BACK TO
TOP
Fresher

Έλλειψη κηπευτικών στην Ισπανία, φόβοι για στροφή σε νέους προμηθευτές

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, η παραγωγή τομάτας μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, του αγγουριού κατά 21%, πιπεριάς και μελιτζάνας κατά 25% και Στα κολοκυθάκια κατά 15%.

Tomato-425

236
0

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν από τα τέλη του Ιανουαρίου σε όλη την Ισπανία έφτασαν και στα θερμοκήπια της Αλμερίας, τα οποία δεν μπορούν να παράγουν τα κιλά που ζητούνται από τις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την κανονική τους προσφορά.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί πρακτικά και σε άλλες γειτονικές περιοχές παραγωγής και για άλλους τύπους καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ένωσης Coexphal, Luis Miguel Fernández, «δεν περιμέναμε ένα τέτοιο σενάριο γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρέμειναν πρακτικά μέχρι τον Δεκέμβριο, γεγονός που επιτάχυνε επίσης την παραγωγή σε όλο το πρώτο μέρος αυτής της περιόδου.

Μεγαλύτερη τιμή, αλλά χαμηλότερα έσοδα λόγω μικρότερου όγκου

Παρά τις υψηλές τιμές αυτών των εβδομάδων, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Οι αγρότες κερδίζουν περισσότερα ανά κιλό, αλλά η μείωση του όγκου παραγωγής είναι τόσο μεγάλη που δεν αρκεί για να καλύψει το σημερινό κενό. Σε όλα αυτά τα μειονεκτήματα προστίθεται η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής και οι δυσκολίες που προκαλούνται από παράσιτα ή ιούς.

Ο Luis Miguel Fernández εξηγεί ότι «για εμάς, το ιδανικό θα ήταν να μπορέσουμε να διατηρήσουμε έναν κανονικό ρυθμό παραγωγής, καθώς αυτό θα μας βοηθούσε να εξισορροπήσουμε τον όγκο και την τιμή για τους αγρότες μας».

Ο διευθυντής της ένωσης παραγωγών υπενθυμίζει ότι «οι εταιρείες μας κάνουν το αδύνατο για να ανταποκριθούν σε όλες τις δεσμεύσεις τους, αλλά είναι πρακτικά ανέφικτο δεδομένων των συνθηκών».

Ο πόλεμος, ο πληθωρισμός ή οι κακές καιρικές συνθήκες απεικονίζουν ένα σενάριο αβεβαιότητας που δεν είναι ξένο στη γεωργία. Τα αιτήματα διανομής για αύξηση των αποστολών από την Αλμερία και οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να συμμορφωθούν με τα προγράμματα. Η πραγματικότητα είναι ότι η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά αυτή τη στιγμή.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, αν και μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθούν τα φυτά σε τέτοιες μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, πρώτα με μια υπερβολική παράταση των ζεστών ημερών και στη συνέχεια με την ξαφνική έναρξη του κρύου.

Ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι ότι οι πελάτες, αντιμέτωποι με έλλειψη προϊόντος, το αναζητούν σε άλλες αγορές και προέλευση. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα, καθώς τοποθετεί ως νέο πλεονέκτημα την είσοδο προϊόντων από τρίτες χώρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία