BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Εκτιμήσεις αναλυτών για ανάκαμψη της κινέζικης οικονομίας την άνοιξη

Οι μεγάλες ελπίδες ότι οι κινεζικές αγορές θα ανακάμψουν μετά το τέλος της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, όπως δείχνουν και τα μέτρια κέρδη για τις μετοχές.

kineziki-oikonomia-aniksi

17
0

Τα έσοδα από τον τουρισμό κατά τη διάρκεια των εορτών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με πέρυσι, καθώς πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 61 εκατομμύρια σιδηροδρομικά ταξίδια.

Αυτή η πρωτοχρονιάτικη αργία, η οποία ολοκληρώθηκε επίσημα την Κυριακή, ήταν η πρώτη εδώ και πέντε χρόνια που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού ή τους σχετικούς περιορισμούς, καθιστώντας την ένα σημαντικό βαρόμετρο του καταναλωτικού συναισθήματος.

Ολόκληρη η χώρα βρέθηκε σε εορταστική διάθεση διακοπών μέχρι και την Κυριακή, γεγονός που έχει ενισχύσει την κατανάλωση και τα ταξίδια. Οι αρχές αναμένουν ότι οι άνθρωποι στην Κίνα θα πραγματοποιήσουν το ρεκόρ των 9 δισεκατομμυρίων εγχώριων επιβατικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε ότι υπήρξαν 474 εκατομμύρια εσωτερικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του οκταήμερου εορτασμού του σεληνιακού νέου έτους, αύξηση 34% σε ετήσια βάση και 19% πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019.

Αν και τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες της περιόδου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, οι κινεζικές αρχές ελπίζουν ήδη σε μια έκρηξη αγορών, με το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου να χαρακτηρίζει το 2024 ως «Έτος Προώθησης της Κατανάλωσης». Οι αναλυτές όμως δεν φαίνονται το ίδιο αισιόδοξοι.

Δυσοίωνες προοπτικές για την άνοιξη

Οι αναλυτές της Nomura αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα επιδεινωθεί την άνοιξη, καθώς το Πεκίνο δεν έχει καταφέρει να αναζωογονήσει τον ταλαιπωρημένο τομέα των ακινήτων.

Ενώ εκτιμούν πως οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες είναι επίσης πιθανό να μειωθούν. «Η αύξηση της κατανάλωσης υπηρεσιών πιθανότατα θα επιβραδυνθεί απότομα μετά τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, λόγω της εξασθένησης της ανερχόμενης ζήτησης και της αποδυνάμωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», έγραψαν οι οικονομολόγοι στο Business Insider.

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ δεν βοηθούν την εικόνα στην Κίνα, προσθέτουν οι οικονομολόγοι της Nomura.

Οι προκλήσεις αυτές «κρέμονται ως δαμόκλεια σπάθη» πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται να σχεδιάσει ένα πλάνο ανάκαμψης. Η Κίνα δεν μπόρεσε να διατηρήσει μια αναπτυξιακή έκρηξη περισσότερο από ένα χρόνο μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, συμβάλλοντας στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

«Η Κίνα όμως πρέπει να σταματήσει την ανάσχεση της ανάπτυξης», τόνισε ο Rich Lesser, παγκόσμιος πρόεδρος της Boston Consulting Group. «Ο συρρικνούμενος τομέας των ακινήτων και οι αδύναμες αγορές μετοχών παραμένουν αντίθετοι άνεμοι, καθώς μειώνουν την εμπιστοσύνη και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, των οποίων η κατανάλωση είναι απαραίτητη για την προώθηση της ανάπτυξης», τόνισε στο Business Insider ο Lesser.

Τι βλέπουν οι αγορές

Η χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ ήταν η πρώτη που άνοιξε για συναλλαγές μετά τις εορταστικές διακοπές – αλλά η εικόνα δεν ήταν θετική στο πλαίσιο της πτώσης των αμερικανικών χρηματιστηρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από μια θερμότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index υποχώρησε έως και 2% προτού διαπραγματευτεί 1,1% υψηλότερα στις 13:50 τοπική ώρα την Τετάρτη. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 9% μέχρι στιγμής φέτος.

Ο δείκτης αναφοράς Hang Seng Index του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε επίσης έως και 2% πριν και σημείωσε άνοδο 0,4%. Ο δείκτης σημειώνει πτώση 8,5% φέτος μέχρι σήμερα.

Τα κέρδη ήρθαν μετά από τρισεκατομμύρια δολάρια που έχασαν οι αγορές της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ από τότε που έφτασαν στα ανώτατα επίπεδά τους το 2021.

Οι προσπάθειες του Πεκίνου

Με το Πεκίνο να δίνει προσοχή και να προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες, οι αρχές έχουν προβεί σε περισσότερες από δώδεκα κινήσεις από τον Ιανουάριο για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την πτώση του χρηματιστηρίου και να στηρίξουν την πεσμένη ζήτηση στην αγορά ακινήτων εν μέσω της κρίσης ακινήτων.

Ακόμη και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επρόκειτο να δώσει προσωπική προσοχή στην πτώση της αγοράς, τροφοδοτώντας τις ελπίδες των εμπόρων για ένα δυναμικό σχέδιο διάσωσης της αγοράς. Άλλωστε, υπήρξαν νωρίτερα εισηγήσεις ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ταμείου σταθεροποίησης για τη διάσωση της παραπαίουσας χρηματιστηριακής αγοράς.

Στις 7 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση του Σι αντικατέστησε την κορυφαία ρυθμιστική αρχή των αγορών της χώρας. Οι αναλυτές, ωστόσο, σύμφωνα με το Business Insider, είναι επιφυλακτικοί αν η κίνηση αυτή θα λύσει τα θεμελιώδη προβλήματα στην οικονομία και τις αγορές της Κίνας.

Τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της χώρας παρέλειψε την ευκαιρία να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια την Κυριακή, γεγονός που πιθανότατα θα περιορίσει τις καθοδικές πιέσεις στο γουάν, αλλά με τον αποπληθωρισμό να διαφαίνεται, οι αναλυτές βλέπουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω κίνητρα πολιτικής.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης blue chip της Κίνας πρόσθεσε άλλο ένα 0,5% στην κορυφή του ράλι του 6% πριν από την LNY. Ωστόσο, ο δείκτης εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 1% φέτος και κατά 43% από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσε το 2021.

Αντίθετα, ο ιαπωνικός Nikkei έχει αυξηθεί σχεδόν 15% για το έτος μέχρι στιγμής και έχει σταματήσει λίγο πριν από τις ιστορικές κορυφές που σημειώθηκαν το 1989.

Ακόμα και μετά την άνοδό του, όμως, ο Nikkei εξακολουθεί να είναι κεφαλαιοποιημένος μόνο με 683 τρισεκατομμύρια γιεν (4,55 τρισεκατομμύρια δολάρια), περίπου όσο η Nvidia και η Apple μαζί, και πολύ κάτω από τα 42 τρισεκατομμύρια δολάρια του S&P 500. Η χρηματιστηριακή αξία του Nikkei δεν είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη από το σύνολο των μετρητών που κατέχουν οι ιαπωνικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες διαπραγματεύονται με έκπτωση στη λογιστική αξία.

πηγή: ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία