Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

H συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί την αγροτική παραγωγή της Ευρώπης

Μια συμφωνία της ΕΕ με την Mercosur θα μπορούσε δυνητικά να βλάψει τη σταθερότητα των ευρωπαίων αγροτών, προειδοποίησε η ευρωπαϊκή οργάνωση νέων αγροτών (CEJA), ζητώντας μια συνεκτική προσέγγιση εν μέσω της διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τη Mercosur και ταυτόχρονα κρατώντας τους ευρωπαίους αγρότες σε υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

eu-mercosur

8
0

Καθώς οι ομάδα των νομοθετών ξεκινά νέες συζητήσεις για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, η CEJA υπογράμμισε τις ανησυχίες της για τη συμφωνία.

«Ενώ οι νέοι αγρότες είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρέχει το διεθνές εμπόριο, καλούν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ να μην το μετατρέψουν σε απειλή για τη σταθερότητα της δραστηριότητάς τους στο μέλλον», αναφέρει η CEJA σε δήλωση της για το θέμα.

Η επόμενη γενιά αγροτών της ΕΕ «ανησυχεί για τα πιθανά επιβλαβή αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur για παραγωγούς στους πιο ευαίσθητους τομείς», ειπώθηκε συμπληρωματικά.

Ο πρόεδρος της CEJA, Samuel Masse, δήλωσε: «Η γεωργία της ΕΕ είναι ένας εξαιρετικά στρατηγικός τομέας που έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Ως νέοι αγρότες, δεν αντιλαμβανόμαστε πώς η συμφωνία θα συμβάλει στη αυτονομία που προτείνεται στη νέα εμπορική στρατηγική της ΕΕ, ούτε πώς θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να αποκτήσουμε ένα δίκαιο εισόδημα ώστε να καταστεί εφικτή από μέρους μας η λήψη δράσεων και μέτρων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.»

Σύγχυση

Η CEJA είπε ότι η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι «φορέας σύγχυσης» όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων για τους καταναλωτές, με ανησυχία «ακόμη πιο ρητή» στο πλαίσιο των στόχων δράσης για το κλίμα που καθορίζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας».

Η αγροτική οργάνωση επεσήμανε τα «υψηλής ποιότητας και περιβαλλοντικά πρότυπα» με βάση τα οποία εργάζονται οι Ευρωπαίοι αγρότες για την παραγωγή ασφαλών και βιώσιμων προϊόντων διατροφής, με σκοπό να ανταποκρίνονται καλύτερα στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ζητώντας συνοχή, οι ευρωπαίοι νέοι αγρότες δήλωσαν ότι επιθυμούν εταίρους και εκτός ΕΕ που συναλλάσσονται με αυτή που θα δεσμεύονται παράλληλα να συνεισφέρουν κατά της αποψίλωσης, της ενεργειακής απόδοσης και των προσπαθειών για μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Η CEJA δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως «μια πρόσθετη δήλωση» σχετικά με τις κοινές δεσμεύσεις δράσης για το κλίμα μεταξύ των εμπορικών συνασπισμών «θα είναι αρκετή ώστε να επιτευχθεί η αποφυγή ή ο περιορισμός των επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια συμφωνία για τη γεωργία μας».

 

Επιπρόσθετα η γεωργική οργάνωση προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εισαγωγή γεωργικών προϊόντων  που δεν ακολουθούν  τα πρότυπα της ΕΕ, προκαλώντας τελικά υπονόμευση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν οι αγρότες της Ένωσης στην ενιαία αγορά.

Ο Masse τόνισε την ανάγκη για «μια ισορροπημένη εμπορική πολιτική που προστατεύει τα προϊόντα της ΕΕ από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Προτρέποντας την ΕΕ να μην συμβιβαστεί όσον αφορά τα πρότυπα και τις αξίες της, ο Masse κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Η ΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στην επίτευξη αυτών των στόχων στην εγχώρια αγορά της αλλά επιθυμεί ταυτόχρονα να εμπνεύσει και να επηρεάσει εταιρίες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν συλλογικά τον ίδιο φιλόδοξο δρόμο».

Πηγή: agriland.ie

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία