BACK TO
TOP
Διεθνή

Νευρικοί επενδυτές όσο οι αγορές δεν προεξοφλούν νικητή των εκλογών σε ΗΠΑ 

Υπόλοιπο εβδομάδας με ισχυρή μεταβλητότητα στις χρηματαγορές προδιαγράφει η πορεία της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, όσο το «μπλε κύμα» που υπόσχονταν οι δημοσκοπήσεις και που ενθάρρυνε την Δευτέρα και την Τρίτη τα χρηματιστήρια, όχι μόνο δεν επικύρωσε η λαϊκή ψήφος, αλλά και ενδέχεται να μετατραπεί σε φιάσκο των δημοσκόπων και του μάλλον άοσμου Τζο Μπάιντεν.

https___d1e00ek4ebabms_cloudfront_net_production_e943fffe-e9fe-4384-978b-0f61d19e9a03

9
0

Με την καταμέτρηση ψήφων στις εναπομείνασες πολιτείες κλειδιά : Μίτσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Γουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Τζώρτζια και Νεβάδα να μην αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί. Ήδη τα ταμπλό δοκίμασαν το κόκκινο όταν ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για πάγωμα της καταμέτρησης νωρίτερα την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Ανήμερα εκλογών, οι αγορές έτρεξαν ποντάροντας σε μία καθαρή νίκη Μπάιντεν, σήμερα ξύπνησαν με το… μπλε να μην είναι πλέον… κύμα, και την τέλεια καταιγίδα ενός σεναρίου αμφισβητουμένου αποτελέσματος (τη στιγμή που ήδη η παγκόσμια οικονομία ζει τον εφιάλτη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, να μην μπορεί να αποκλειστεί. Το προς το παρόν ασαφές αποτέλεσμα, η διαιρεμένη κάλπη και οι συνέπειες των δηλώσεων Τραμπ περί προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για την… «απάτη» της συνέχισης της καταμέτρησης των ψήφων, σίγουρα θα αφήσει πολλά funds και διαχειριστές κεφαλαίων ξάγρυπνους, ίσως και για μέρες.

Άλλωστε στελέχη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που έμειναν ξάγρυπνα κατά τη διάρκεια της νύχτας μιλούσαν συνέχεια με τους πελάτες τους όλες αυτές τις ώρες και ήταν ιδιαίτερα νευρικά. Ο Jim McCormick, επικεφαλής στρατηγικής στη βρετανική τράπεζα επενδύσεων NatWest Markets, τόνισε στο Reuters ότι όλοι είναι σε επαγρύπνηση, με το αποτέλεσμα να είναι ακόμα τόσο αβέβαιο.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να περάσουν και μέρες πριν μετρηθούν όλες οι ψήφοι σε βασικές πολιτείες, αφήνοντας τους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων σε μια μακρά στάση αναμονής πριν εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα.

 

Το βασικό μήνυμα από τη νύχτα είναι ότι ο Τραμπ έχει για άλλη μια φορά νικήσει τις δημοσκοπήσεις, ίσως περισσότερο από το 2016, σημειώνει σε σχόλιό της η BNP Paribas. To κύριο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι αυτό που φοβόντουσαν οι αγορές: ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα και μία σημαντική καθυστέρηση στο ποιο θα είναι το τελικό. Οι πιθανότητες για ένα διαιρεμένο Κογκρέσο έχουν επίσης αυξηθεί. Όλα αυτά αποτελούν αρνητικό σήμα για τις αγορές, τόσο λόγω των κινδύνων που ενέχει ένα αμφισβητούμενο εκλογικό σενάριο, όσο και επειδή η τεράστια δημοσιονομική τόνωση που αναμενόταν στις ΗΠΑ δεν είναι πλέον πιθανή.

Δύο πράγματα είναι σίγουρα, όπως σημειώνει σε έκτακτο report της η Jefferies: το Μπλε Κύμα εξατμίστηκε και οι δημοσκοπήσεις ήταν και πάλι υπερβολικά "έξω", ξανά. Η ψηφοφορία δεν ταιριάζει με τις προθέσεις στις δημοσκοπήσεις. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ακόμη πολύ κοντά για υπάρχει κάποιος νικητής, αλλά φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό, όπως επισημαίνει, δίνει μεικτά μηνύματα για τις μετοχές και αναμένεται ο δείκτης S&P 500 να σημειώσει ισχυρή μεταβλητότητα μέσα στην εβδομάδα.

 

Όπως είχε εκτιμήσει η Societe Generale, σε περίπτωση αμφισβητούμενου αποτελέσματος αναμένεται μια πιθανή διόρθωση στις αγορές της τάξης του 10%-15%.

 

Όπως σχολιάζει η Barclays από την πλευρά της, αν και οι εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν και εντελώς "έκπληξη" για τις αγορές, οι καθυστερήσεις και/ή η έλλειψη ενός καθαρού αποτελέσματος παρατείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν την πιθανότητα το αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί νομικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία