BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ανακοίνωση των νέων πράσινων τιμολογίων αναμένεται την Πέμπτη

Μέσα στον Ιανουάριο η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος διαμορφώθηκε κάτω από τα 100 ευρώ/MWh στα 93,55 ευρώ/MWh, ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από τα 30 ευρώ/MWh στα 27,5 ευρώ/MWh, ενώ και οι ρύποι έχουν πέσει κάτω από τα 60 ευρώ.

DEH_REUMA_ILEKTRIKO_4-4-2022

24
0

Σε αυτό το θετικό περιβάλλον αύριο οι πάροχοι ρεύματος θα ανακοινώσουν τις τιμές των πράσινων τιμολογίων για το μήνα Φεβρουάριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανόν να δούμε τιμές κάτω από τα 13 σεντς/KWh. Θυμίζουμε ότι για τον Ιανουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής των νέων τιμολογίων οι περισσότεροι πάροχοι κινήθηκαν στα επίπεδα πέριξ των 14 σεντς/KWh  με τη ΔΕΗ να κάνει την έκπληξη και να ανακοινώνει τις χαμηλότερες τιμές τόσο στα πράσινα (13,635 σεντς/KWh) όσο και στα κίτρινα (12,405 σεντς/KWh). 

Εκείνο πάντως που έχει αλλάξει σε σχέση με τον Ιανουάριο είναι το γεγονός ότι μια εταιρεία (Φυσικό Αέριο) βγήκε στην αγορά των σταθερών τιμολογίων πιο επιθετικά ανακοινώνοντας ένα προϊόν που δεν προβλεπόταν μέχρι πρότινος από τον κώδικα (8μηνης αντί για 12μηνης διάρκειας) με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς (12,3 σεντς/ΚWh με πάγιο 9 ευρώ). Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ρυθμιστή (πιθανολογείται η βεβαίωση προστίμου) ενώ έχει προαναγγελθεί και υπουργική παρέμβαση ώστε να επιτραπεί η διάθεση προϊόντων σταθερής χρέωσης με μικρότερη χρονική διάρκεια. 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι, αυτές θα στηριχθούν πάνω στην πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος τον Ιανουάριο αλλά και στις εκτιμήσεις τους για τη διακύμανση των τιμών το Φεβρουάριο. Όπως προαναφέρθηκε η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον Ιανουάριο μέχρι στιγμής είναι στα 93,55 ευρώ/MWh όταν το Δεκέμβριο η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας ήταν στα 102,2 ευρώ/MWh, είχαμε δηλαδή μια μείωση της τάξης του 8,4%, η οποία εκ των πραγμάτων αναμένεται να αποτυπωθεί στις νέες τιμές των παρόχων που θα ανακοινωθούν. 

Εκτός όμως από τα θεμελιώδη της αγοράς, που δείχνουν μείωση, υπάρχει ο έντονος ανταγωνισμός των εταιρειών προμήθειας που προμηνύει επίσης πτωτική τάση για τα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν. Άλλωστε η κίνηση της Φυσικό Αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, με την εταιρεία να έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό νέων πελατών με αιχμή του δόρατος την ελκυστική τιμή των 12,3 σεντς/KWh. Ήδη μάλιστα έχει κάνει την εμφάνισή του ένα ακόμη ανταγωνιστικό σταθερό τιμολόγιο από τη ZeniΘ με τιμή 12,9 σεντς/KWh και πάγιο 7 ευρώ, που επίσης αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. 

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως σε σχέση με τα ψιλά γράμματα των νέων τιμολογίων, όπως για παράδειγμα οι ρήτρες έγκαιρης πληρωμής. Σε πολλές περιπτώσεις εάν υπάρξει ασυνέπεια στην πληρωμή των λογαριασμών τότε αίρονται οι εκπτώσεις με αποτέλεσμα οι τιμές της κιλοβατώρας και το ύψος του λογαριασμού να εκτινάσσεται στα ύψη. Επίσης στην περίπτωση των τιμολογίων του κυρίαρχου παίκτη, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν οι καταναλωτές για το ύψος της κατανάλωσης καθώς οι χαμηλές τιμές ισχύουν για καταναλώσεις έως 500 ημερήσιες κιλοβατώρες μηνιαίως και σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο οι χρεώσεις αυξάνονται σημαντικά. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι για αυτόν το μήνα ενεργοποιείται για πρώτη φορά και η ρήτρα διόρθωσης στην συνάρτηση της διαμόρφωσης των τιμών. Βάσει αυτής βαρύνει στη διαμόρφωση της τιμής η διαφορά των ΤΕΑ των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή του Ιανουαρίου και του Δεκεμβρίου για το μήνα Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω η προσαύξηση από τον μηχανισμό διακύμανσης. 

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία