό και τη διαχείριση των αντίστοιχων καλλιεργειών.

KAR_0317

968
0

Δείγμα γραφής αποτελεί ο αποδεικτικός αγρός στην Καστέλα Εύβοιας, τον οποίο παρουσίασαν διεξοδικά στους εκπροσώπους του ειδικού τύπου και της αγοράς, οι γεωπόνοι της εταιρίας. H Agrenda και το Agronews έδωσαν το δικό τους παρόν στην εκδήλωση και ενημερώθηκαν με προσοχή από καταξιωμένα στελέχη της Syngenta, όπως οι γεωπόνοι Βαγγέλης Πελεκάνης και Γιώργος Κοντοσπύρης, για τα αποτελέσματα μιας κοπιώδους προσπάθειας που ανοίγει νέους δρόμους στον κλάδο των λαχανικών. 

Σαλάτες πάνω από κιλό και μαρούλι για μπέργκερ φέρνει στην αγορά η Syngenta

Η εν λόγω παρουσίαση αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για τη συντακτική ομάδα της Green Box να παρατηρήσει από κοντά περισσότερες από 50 διαφορετικές ποικιλίες σαλάτες και να μάθει τα πάντα για τη νέα γενιά πολλαπλασιαστικού υλικού της Syngenta που τίθεται στη διάθεση των καλλιεργητών, όπως το σπέσιαλ μαρούλι για μπέργκερ και το Actina με βάρος και πάνω από κιλό.

Το σύνολο των παρουσιαζόμενων ποικιλιών περιλαμβάνει εδραιωμένους τύπους σαλάτας που καλύπτουν έως και το 80% της ελληνικής αγοράς όπως η Romaine αλλά και πιο εξειδικευμένες όπως Βatavia, Iceberg, Butterhead, Endive, Multileaf, καθώς και ποικιλίες μπρόκολων. Ο αποδεικτικός αγρός της Syngenta εκτείνεται σε 5 στρέμματα, με την τεχνική ομάδα της Syngenta να είναι πάντα έτοιμη για απαντήσεις στα ερωτήματα των επισκεπτών.

Με πολλά φύλλα και βάρος πάνω από 1 κιλό η Ikarina

Ως το καινούριο αστέρι της εμπορικής γκάμας της Syngenta χαρακτήρισε την ποικιλία Ιkarina ο Βαγγέλης Πελεκάνης, υπεύθυνος μάρκετινγκ στο τμήμα σπόρων κηπευτικών, η οποία διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα πως μαζεύονται όλες οι κεφαλές, αφήνοντας ελάχιστες φύρες στο χωράφι. Επίσης το νέο αυτό μαρούλι διαθέτει ανοιχτή κεφαλή, με μεγάλο αριθμό φύλλων και υψηλό ειδικό βάρος το οποίο μπορεί εύκολα να ξεπεράσει το 1 κιλό. Τα βιολογικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ευέλικτο, καθώς μπορεί να φυτευτεί τόσο για να διατεθεί στα σούπερ μάρκετ όσο και για χρήση σε μίγματα κομμένων σαλάτων. Επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερα γρήγορη ανάπτυξη (μέχρι και 35 μέρες κύκλος ανάπτυξης το καλοκαίρι) ακόμη και σε συνθήκες χαμηλότερων των αναμενόμενων θερμοκρασιών. Οι γεωπόνοι της εταιρίας την προτείνουν τόσο για ανοιξιάτικες όσο και φθινοπωρινές φυτεύσεις αλλά και για χειμωνιάτικες σε πιο ήπιες περιοχές.

Εξαιρετική αντοχή στο tip burn και γεμάτη καρδιά για τη νέο Actina

Πέραν του ευρέως γνωστού Typical με μέτριο μέγεθος και βαθύ σκουροπράσινο χρώμα που το καθιστά ιδανικό για πώληση ανά τεμάχιο και πρώτο στις προτιμήσεις των σούπερ μάρκετ, στον αποδεικτικό αγρό παρουσιάζονται και δύο νέες ποικιλίες μαρουλιού της Syngenta, η Ikarina και η Actina. Η Actina αποτελεί ένα αξεπέραστο midi – romaine μαρούλι με ομοιόμορφη διάταξη φύλλων, ορθόφυλλη ανάπτυξη και γεμάτη καρδιά. Παράλληλα, την χαρακτηρίζει το σκούρο και γυαλιστερό χρώμα, ένα φαινοτυπικό στοιχείο που λατρεύουν οι Έλληνες καταναλωτές, μοναδική αντοχή στο Tip Burn (έλλειψη ασβεστίου λόγω ταχύτατης ανάπτυξης). Η ανάπτυξή είναι γρήγορη ειδικά στις ανοιξιάτικες φυτεύσεις με 45 μέρες κύκλο ανάπτυξης και 55 έως 60 ημέρες στις φθινοπωρινές. Πέραν των ανωτέρω, διαθέτει εξαιρετική ανοχή στη δράση του περονόσπορου και των κόκκινων αφίδων.


Ιδανικό για μπέργκερ το LMUL-19-1922 ή αλλιώς… Grewer

Μικρή αλλά ιδιαίτερη η υπό ανάπτυξη ποικιλία Grewer της Syngenta, που προετοιμάζεται ώστε να καλύψει στο άμεσο μέλλον τις ανάγκες της HORECA (μαζική εστίαση). Είναι τύπου Iceberg ανοιχτού τύπου που το καθιστά τραγανό και ζουμερό ενώ παράλληλα διατηρεί το σκουροπράσινο χρωματισμό. Διαθέτει επίσης πολύ χαμηλή βάση, με συνέπεια τα φύλλα να μπορούν να κοπούν πάρα πολύ εύκολα από τον κεντρικό μίσχο και το μέγεθός τους είναι ακριβώς όσο χρειάζεται για να χρησιμοποιηθεί στα κοινά μπέργκερ. Συμπληρωματικά, η καρδιά του Grewer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις κομμένες σαλάτες, στοιχείο που καθιστά το μαρούλι 100% αξιοποιήσιμο από την μαζική εστίαση δίχως να πετιέται τίποτα.

Σαλάτες με διχρωμία κερασί και πράσινου χρώματος

Ιδιαίτερα αδικημένες από το καταναλωτικό κοινό είναι οι κερασί ποικιλίες σαλάτας όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Πελεκάνης. Στον αποδεικτικό αγρό της Syngenta παρουσιάζονται δύο ποικιλίες, η Prodigio και η νέα Estagio. H oakleaf Εstagio διαθέτει φύλλα με βουτυρώδη υφή, λεία και ενδιαφέρουσα γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές υπαίθριες φυτεύσεις αλλά και στο θερμοκήπιο. Με την σειρά της η multileaf Prodigio διαθέτει πολύ ομοιόμορφα φύλλα, ιδανικά για μείγματα κομμένων σαλατών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ανοιξιάτικες όσο και πρώιμες φθινοπωρινές υπαίθριες φυτεύσεις.

Αντίδι διαθέσιμο 365 μέρες με συνδυασμό Smittie και Pandie

Καθαρότερο προϊόν μαζεύει ο παραγωγός που εμπιστεύεται το Smittie αντίδι της Syngenta, το οποίο παρουσιάζει ορθόφυλλη ανάπτυξη και ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος και βάρος (>800 γραμμάρια). Παράλληλα η ποικιλία διαθέτει υψηλή ομοιομορφία και καλή συμπεριφορά στο tip burn και είναι ιδανική για μεταφυτεύσεις το φθινόπωρο-χειμώνα και πρώιμα την Άνοιξη. Στην Ελλάδα το αντίδι χρησιμοποιείται στις έτοιμες σαλάτες ώστε να προσθέσει βάθος και ενδιαφέρον, δίνοντας μία υπόπικρη γεύση μέσα στα μίγματα. Ωστόσο για να υπάρχει προϊόν όλο το χρόνο, η Syngenta διαθέτει την ποικιλία Pandie, η οποία μπαίνει την άνοιξη, το καλοκαίρι και πρώιμα το φθινόπωρο, συμπληρώνοντας ουσιαστικά χρονικά την Smittie. Η Pamdie πρόκειται για ένα σγουρό αντίδι κατάλληλο για υπαίθρια καλλιέργεια, που διαθέτει υψηλή ομοιομορφία και καλό βάρος.

Ελαστικές σγουρές σαλάτες με μεγάλη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα

Ποικιλίες Batavia προσαρμοσμένες στα μέτρα και τα σταθμά του Έλληνα παραγωγού παρουσίασε η Syngenta, με την Coriole να ξεχωρίζει τόσο λόγω του ελκυστικού για τον Έλληνα καταναλωτή σκουροπράσινου και γυαλιστερού φυλλώματός της όσο και λόγω του μεγάλου βάρους της. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η ιδιαίτερη ελαστικότητά της, που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των απωλειών στο τελάρο και την αύξηση της μετασυλλεκτικής διατηρησιμότητας. Είναι επίσης κατάλληλη για ανοιξιάτικες, φθινοπωρινές και πρώιμες χειμωνιάτικες φυτεύσεις. Εκτός της Coriole η Syngenta παρουσιάζει και άλλες ποικιλίες όπως η Parole, η οποία πρόκειται για μία ιδιαίτερη compact σγουρή σαλάτα τύπου Μακεδονίας, με σκουροπράσινο και γυαλιστερό χρώμα, που πυκνά φύλλα, υψηλή ομοιομορφία στο χωράφι και μεγάλο βάρος. Εκτός αυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ποικιλία Frisole, η οποία παρουσιάζει πολύ σγουρό και γυαλιστερό φύλλωμα ενώ ταυτόχρονά είναι ιδιαίτερα συμπαγής με μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με σαλάτες τύπου lollo και είναι κατάλληλη τόσο για ανοιξιάτικες όσο και φθινοπωρινές κυρίως φυτεύσεις. Ιδιαίτερη ποικιλία χαρακτήρισαν οι γεωπόνοι της Syngenta και την Davidole, η οποία διαθέτει ένα ελκυστικό ανοιχτοπράσινο χρώμα και την ιδιότητα ότι μπορεί να «περιμένει» ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο χωράφι ενώ είναι έτοιμη για μάζεμα.

Ιδιαίτερο και με μεγάλη εμπορική αξία το Iceberg

Με πράσινο πρώτο φύλλο και μεγάλο βάρος έρχεται στην αγορά η ποικιλία Ice Palace, η οποία διαθέτει εξαιρετικό σχήμα και υψηλή προσαρμοστικότητα στο χωράφι, ενώ έχει καλό κλείσιμο και ιδανική βάση κεφαλής. Η ποικιλία προτείνεται να φυτεύεται Γενάρη Φλεβάρη έως Μάρτη και μαζεύεται μέχρι τέλος της Άνοιξης ενώ δυνατή είναι και η φύτευση της αρχές φθινοπώρου για συγκομιδή το Νοέμβριο.

Καλοκαιρινές ποικιλίες Romaine με ανοχή στο ξεβλάστωμα

Τέσσερεις ποικιλίες με ιδιαίτερο γνώρισμα την ανοχή στο ξεβλάστωμα (δηλαδή την ανεπιθύμητη ιδιότητα του να επιταχύνεται η ανάπτυξη του μίσχου αντί των φύλλων κάτω από ιδανικές συνθήκες) παρουσιάζει η Syngenta στον αποδεικτικό αγρό της Καστέλας. Αναλυτικότερα:

Presidential: Αποτελεί την πιο δημοφιλή ποικιλία με πιο ανοιχτό χρώμα φυλλώματος. Διαθέτει πολύ καλή ανοχή στο ξεβλάστωμα στην άνθηση και χρησιμοποιείται το καλοκαίρι γιατί αφήνει πολύ λιγότερες φύρες στο χωράφι. Ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες όπως η Τουρκία, όπου το πιο ανοιχτό χρώμα σαλάτας προτιμάται.

Instagral: Πιο σκουρόχρωμο, ανοιχτής κόμης ενώ είναι ουσιαστικά άνοσο στον περονόσπορο και διαθέτει ανοχή στο φουζάριο.

Integral: Γνωστή ποικιλία της Syngenta με πάνω από 25 χρόνια στην αγορά, έχει εξαιρετική ανοχή στο ξεβλάστωμα και χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες όπως η Ιταλία ειδικά το καλοκαίρι.

Palmos: Έχει έρθει από διαφορετικό πρόγραμμα της Syngenta, το αμερικάνικο και διαθέτει παρόμοια ανοχή στο ξεβλάστωμα.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία