BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ενισχύσεις 1,35 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο 2024 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Άμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ μέσω εγγυοδοσίας, επιχορήγησης και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών προσφέρουν τα 3 + 2 προγράμματα που τρέχουν ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου από το ΕΣΠΑ 2021 -2027 και την Ελληνική επενδυτική Τράπεζα.

μμε-1280x720

22
0

Το πρώτο, το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αφορά την 3η φάση δανειακών διευκολύνσεων από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ III). 

Στην τρίτη του φάση το πρόγραμμα διαθέτει κοινοτικούς πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι μέσω μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως και στις δύο προηγούμενες φάσεις του, το πρόγραμμα αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και σταδίου λειτουργίας (ακόμη και νεοσύστατες) που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και εμφανίζουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ ή ενεργητικό έως 43 εκατ. ευρώ. Προσφέρει νέα δάνεια από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ συγχρηματοδότησης, με συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, κατά 40% άτοκα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και κατά 60% από τις συμμετέχουσες τράπεζες.

Τα δύο νέα προγράμματα από ΕΣΠΑ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξουν άλλα δύο προγράμματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο είναι το πρόγραμμα με την ονομασία "Ερευνώ - Καινοτομώ" με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και έχει στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας και της αξιοποίησης των προηγμένων τεχνολογιών Η χρηματοδότηση θα αφορά τέσσερις τομείς:  

  • Την έρευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις, με ποσό έως 800.000 ευρώ ανά αίτηση 
  • Τις συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, με ανώτερη επιδότηση 2 εκατ. ευρώ ανά αίτηση 
  • Την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με επιδότηση έως 2 εκατ. ευρώ 

Την απόκτηση Σφραγίδας Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις με προϋπολογισμό που θα ορίζεται από το πρόγραμμα Horizon. 

Το δεύτερο, νέο πρόγραμμα είναι στην ουσία η δεύτερη φάση του ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (EQUIFUND II) το οποίο στην ουσία επενδύει σε νέες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και στόχο έχει να κινητοποιήσει κεφάλαια και του ιδιωτικού τομέα που θα επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προοπτικές λαμβάνοντας ένα μερίδιο του μετοχικού τους κεφαλαίου. Πρόκειται για μια ιδέα που υλοποιείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με πόρους από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

Το κέρδος για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις που θα ευεργετηθούν από το πρόγραμμα είναι ότι στα πρώτα τους στάδια θα έχουν κεφάλαια και σε κάποιες περιπτώσεις και καθοδήγηση ώστε να μεγαλώνουν και να μπορέσουν να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.  

Τα δύο προγράμματα που τρέχουν 

Στο μεταξύ, από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου τρέχουν και τα δύο προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ: "Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων" (προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ) και η δράση για την "ίδρυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων" με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων, ύψους έως 400.000 ευρώ (έκαστο). Με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 50% του συνολικού κόστους επένδυσης, η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί τα 200.000 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι δικαιούχοι ενίσχυσης θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση υλοποίησης του επενδυτικού τους σχεδίου εντός διετίας, καθώς αν δεν το κάνουν θα χάνουν τη χρηματοδότηση.

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία