BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Ψεκασμός για ραγολέτιδα και δροσόφιλα στις κερασιές

Μεγάλη προσοχή στις ημέρες που πρέπει να περάσουν από τον ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή πρέπει να δοθεί κατά τους ψεκασμούς με εντομοκτόνα στις κερασιές, σύμφωνα με τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας.

Cherries-1257_0

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

488
0

Όπως αναφέρουν, στις πρώιμες ποικιλίες είναι προτιμότερα τα βιολογικά σκευάσματα.

Ακολουθεί ολόκληρο το τεχνικό δελτίο:

 
Κερασιά

Μύγα της κερασιάς (Rhagoletis cerasi)

Η μύγα της κερασιάς (ραγολέτιδα) αποτελεί πολύ σοβαρό εχθρό των κερασιών. Εμφανίζεται συνήθως προς τα τέλη Απριλίου και εναποθέτει τα αυγά της στο εσωτερικό των μικρών καρπών. Από τα αυγά αυτά αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών. Οι προνύμφες αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους βγαίνουν από το κεράσι, πέφτουν στο χώμα όπου νυμφώνονται και διαχειμάζουν.

Οι πρώιμες ποικιλίες προσβάλλονται λιγότερο από ότι οι όψιμες.

Διαπιστώσεις

Με βάση τις συλλήψεις στο δίκτυο παγίδων της Υπηρεσίας, η πτήση του εντόμου έχει ήδη ξεκινήσει σε περιοχές των νομών Δράμας, Σερρών και Ροδόπης.

Συστάσεις - Χημική Καταπολέμηση

Συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με κατάλληλα φπ και επανάληψη μετά από δέκα (10) ημέρες. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των ημερών πριν την συγκομιδή, όπου για πρώιμες ποικιλίες θα ήτανε καλύτερο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά σκευάσματα.

 

Δροσόφιλα (Drosophila suzukii)

Η δροσόφιλα είναι ένα πολυφάγο είδος που προσβάλει τους καρπούς μεγάλου αριθμού καλλιεργειών.

Η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη προσβολή παρατηρείται κατάρρευση των καρπών.

Συστάσεις - Χημική Καταπολέμηση

Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν προσβολές συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση με τη ραγολέτιδα με δραστικές ουσίες που έχουν δράση και στους δύο εχθρούς.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δύο εχθρών

S Να μην αφήνονται στα δένδρα ασυγκόμιστοι καρποί στο τέλος της περιόδου και να ενσωματώνονται στο έδαφος τυχόν υπολείμματα καρπών .

S Κατάλληλο κλάδεμα των δένδρων ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός τους και να μην δημιουργούνται ευνοϊκές για το έντομο θερμοκρασίες.

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ.

Να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.

Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ.

 

   Ο Προϊστάμενος Τμήματος α. α.

Δημήτριος Συρόπουλος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία