BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Aργεί η ανάκαμψη αργού λόγω Ορμούζ λέει η Goldman Sachs

Η ανάκαμψη της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή ενδέχεται να καθυστερήσει, εάν η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνεχίσει να διαταράσσει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, προειδοποιεί η Goldman Sachs

https___cms-image-bucket-productionv3-ap-northeast-1-a7d2_s3_ap-northeast-1_amazonaws_com_images_0_4_1_9_12379140-1-eng-GB_475c8eda82e2-2026-03-27T140037Z_153255039_RC2J5KAX51RS_RTRMADP_3_IRAN-CRISIS-

11
0

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η παραγωγή αργού στον Περσικό Κόλπο παρέμενε τον Ιούνιο περίπου 10,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου.

«Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής έχουν αρχίσει τον τελευταίο μήνα να επαναλειτουργούν τα κοιτάσματα που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Ωστόσο, τυχόν νέες διαταραχές στα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν σημαντικά την αποκατάσταση της παραγωγής», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs με επικεφαλής τη Yulia Zhetkova Grigsby.

Η παγκόσμια αγορά ενέργειας βρέθηκε και πάλι υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, καθώς η αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης οδήγησε προσωρινά το Brent πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ έχει σχεδόν παγώσει, μετά την ανταλλαγή νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, δοκιμάζοντας την εύθραυστη εκεχειρία που είχε ακολουθήσει τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχει λήξει, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλεσε και την εξαίρεση που επέτρεπε περιορισμένες πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια αυξάνουν την αβεβαιότητα

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια υπογραμμίζουν πως ο κίνδυνος διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τη θαλάσσια οδό όσο παραμένει ασαφές το καθεστώς της εκεχειρίας, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις ροές πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, οι ροές πετρελαίου μέσω του Περσικού Κόλπου έχουν ήδη υποχωρήσει περίπου στο 70% των φυσιολογικών επιπέδων μετά τις τελευταίες επιθέσεις, ενώ τις πρώτες δέκα ημέρες από την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ είχαν ανακάμψει σε ποσοστό άνω του 80% των προπολεμικών επιπέδων.

Δύο τα πιθανά σενάρια για την αγορά

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με δύο διαφορετικές εξελίξεις.

Εάν οι διαπραγματεύσεις διάρκειας 60 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνεχιστούν, συνοδευόμενες από εγγυήσεις ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα και νέα εξαίρεση για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, οι ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσαν να έχουν αποκατασταθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

 

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν και οι επιθέσεις κατά δεξαμενόπλοιων ενταθούν, οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο ενδέχεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, διατηρώντας τις τιμές του αργού σε υψηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο μήνα η Goldman Sachs είχε μειώσει τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου, εκτιμώντας ότι η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ θα οδηγούσε σε αύξηση της προσφοράς, ενώ είχε προειδοποιήσει και για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά αργού.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία