BACK TO
TOP
Διεθνή

Η σπορά του πρώτου GMO σίτου στην Αργεντινή κόβει τόνους από τους εξαγωγείς της χώρας

Η Αργεντινή, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, έγινε την περασμένη Πέμπτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε τη φύτευση γενετικά τροποποιημένου σιταριού, όταν ενέκρινε την καλλιέργεια της ποικιλίας HB4 στην χώρα, που αναπτύχθηκε από την Bioceres.

10132020112643PM

198
0

Η εταιρεία δήλωσε, ωστόσο, ότι ο σπόρος HB4 - ο οποίος είναι πιο ανθεκτικός στην ξηρασία και ανθεκτικός στο ζιζανιοκτόνο glufosinate-ammonium - δεν θα είναι διαθέσιμος στην αγορά ακόμη.

«Θα συνεχίσουμε να παράγουμε υπό το ειδικό καθεστώς προστασίας που έχουμε σήμερα. Προς το παρόν δεν πρόκειται να διαθέσουμε τους σπόρους στο εμπόριο», δήλωσε πηγή της εταιρείας στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Αργεντινή, όπου οι αγρότες πρόκειται να αρχίσουν να σπέρνουν σιτάρι για την περίοδο 2022/23, ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το 2020 σε πειραματική βάση το ΓΤΟ σιτάρι, ενώ το 2021 ακολούθησε η Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αργεντίνικου σιταριού και έδωσε το πράσινο φως στο αλεύρι από ΓΤΟ σιτάρι.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι η INDEAR, η οποία ανήκει στον όμιλο Bioceres, έχει πλέον την άδεια να εμπορεύεται τον σπόρο και τα προϊόντα και υποπροϊόντα που προέρχονται από το λεγόμενο σιτάρι IND-ØØ412-7.

Η απελευθέρωση του ΓΤΟ σιταριού στην Αργεντινή προκαλεί ανησυχία στους εξαγωγείς σιτηρών, οι οποίοι φοβούνται ότι πολλοί πελάτες θα σταματήσουν να εισάγουν το αργεντίνικο σιτάρι, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των χωρών στον κόσμο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το ΓΤΟ σιτάρι ή τα παράγωγά του.

«Ο κανονισμός αυτός προκαλεί τεράστιο εμπορικό κίνδυνο"», ανέφερε το επιμελητήριο εξαγωγέων ελαιούχων σπόρων και σιτηρών της Αργεντινής στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας ότι «οι οικονομικές συνέπειες από ενδεχόμενες απώλειες στην αγορά θα βαρύνουν το υπουργείο και την εταιρεία».

Η επερχόμενη συγκομιδή σιταριού της Αργεντινής το 2022/23 αναμένεται να αποδώσει 19 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Ροζάριο.

Πηγή: Maximilian Heath, Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία