BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Μείωση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου με την άνοδο του δολαρίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση μετά την άνοδο του δολαρίου και εν μέσω ανησυχιών της αγοράς ότι ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη των περικοπών στα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ που περιορίζουν την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων.

meiosi-timis-petrelaiou-ptosi-dolariou

26
0

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν πτώση περίπου 0,32%, στα 81,30 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 0,46%, στα 76,14 δολάρια το βαρέλι. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η πτώση βασίστηκε στις απώλειες την περασμένη εβδομάδα, όταν το Brent υποχώρησε κατά περίπου 2% και το WTI έπεσε περισσότερο από 3% λόγω ενδείξεων ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν κατά δύο μήνες λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

«Το κλίμα κινδύνου φαίνεται να υποχωρεί μετά το ράλι της αγοράς στο οποίο ηγήθηκε η Nvidia την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια αύξησαν το αμερικανικό δολάριο πιέζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια Tina Teng από το Ώκλαντ.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι από τον Νοέμβριο, καθώς η αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για ασθενή ζήτηση στην Κίνα αντιστάθμισαν τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ παρά τους δύο πολέμους που μαίνονται.

Σύμφωνα με αναλυτές της ANZ, «το πετρέλαιο έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε ανοδικούς παράγοντες όπως η χαμηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και σε πτωτικές ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα».

Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου από τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παρέμεινε μέτριο με μικρή άνοδο μόλις 2 δολαρίων το βαρέλι έναντι του Brent, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs.

Ωστόσο, η τράπεζα αύξησε την τιμή αιχμής του καλοκαιριού στα 87 δολάρια το βαρέλι, από 85 δολάρια, καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αναλήψεις σε αποθέματα που κατέχουν χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τι προβλέπει η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, αλλά έχει μειώσει τις προβλέψεις της Κίνας ενώ αυξάνει τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ και την Ινδία.

«Η ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ είναι πιθανό να συμβαδίσει σχεδόν με τη σταθερή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι οι διαπραγματευτές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ συμφώνησαν στα βασικά περιγράμματα μιας συμφωνίας για τους ομήρους κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι, αλλά βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα πραγματοποιηθεί μια συμφωνία.

Προσθέτοντας στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, το Κατάρ θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου παρά την πρόσφατη απότομη πτώση των παγκόσμιων τιμών.

Στις ΗΠΑ, οι αναλυτές της ANZ ανέμεναν ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες καθώς τα διυλιστήρια επιστρέφουν σε πλήρη λειτουργία μετά από συντήρηση, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια υποστήριξη στις τιμές.

πηγή: ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία