Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η μείωση ΑΠΕ φέρνει άνοδο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Σημαντική αύξηση καταγράφει για σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

shutterstock_565023088-2-scaled-1_2

18
0

Συγκεκριμένα, σήμερα, η μέση τιμή της χονδρεμοπορικής αγοράς θα είναι 112,05 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 145,78% σε σύγκριση με χθες Κυριακή, όταν η μέση τιμή ήταν μόλις 45,59 ευρώ/MWh. 

Σημειώνεται ότι χθες λόγω των ισχυρών ανέμων και της αυξημένης παραγωγής των αιολικών είχαμε μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ που ώθησε την τιμή του συστήματος για 9 ώρες να είναι μηδενική. Έτσι, ενώ χθες οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 50,72% του ενεργειακού μείγματος, με τις εισαγωγές να αντιστοιχούν στο 19,97% και τις μονάδες αερίου μόλις στο 12,53%, για σήμερα η εικόνα αλλάζει και το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα να έχουν οι μονάδες αερίου με 36,57%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 27,89% και οι εισαγωγές με 18,36%, με τον λιγνίτη να βρίσκεται στο 7,45% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 5,32%. 

Δηλαδή, η σημαντική άνοδος της τιμής αποδίδεται κατά μεγάλο ποσοστό στην υποχώρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. 

Πάντως, παρά την άνοδο στην τιμή σε σχέση με χθες, η ελληνική αγορά αποφεύγει τις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, καθώς βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών. Πιο ακριβές σε σχέση με τη χώρα μας είναι οι αγορές της Ιταλίας, της Μάλτας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Πιο ακριβή αγορά της Ευρώπης παραμένει η γειτονική Ιταλία, με 134,44 ευρώ/MWh.

Στον αντίποδα η πιο φθηνή αγορά είναι αυτή της Τουρκίας με 68,33 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία με 93,75 ευρώ/MWh και η Ισπανία με 94,11 ευρώ/MWh.

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία