BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η 4η ακριβότερη στην αγορά ηλεκτρισμού η ελληνική για το 2023

Τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού επιβεβαιώνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το μέσο κόστος του ρεύματος στη χονδρική, στις ευρωπαϊκές χώρες το 2023. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η ελληνική αγορά βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των πιο ακριβών στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τις αγορές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ιρλανδίας.

revma-2

39
0
Η υψηλή κατάταξη της χώρας μας μεταξύ των πιο ακριβών αγορών της Ευρώπης, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς βάσει των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος, διαμορφώνονται και οι λιανικές τιμές για τους καταναλωτές. Ακόμη και το περίφημο πράσινο τιμολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου διαμορφώνεται μέσα από μια εξίσωση στην οποία μεταβλητή είναι η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος. 

Καθίσταται σαφές λοιπόν, ότι η αναποτελεσματική λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς που έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών και την κατάταξη της Ελλάδας στις πιο ακριβές αγορές της Ευρώπης, πρωτίστως επηρεάζει τους Έλληνες καταναλωτές και το κόστος που επιβαρύνονται για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Πιο αναλυτικά, ως προς την κατάταξη της Ελλάδας, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2023 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας ήταν 120,32 ευρώ/MWh. Οι τρεις χώρες που έχουν ακριβότερες τιμές είναι η Ιταλία με 128,14 ευρώ/MWh, η Μάλτα με 126,88 ευρώ/MWh και η Ιρλανδία με 124,89 ευρώ/MWh. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Πολωνία με 114,64 ευρώ/MWh, η Μεγάλη Βρετανία με 110,73 ευρώ/MWh, η Ελβετία με 110,09 ευρώ/MWh και η Ουγγαρία με 109,35 ευρώ/MWh. 

Γειτονικές χώρες της περιοχής μας όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές στα 105,93 ευρώ/MWh και στα 105,87 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Μεγάλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τιμές κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, στα 99,69 ευρώ/MWh και στα 97,98 ευρώ/MWh αντίστοιχα. 

Όσο για τις φθηνότερες Σκανδιναβικές αγορές εκεί η σύγκριση προκαλεί θλίψη, καθώς στη Σουηδία η μέση τιμή για το 2023 είναι 51,59 ευρώ/MWh, στη Φινλανδία 56,53 ευρώ/MWh και στη Νορβηγία 61,13 ευρώ/MWh.

Όσο για τους λόγους που η ελληνική αγορά είναι ακριβότερη, εν πολλοίς ευθύνεται το παραγωγικό μείγμα και η σημαντική εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ο τρόπος τιμολόγησης του φυσικού αερίου στη χώρα μας με το μοντέλο "month ahead” καθώς και η μέτρια διείσδυση της πράσινης ενέργειας, που θα μπορούσε να περιορίσει τις τιμές της χονδρικής.

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία